Besparen op waterfactuur? 35 Tips om water te besparen

Geplaatst door

Besparen op waterfactuur – Water besparen is niet alleen noodzakelijk voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee. Vraag je jezelf weleens af: hoe besparen op waterfactuur? Wat kunnen we doen om minder water te gebruiken? En hoe voorkom je waterverspilling? Dan ben je hier op de juiste plek want ik deel 35 tips om water te besparen!

hoe besparen op waterfactuur

Hoe besparen op waterfactuur? 35 tips om water te besparen

1. Gebruik het eco-programma van je was- en vaatwasmachine. Zorg er ook voor dat ze vol zitten. 

2. Afwassen met de hand is goedkoper, maar laat de kraan dan niet lopen. Het is zuiniger om een bak te gebruiken voor het wassen en een bak te gebruiken voor het afspoelen. 

3. Neem vaker een douche in plaats van een bad en installeer eventueel een spaardouchekop. 

4. Doe de kraan dicht terwijl je je handen wast, je tanden poetst, je haar wast of je inzeept met douchegel. 

5. Heb je een droogkast met condensatiebak? Gebruik het water dan om mee te strijken.

6. Was je auto met een emmer en een spons in plaats van met de tuinslang. Gebruik ook regenwater in plaats van leidingwater. 

7. Plaats een regenton in de tuin en gebruik regenwater voor het schoonmaken van je huis. Regenwater is niet vuil en je huis zal net zo proper zijn dan wanneer je kraantjeswater gebruikt.

8. Gooi te veel afgetapt water niet zomaar weg. Je kunt het nog gebruiken voor andere dingen zoals het gieten van je bloemen, om je groenten in te wassen of voor het schoonmaken van de kattenbak.

9. Geef je bloemen en planten in de tuin ’s morgens vroeg of ’s avonds laat water. Als je ze overdag giet, is een deel van het water reeds verdampt nog voor het de beste wortels van de plant heeft bereikt. Hierdoor heb je meer water nodig om je bloemen en planten te verzorgen.

10. Wist je dat een klassiek toilet per spoelbeurt al snel 10 liter water verbruikt? Kies liever voor een wc met een spaarknop want deze verbruikt tot 50% minder water. 

tips om water te besparen

11. Ga voor een eengreepsmengkraan in plaats van een tweegreepskraan. Deze vindt veel sneller de juiste temperatuur waardoor je minder water verspilt. 

12. Herstel lekkende kranen direct. Een kraan die per minuut tien druppels water lekt, verspilt tot vijf à zes liter water per dag. 

13. Laat vieze pannen eerst weken in warm water en een beetje afwasmiddel, in plaats van ze onder lopend water af te spoelen. Hier vind je 6 tips voor het schoonmaken van een aangebrande pan

14. Was groenten en fruit in een kom met water in plaats van deze onder een stromende kraan te spoelen.

15. Kook voedsel in een daarvoor geschikte kookpan en gebruik een maat die past bij het voedsel. Zo voorkom je dat je onnodig veel water gebruikt. 

16. Hetzelfde geldt voor je waterkoker. Heb je zin in een kop thee? Vul dan niet de hele waterkoker voor dat ene kopje. En als je het per ongeluk toch doet, gebruik het water dan voor andere zaken in huis. 

17. Gebruik geen water om voedsel te ontdooien.

18. Gebruik per dag één glas om uit te drinken. Zo hoef je minder glazen af te wassen. Hiermee bespaar je niet alleen op je waterfactuur, maar win je ook flink wat tijd. 

19. Douche twee minuten per dag korter dan normaal. Dit bespaart je al snel 500 liter water per maand! Zet eventueel een timer op je gsm als hulpmiddel.

20. Ga je in bad? Doe dan direct de stop in zodra de kraan loopt en niet pas wanneer het water warm wordt.

water besparen in huis

21. Spoel je scheermesje in een gevulde wasbak in plaats van onder een lopende kraan.

22. Gooi tissues in de vuilnisbak in plaats van ze door het toilet te spoelen.

23. Schaf een energiezuinige wasmachine en vaatwasser aan. Het liefst met een A-label of nog beter. Dikwijls kan je online checken wat het waterverbruik van een apparaat is.

24. Behandel hardnekkige vlekken vooraf met de hand, bijvoorbeeld met Vanish Gold Power Vlekverwijderaar. Daarna hoef je een minder uitgebreid wasprogramma te draaien.

25. Was vaker op 30 graden als dat voldoende is voor je wasgoed.

26. Leer je kinderen om de kraan na gebruik goed dicht te draaien, alsook dat ze de kraan niet moeten laten lopen tijdens het handen wassen of tandenpoetsen. 

27. Hou je waterfactuur in de gaten. Een onnodig hoog verbruik kan wijzen op een lekkage. 

28. Was je huisdier in de tuin op een plek die water nodig heeft. Zo hoef je die plek daarna niet meer te gieten.

29. Draag je kleding een dag extra zodat je op het eind van de week een wasmachine minder moet opzetten. Lees hier 5 tips om je kleding fris te laten ruiken zonder wassen

30. Zet een lege emmer onder de douche om het koude water mee op te vangen als je de douche net aanzet. Dit water kan je gebruiken om je planten water te geven. 

wat kunnen we doen om minder water te gebruiken

31. Per ongeluk ijsklontjes laten vallen? Gooi deze niet in de gootsteen maar leg ze in je plantenbak. Alle kleine beetjes helpen om je waterfactuur naar beneden te krijgen. 

32. Heb je in de tuin een zwem- of plonsbadje voor je kinderen? Dan moet het water regelmatig ververst worden. Giet het oude water niet weg maar gebruik het voor je planten. 

33. Tips om water te besparen bij het koken? Als je warm water nodig hebt om te koken, gebruik je beter een waterkoker. Wanneer je de warmwaterkraan opendraait, duurt het immers even voordat het water dat uit de kraan komt warm genoeg is. Zo verspil je geen water.

34. Hergebruik kookwater van je aardappelen, pasta of groenten. Giet het niet zomaar weg maar geef het aan je planten. Je kunt het ook gebruiken als vocht voor in de soep. 

35. Deel deze waterbesparende tips op social media. Zo help je ook andere mensen water besparen in huis!

Lees ook:

Hoe kan je besparen op vaste lasten?

Hoe energie besparen in de badkamer?

Energie besparen in huis? Deze tips maken écht het verschil

10 Tips om te besparen in de dure decembermaand

10 Tips om te besparen op kleine dingen

Besparen op beautyproducten: deze tips maken het verschil!

50 manieren om geld te besparen

10 tips om te besparen op je boodschappen