Cupcakes maken: hoe maak je de beste cupcakes?

Geplaatst door

Cupcakes maken is de ideale bezigheid tijdens vakanties. Kinderen zijn er dol op en als mama vind je cupcakes bakken waarschijnlijk ook geen straf. Helaas kan er tijdens het bakken van alles misgaan waardoor je cupcakes te droog worden, niet rijzen, te gaar of niet gaar genoeg worden. In deze blogpost vertel ik hoe je de beste cupcakes kunt maken en hoe je bovenstaande problemen kunt voorkomen. 

cupcakes maken

1. Cupcakes maken: gebruik de beste bakspullen en ingrediënten

Hoe maak je de beste cupcakes? Dat begint bij een goede voorbereiding. Ga voor kwaliteit, zowel wat betreft de bakspullen die je nodig hebt als de ingrediënten. Voor het bakken van cupcakes heb je handige cupcake bakvormen nodig. Om het jezelf makkelijk te maken, gebruik je daarin ook nog papieren vormpjes.

Gebruik daarnaast zoveel mogelijk verse producten zoals eieren en boter of olie van goede kwaliteit. Verkies ook zoveel mogelijk echte, natuurlijke smaakmakers in plaats van goedkope extracten zoals vanillepoeder. Door kwalitatieve ingrediënten te gebruiken, zal het eindresultaat perfect zijn!

cupcakes recept

2. Verwarm de oven correct voor

Wellicht zal je de oven wel voorverwarmen. Echter kan de tijd die je hiervoor nodig hebt per oven verschillen. Ook de temperatuur die je instelt, kan afwijken en het bakproces verstoren. Daarom gebruik je het beste een goede oventhermometer. Zo’n thermometer komt overigens ook van pas tijdens het barbecueën of bij het bereiden van een sappig stuk vlees.

3. Volg strikt het recept

Deze tip klinkt logisch, maar dikwijls gaat het hier alsnog verkeerd. Geef maar toe: hoe vaak vervang je niet snel even een ingrediënt door iets anders? Toch is het belangrijk om het recept te volgen. Controleer daarom op voorhand of je alle ingrediënten in huis hebt voordat je cupcakes gaat maken. En zo niet, dan ga je beter eerst even boodschappen doen. Cupcakes op basis van olie geven bijvoorbeeld een ander resultaat dan cupcakes op basis van boter. Ook het toevoegen van fruit of andere ingrediënten kan gevolgen hebben voor het eindresultaat. Wanneer je dit risico niet wilt lopen, volg je dus steeds het recept.

4. Gebruik producten op kamertemperatuur

Ook dit puntje hoort bij een goede voorbereiding. Het is geen goed idee om producten te gebruiken die rechtstreeks uit de koelkast komen. Eieren, boter of andere zuivelproducten mengen minder goed met de droge ingrediënten als deze koud zijn. Dit geldt overigens ook voor andere vloeistoffen. Er kunnen dan klontjes ontstaan waardoor de cupcakes er straks niet zo mooi uitzien. Bovendien zorgen koude producten ervoor dat je baksel minder luchtig en te stevig wordt.

De temperatuur van de boter is het beste rond de twintig graden. Voor eieren en vloeistoffen is een temperatuur van vijftien graden genoeg. Het kan natuurlijk best een tijdje duren vooraleer deze ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Gelukkig kan je dit proces versnellen door de boter in blokjes te snijden en een aantal minuten te laten ontdooien in de microgolfoven. Eieren op kamertemperatuur brengen, doe je door ze vijf à tien minuten in een bakje met lauw water te leggen. 

hoe maak je de beste cupcakes

5. Mix het beslag niet te lang

Wellicht denk je dat lang mixen zorgt voor een glad beslag, maar dat klopt helaas niet. Hoe lang je precies mixt, heeft impact op de hoeveelheid gluten die zich ontwikkelen. Je zal zien dat de structuur van je beslag dan zwaar wordt en minder luchtig, waardoor je baksels minder goed gaan rijzen. Let op: te kort mixen is ook niet goed want dan kunnen er niet genoeg gluten vormen waardoor het beslag geen stevige structuur krijgt, maar eerder kruimelig wordt. Dikwijls voeg je als laatste de bloem toe. Het beste is om zo lang te mixen tot de bloem net is opgenomen.

