50 manieren om geld te besparen

Geplaatst door

Ben je op zoek naar manieren om geld te besparen? Dan ben je hier op de juiste plek! Het leven wordt alsmaar duurder, zeker nu onze energierekening ongekend hoog is en we steeds meer moeten betalen voor onze boodschappen. Daarom deel ik in deze blogpost 50 manieren om geld te besparen, zonder dat je hiervoor drastisch je levensstijl moet veranderen. Alle kleine beetjes helpen en vaak kan je met weinig moeite al flink wat euro’s besparen.

geld besparen

50x Geld besparen

1. Ontvang je regelmatig nieuwsbrieven van webshops in je mailbox en merk je dat je hierdoor vaak impulsaankopen doet? Schrijf je dan uit. Hierdoor kom je niet zo vaak in de verleiding en zal je dus ook minder geld uitgeven.

2. Schakel de verwarming, televisie, computer en alle lichten uit als je niet thuis bent of gaat slapen. Let er ook op dat je elektrische apparaten niet op stand-by blijven staan. Stand-by is een slaaptoestand waarbij het lijkt alsof het apparaat uit staat, maar waarbij constant stroom wordt verbruikt. Je kunt deze stand meestal herkennen aan een lampje op het voorpaneel van het apparaat.

3. Kijk eens na bij welke abonnementen je allemaal bent aangesloten. Misschien ben je nog steeds geabonneerd op dat ene tijdschrift waar je eigenlijk nooit in leest en ben je te lui om het abonnement af te zeggen. Soms gaat het om kleine bedragen, maar op het einde van de rit kan het toch een groot verschil maken. Het vergelijken van internet providers is ook een goed idee als je geld wilt besparen.

4. Doe geen boodschappen als je honger hebt. Alles ziet er lekker uit en je zal ongetwijfeld producten in je winkelmandje gooien die je eigenlijk niet nodig hebt.

5. Naar de kapper gaan is duur. Laat je haar eens bij een kappersschool knippen. Jij hebt een kappersbeurt nodig en zij een model. Win-win, toch? Mannen kunnen ook een tondeuse gebruiken om hun haar kort te knippen.

6. Nodig je vrienden thuis uit voor een drankje en een hapje, in plaats van naar een café of restaurant te gaan.

7. Laat de auto staan en ga eens vaker te voet of met de fiets. Dat is ook veel gezonder en zo geniet je van het zonnetje (vitamine D: check!). Lees ook: Hoe kies je de beste autoverzekering?

8. Kook meteen voor twee dagen. Zo kan je de volgende dag de restjes opeten. Hiermee bespaar je niet alleen geld, maar ook tijd in de keuken.

9. Hou je van lezen? Koop een mooie e-reader. Digitale boeken zijn goedkoper dan papieren versies. Je kunt natuurlijk ook tweedehands boeken kopen of boeken lenen bij de bibliotheek.

10. Vind je sparen moeilijk? Begin met kleine bedragen. Twintig euro per maand is beter dan niets. Op het eind van het jaar is je spaarpotje dan toch 240 euro rijker.

hoe geld besparen als gezin

11. Maak een boodschappenlijstje voordat je naar de supermarkt gaat. Zo loop je niet doelloos rond en voorkom je impulsaankopen.

12. Heb je ooit iets verzameld waar je nu niet meer naar omkijkt? Verkoop het via tweedehands. Dit kan je bijvoorbeeld ook doen met gebruikte (studie)boeken, kleren en speelgoed van de kinderen. Deze spullen zijn veel geld waard!

13. Daag jezelf uit en probeer één dag per week geen geld uit te geven. Je kunt hier natuurlijk ook meerdere dagen per maand van maken.

14. Ga eens niet naar de manicure of pedicure en doe je nagels deze maand zelf. Maak er een leuk en ontspannend avondje van!

