10 tips om te besparen op je boodschappen

Geplaatst door
Ik denk dat iedereen het er over eens is: het leven is duur geworden. Maandelijks gaat er veel geld naar huishuur of hypotheek, elektriciteit, water, boodschappen en ga zo maar door. Gelukkig kan je hier en daar wat geld besparen, bijvoorbeeld op je boodschappen. Hoe je dat doet? In dit artikel deel ik 10 makkelijke tips om te besparen op je boodschappen. 
 

1. KIJK EERST IN JE VOORRAADKAST

Voor je naar de supermarkt vertrekt is het een goed idee om eerst in je voorraadkast te kijken. Het heeft geen zin om bouillonblokjes te kopen als je nog drie pakken in voorraad hebt. Probeer je kast regelmatig op te ruimen, zo weet je wat je allemaal in huis hebt en koop je alleen de producten die je nodig hebt.
 
2. WERK DE RESTJES VAN DE DIEPVRIES OP
 
Hetzelfde geldt voor je diepvriezer. Spaghettisaus, stoofvlees of soep: je maakt het graag op voorhand klaar en stopt het in de diepvries, maar haal je het er ook ooit weer uit? Kijk iedere week in je diepvriezer en werk de restjes op. Anders blijf je je diepvriezer vol proppen met nieuwe producten en vergeet je wat er nog allemaal in zit. 
 
3. PLAN JE MAALTIJDEN VOOR HEEL DE WEEK
 
Je kan veel geld én tijd besparen wanneer je op voorhand weet wat je die week gaat eten. Maak op zondag tien minuutjes vrij om een weekmenu samen te stellen en schrijf alle ingrediënten op een boodschappenlijstje. Zo hoef je maar één keer boodschappen te doen voor de hele week. Bovendien ben je minder geneigd om impulsboodschappen te doen als je vooraf alles al bedacht hebt. 
 
4. GA NIET ALTIJD NAAR DEZELFDE SUPERMARKT
 
Hoe trouw je ook bent aan je huidige supermarkt, houd ook de andere supermarktprijzen goed in de gaten. Kijk waar de producten die je vaak nodig hebt (zoals brood, aardappelen, fruit en groenten) het goedkoopst zijn. Je moet er misschien vijf minuutjes langer voor omrijden, maar je bespaart er wel een hoop geld mee. 
 
5. KOOP HUISMERKEN
 
Om de één of andere reden denken mensen vaak dat producten van het huismerk minder goed smaken, maar dit hoeft heus niet altijd zo te zijn. Vaak zijn huismerk producten exact hetzelfde en beter voor de portemonnee! Kies daarom eens voor een pasta of fles frisdrank van het huismerk. De kans is groot dat je het verschil niet eens proeft. 
 
 
6. KOOP GEEN VOORGESNEDEN GROENTEN
 
Ga voor hele groente in plaats van voorgesneden groenten. Een hele brocolli en een zak aardappelen is goedkoper dan wanneer je een zak voorgesneden brocolli of een zak aardappelschijfjes koopt. Er zit meer in dus je kan er vaak meerdere keren van eten. Ook blijft bijvoorbeeld een krop sla langer goed dan een zak voorgesneden sla. Hierdoor hoef je minder snel iets weg te gooien. Oké, je hebt wat meer werk om groenten te kuisen en aardappelen te schillen, maar je kan er wel geld mee besparen.
 
7. KIES VAKER VOOR DIEPVRIESPRODUCTEN
 
En dan heb ik het niet over diepvriespizza’s (al is dat af en toe ook erg lekker!), maar ingevroren fruit of groenten. Ze zijn vaak net zo gezond en lekker als de verse variant, alleen veel goedkoper. Vind jij verse aardbeien en frambozen vaak te duur? Koop dan diepvriesfruit om heerlijke smoothies te maken. Ook vis en vlees zijn van prima kwaliteit wanneer ze uit de diepvries komen. Scheelt je een pak geld!
 
8. HOUD DE FOLDERS IN DE GATEN
 
Het is altijd de moeite waard om eens door de reclamefolders te bladeren. Zo ben je op de hoogte van aanbiedingen en kortingen op je favoriete producten. In de Aldi folder vorige week zag ik bijvoorbeeld dat er korting was op aardappelen, fruit en groenten. Soms scheelt het slechts een euro, maar alle beetjes helpen! Ontvang je liever geen reclamefolders in je brievenbus? Geen probleem. Op folderbode.be vind je de meest recente folders op een rijtje. Niet alleen van supermarkten, maar ook van kledingwinkels en drogisterijen. Echt handig!
 
9. KOOK OP VOORHAND
 
Ben jij na een lange werkdag te moe om uitgebreid achter de kookpotten te staan? Maak op zondag dan alvast wat maaltijden klaar voor de komende week. Denk bijvoorbeeld aan een grote pot soep waar je een paar dagen van kan eten of vries een paar dozen spaghettisaus in. Een goede voorbereiding van je maaltijden zorgt ervoor dat je minder snel de neiging hebt om snel iets af te halen of te bestellen. 

10. GA NAAR DE MARKT
 
Als laatste is het fijn om naar de markt te gaan. Het is niet alleen gezellig, maar je kan er ook geld door besparen. Verse producten zoals fruit en groenten zijn hier namelijk goedkoper dan in een supermarkt en vaak ook nog eens lekkerder! Vooral als je tegen het eind van de dag gaat, krijg je vaak extra korting omdat de marktkramers dan aan het inpakken zijn. 
 
 

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.