6. Maak de cupcakes even groot

Cupcakes bakken, dat hoeft echt niet lang te duren want ze zijn snel gaar. Om te voorkomen dat die ene cupcake gaarder is dan de andere, is het belangrijk dat de cupcakes met dezelfde hoeveelheid beslag gevuld worden. Hoe kleiner de cupcakes, hoe meer aandacht je hieraan moet schenken. Je kunt dit gemakkelijk doen met een ijsschep of bolletjestang. Het beste is om de cupcake vormpjes voor 2/3 te vullen.

7. Zet de cupcake vorm in het midden van de oven

Plaats de cupcake vorm in het midden van de oven. Wanneer je meerdere vormen tegelijk wilt bakken, zet ze dan naast elkaar. Indien dit niet mogelijk is, plaats ze dan allebei zoveel mogelijk in het midden. Zet ze niet recht boven elkaar maar wel schuin boven elkaar. Op die manier kan de warme lucht goed om de bakvormen bewegen. Sommige ovens bakken namelijk ongelijk waardoor je cupcakes achteraan in de oven sneller garen dan voorin, of omgekeerd. Wanneer dat het geval is, kan je de vorm na 2/3 van de totale baktijd 180 graden draaien.

cupcakes bakken

8. Doe de ovendeur dicht

I know, het is heel verleidelijk om de oven af en toe te openen en te checken of je cupcakes al klaar zijn. Echter is dit niet zo goed voor je gebakjes. De koude luchtstroom die dan in de oven komt, kan het bakproces verstoren. Open de oven dus niet voordat 2/3 van de totale baktijd voorbij is. Anders kunnen je cupcakes inzakken en dat zou natuurlijk zonde zijn.

9. Haal ze op tijd uit de vorm

Heb je de cupcakes uit de oven gehaald? Haal ze dan na een paar minuten uit de bakvorm. Deze vorm blijft nog een tijdje warm waardoor je cupcakes nog verder kunnen garen. Cupcakes decoratie breng je het beste aan wanneer de gebakjes volledig zijn afgekoeld.

10. Hoe cupcakes bewaren?

Het hangt er een beetje vanaf of de cupcakes gedecoreerd zijn of niet. Het beste is namelijk om de cupcakes pas te decoreren voordat je ze gaat eten. Gewone cupcakes (zonder decoratie) kan je ongeveer drie dagen bewaren in een goed afgesloten koekjestrommel. Je zet de cupcakes beter niet in de koelkast want daarin kunnen ze uitdrogen. Werk je de cupcakes af met fondant of boterroom? Dan kan je ze in principe nog twee dagen langer bewaren.

Cupcakes invriezen is ook mogelijk. Verpak ze dan luchtdicht voordat je ze in de diepvriezer zet. In de vriezer blijven ze ongeveer drie maanden goed. Maar eerlijk is eerlijk: wie kan er nu van die heerlijke cupcakes afblijven eenmaal ze uit de oven komen? Ik in ieder geval niet!

cupcakes bewaren

Zo, met deze tips kan je de beste cupcakes maken en weet je welke fouten je moet vermijden. Ik wens je alvast veel plezier met cupcakes bakken!

Veel liefs,
Vanessa xxx

3 reacties

  1. Prachtige plaatjes, mijn cupcakes zien er nooit zo mooi uit maar zijn wel lekker. Wist niet dat je ze nog goed kon bewaren.

  2. Lang geleden dat ik nog eens cupcakes gemaakt heb. Heb na het lezen van je artikel zin om er te bakken

Reacties zijn gesloten.