15. Maak een weekmenu en plan je maaltijden wekelijks in aan de hand van de aanbiedingen in de supermarkt.

16. Koop het huismerk in plaats van A-merken. Het huismerk is veel goedkoper en vaak is het net zo lekker en goed.

17. Cadeautjes inpakken? Maak uniek cadeaupapier van oude tijdschriften en doe er een gekleurd lint omheen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar het is ook ontzettend origineel. Ook deze leuke cadeauverpakkingen kan je zelf maken!

18. Ga je een avondje uit? Bestel dan drankjes tijdens happy hour. Eén drankje betalen, één drankje gratis!

19. Maak minder spontane bezoekjes aan winkels, tenzij je weet wat je wilt kopen. De kans is groot dat je thuiskomt met items die je eigenlijk niet nodig hebt of waar je later spijt van krijgt.

20. Een oldskool methode maar het werkt: spaar eens al je muntstukken van één of twee euro en stop ze in een spaarpot. Als je spaarpot vol is, heb je een mooi bedrag gespaard zonder dat je dat echt voelt in je portemonnee.

extreem geld besparen

21. Trek je terug van de belastingen of krijg je iets extra voor je verjaardag? Zet dit geld dan opzij om te besparen. Je verliest geen geld van je lopende rekening, maar je spaarrekening krijgt wel een boost.

22. Besparen op huishoudproducten en woondecoratie? Koop deze items bij de Action, Wibra of Zeeman.

23. Wacht tot de solden of breng eens een bezoekje aan een outlet store. Zo bespaar je een heleboel geld en kan je bijvoorbeeld meer kleding kopen.

24. Ben je lid van een fitness, maar ben je daar nooit te vinden? Schrijf je dan uit en doe thuis work-outs met behulp van gratis fitness tutorials op Youtube.

25. Voor de liefhebbers van de fitness (of een andere sportschool): neem daar een douche als dat gratis is. Zo bespaar je thuis een heleboel water.

26. Heb je een elektriciteitsmeter met dag- en nachttarief? Doe je wasjes dan bijvoorbeeld na 21.00 uur ’s avonds en in het weekend.

27. Sla de Starbucks een keertje over en maak je eigen koffie voor je de deur uitgaat. Op termijn zal je hiermee flink wat geld besparen, in plaats van dat je iedere dag een coffee to go koopt.

28. Organiseer samen met je vriendinnen een kledingruilavond. Zo wordt je kleerkast niet alleen netjes opgeruimd, je krijgt er ook veel leuks voor terug zonder ook maar een cent te hebben uitgegeven.

29. Koop beauty- en huishoudproducten goedkoop in grote aantallen, als je de ruimte hebt om deze op te slaan. Wacht bijvoorbeeld tot er een interessante aanbieding bij Bol.com is en sla dan je voorraadje in. Dit komt je veel goedkoper uit dan alles individueel te kopen bij de drogist.

30. Stop met het kopen van flessen water en drink indien mogelijk kraantjeswater.

Lees ook: Besparen op waterfactuur? 35 Tips om water te besparen

geld besparen maandelijkse lasten

31. Check welke voordelen je krijgt via je werk en maak hier gebruik van. Denk aan maaltijdcheques, een gratis treinabonnement of kortingen voor gezinsuitstappen.

32. Autobanden die niet goed zijn opgepompt kunnen ervoor zorgen dat je benzineverbruik toeneemt. Dit is natuurlijk zonde van je geld dus controleer je banden regelmatig.

33. Betaal meer cash en minder met je bankkaart. Als je betaalt met je bankkaart, geef je al snel meer geld uit. Zeker als je betaalt met Visa of Mastercard.

34. Kook zoveel mogelijk zelf in plaats van eten te bestellen. Kook eventueel samen met je partner of vriendinnen en je hebt een leuke en gezellige avond.

35. Vergelijk prijzen van alles, van een paar sneakers tot een autoverzekering. Alles waarop je kunt besparen is mooi meegenomen!

36. Gooi een paar (gezonde) snacks in je handtas voordat je naar je werk gaat. Zo grijp je minder snel naar de ongezonde snackautomaat. En stel dat je onderweg honger hebt, dan hoef je ook niet naar de supermarkt om geld uit te geven.

