Op koude winterdagen is het verleidelijk om de verwarming flink open te draaien. Je wilt immers niet lopen bibberen in huis. Logisch, maar denk je ook wel eens aan de hoogte van je energierekening? In de winter is die vele malen hoger dan in de zomer. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarmee je flink kunt besparen op verwarming. Ik geef je vijf tips om je energierekening omlaag te brengen. En geen zorgen, je hoeft hier heus geen kou voor te lijden!
1. Besparen op verwarming: een graadje lager
Laat ik beginnen met een makkelijke tip: zet de thermostaat één graadje lager dan je normaal zou doen. Staat hij bijvoorbeeld altijd op 21 graden? Dan wijzig je dit naar 20 graden. Dit lijkt misschien een klein verschil, maar op jaarbasis kan je er flink wat geld door besparen. En het leuke is: je zal geen kou lijden door de verwarming een graadje lager te zetten. Heb je het toch koud? Trek dan een dikke trui aan en drink thee om je lekker warm te houden. Ook met deze tips zit je er warm bij in de winter!
2. Zet de thermostaat een uur voor vertrek uit
Ga je straks de deur uit? Zet de thermostaat dan een uur voor vertrek al wat lager, bijvoorbeeld op 16 graden. Aangezien de warmte nog een tijdje in de kamer blijft hangen, zal het niet snel afkoelen. Ondertussen heb je toch weer flink bespaart op verwarming! Ben je de hele dag weg van huis? Draai de thermostaat dan naar 16 graden. De verwarming hoeft immers niet op te staan als er niemand thuis is. Anders kan je net zo goed de ramen en deuren openzetten en de warme lucht naar buiten laten vliegen.
3. Kies voor een slimme thermostaat
Wist je dat je niet iedere dag de temperatuur zelf hoeft te beheren? Je kunt namelijk ook een klokthermostaat instellen. Hiermee zorg je ervoor dat de verwarming iedere dag op een bepaald tijdstip aanslaat en een gewenste temperatuur aanneemt. Kom je bijvoorbeeld iedere werkdag thuis rond 18 uur? Dan kan je instellen dat de verwarming een halfuurtje op voorhand aanslaat zodat het heerlijk warm is als je thuiskomt.
Afhankelijk van het type thermostaatklok kan je een app op je smartphone of tablet installeren waarmee je de verwarming op afstand kunt bedienen. Stel dat je onverwacht een uur moet overwerken, dan kan je met een paar simpele klikken de verwarming wat later laten aanslaan. Geld besparen op verwarming was nog nooit zo makkelijk!
Lees ook: 8 tips om energie te besparen op verlichting
4. Slaap in de kou
Oké, dit klinkt erger dan het is. Ik bedoel hiermee dat je geen verwarming in de slaapkamer hoeft op te zetten. De ideale slaaptemperatuur ligt tussen de 16 en 21 graden, maar dat kan van persoon tot persoon verschillen. Als er te veel verschil is tussen je lichaamstemperatuur en slaapkamertemperatuur, kan je lichaam zijn ideale slaaptemperatuur niet bereiken. Hierdoor kan je moeilijker in slaap vallen en/of onrustiger slapen gedurende de nacht.
Door de verwarming in de slaapkamer uit te laten, bespaar je niet alleen op je energierekening maar slaap je doorgaans ook beter. Heb jij het vaak koud in bed? Een flanellen dekbedovertrek, een warme pyjama en een warmwaterkruik houden je lekker warm!
5. Sluit rolluiken en gordijnen
Zodra het avond wordt, is het tijd om je rolluiken en gordijnen te sluiten. Je bespaart er niet alleen energie mee, het is ook een stuk gezelliger met al die kaarsjes! Door je rolluiken en gordijnen te sluiten, blijft de warmte beter binnen en hou je de tocht tegen die door kleine spleten en kieren naar binnenkomt. Let er wel op dat de gordijnen niet voor de radiator hangen. De warmte blijft dan hangen tussen het gordijn en het raam en gaat uiteindelijk verloren. Tenslotte kan een tochtrol voor de deur erg handig zijn om te besparen op verwarming!
Veel liefs,
Vanessa xxx
Lees ook:
Hoe kan je besparen op vaste lasten?
Hoe energie besparen in de badkamer?
Energie besparen in huis? Deze tips maken écht het verschil
Energie besparen: 10 tips waar je misschien nog niet aan gedacht hebt