37. Deel je Netflix of Spotify abonnement met vrienden of familie. Zo kan iedereen van het voordeel genieten!

38. Gebruik zo min mogelijk de droogkast en laat je was buiten drogen of op een wasrek.

39. In plaats van iedere middag een broodje te kopen, kan je zelf een lekkere lunch meenemen naar je werk. De meeste mensen denken meteen aan saaie boterhammen in hun trommeltje, maar met wat voorbereiding kan je een heerlijke lunch klaarmaken zoals bijvoorbeeld een salade. En als je écht graag een broodje wilt, kan je ’s ochtends zelf een broodje voorbakken in de oven.

40. Investeer in zonnepanelen om geld te besparen. De zon geeft gratis energie waardoor je energiekosten lager worden. Dikwijls is de investering al binnen tien jaar terugverdiend. Aangezien zonnepanelen ongeveer 25 jaar meegaan, kan je 15 jaar genieten van gratis energie. Lees er meer over op zonnepanelen-info.nl.

Lees ook: Hoe kun je sparen met weinig geld? 8 gouden tips!

budgettips

41. Vlees is duur. Eet daarom eens geen vlees en maak een maaltijd met pasta of rijst, verse groenten en eventueel een lekker sausje. Dit is goedkoper en net zo lekker!

42. Twijfel je over een aankoop? Slaap er dan een nachtje over. Als je maar aan dat ene paar schoenen blijft denken, dan is het wellicht de moeite waard om ze te kopen.

43. Lijkt je tandpasta op? Knip het einde eraf en je zal zien dat er nog genoeg in zit voor nog een week. Dit kan je trouwens ook doen met andere beautyproducten.

44. Heb je een (duur) product in de winkel gezien? Kijk dan eerst even op internet of je het product online goedkoper kunt scoren. Ook door webshops te vergelijken, kan je flink wat geld besparen.

45. Op de markt zijn fruit en groenten vaak goedkoper dan in de supermarkt. Vooral tegen het eind van de markt, wanneer de marktkramers opruimen en van hun producten af willen, kan je nog een fikse prijzenslag slaan.

46. Schrijf je in voor gratis klantenkaarten en geniet van aanbiedingen en kortingen.

47. Houd de kraan dicht tijdens het tanden poetsen of inzepen van je handen om water te besparen.

48. Neem liever een douche in plaats van een bad want dit is een stuk zuiniger.

49. Gebruik zoveel mogelijk LED lampen in huis. In eerste instantie kosten deze lampen wat meer geld, maar ze gaan langer mee dan gewone lampen en ze verbruiken minder energie.

50. Koop niet zomaar iets omdat het een koopje is. Veel mensen laten zich verleiden door hoge kortingen en kopen uiteindelijk meer dan ze van plan waren. Denk altijd goed na of je het product wel écht nodig hebt.

Lees ook: Energie vergelijken: waar moet je op letten?

hoe besparen op elektriciteit

Heb jij nog tips om geld te besparen? 

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx

Nog meer geld besparen tips:

Hoe kan je besparen op vaste lasten?

10 tips om voordelig op reis te gaan

Hoe kan je het goedkoopst boodschappen doen?

Hoe energie besparen in de badkamer?

Geld besparen bij online shoppen: zo doe je dat

Energie besparen in huis? Deze tips maken écht het verschil

Energie besparen: 10 tips waar je misschien nog niet aan gedacht hebt

10 Tips om te besparen in de dure decembermaand

Besparen door je eigen broodje te bakken

Besparen op beautyproducten: deze tips maken het verschil!

Zo kan je makkelijk geld besparen op elektronica

Geld besparen met kinderen: 5 handige tips!

4 reacties

  1. Leuk om lezen !
    Eigenlijk doen wij al veel van deze tips , sommige zelfs onbewust 👍

  2. We hebben vorige kerst cadeauzakjes gekocht.
    Ik heb daar de cadeautjes in gedaan en dan een wasknijper op om dicht te houden.
    Die zakjes hebben we bewaard voor volgende kerst.
    Minder papier verspilling 😉

Reacties zijn gesloten.