Besparen door je eigen broodje te bakken

Geplaatst door

Zelf brood bakken besparen – Het nieuwe schooljaar is weer gestart. De ochtendrush zijn we terug gewend en we doen ons uiterste best om tijdig aan de schoolpoort te staan en op het werk te geraken. De boeken zijn gekaft, de schoolspullen gekocht en de brooddozen worden weer dagelijks in veelvoud gevuld. Een heerlijke tijd, we krijgen terug structuur in onze dagen, maar we worden dit jaar ook wel met onze neus op de feiten gedrukt dat het leven duurder geworden is. Helaas geldt dat niet alleen voor de schoolartikelen, ook in de supermarkt voelen we de prijsstijgingen… We worden steeds bewuster van onze uitgaven en denken meer en meer na over hoe we kunnen besparen.

zelf brood bakken goedkoper

Eén van die besparingsmogelijkheden is zelf brood bakken! Bijna in alle Belgische gezinnen gaan de boterhammen er razendsnel door. Zowel volwassenen als kinderen starten er de dag mee, eten het als lunch of avondmaal en soms zelfs ook als tussendoortje. Bij de bakker betaal je voor een brood vandaag zo’n € 2,70 en dat eet je met een gezin binnen enkele tellen op. Is je eigen brood bakken dan de betere optie?

Is zelf brood bakken goedkoper 2022?

Bij DOMO zijn ze alvast overtuigd van wel! Daar maakten ze de prijsberekening volgens de huidige winkelprijzen (€ 0,78 aan ingrediënten), de gemiddelde energiekosten (€ 0,50/kWh) en het verbruik van de DOMO Broodbakmachine B3971 voor een 3u cyclus (= 0,7kWh = € 0,35), dan komt je een prijs van circa € 1,13 voor dit zelfgebakken brood.

De rekensom van hierboven toont duidelijk de prijsvoordelen aan: slechts € 1,13 per brood! Flink de moeite dus als je regelmatig halthoudt aan de bakkerij. Wie nu om de twee dagen brood aankoopt bij de bakker besteed daar jaarlijks € 492,75 aan (zonder verplaatsing meegerekend). Indien je het zelf zou bakken kom je op € 206,23… een fikse besparing van € 286,52!

zelf brood bakken besparen

Nog meer voordelen van zelf brood bakken

Bak jij je eigen brood, dan heb je alles voor het zeggen! De ingrediënten, broodgrootte, duur van het bakken, afwerking, dikte van de sneetjes en ga zo maar door. Je brood is altijd kraakvers, want via de timerfunctie kan je de machine programmeren zodat hij ’s nachts het werk doet. Geen ritjes meer naar de bakker vlak voor sluitingsuur met de vrees dat alles intussen uitverkocht is… Daarbovenop zitten er in zelfgemaakte producten veel meer voedingsstoffen en vitaminen dan bij kant- en klare producten die je koopt. Je weet precies wat erin zit en dat smaakt des te meer!

Deze broodbakmachines van DOMO nemen het werk volledig van je over en bieden tal van opties. Al snel verdien je de aankoop van je broodbakmachine terug en bedenk ook hoe leuk het is om je zelfgemaakte “bokes of stuutjes” te smeren voor jezelf, je partner of kinderen.

Lees ook: 

Philadelphia helpt broodverspilling tegen te gaan met lekkere croque-recepten

Energie besparen in huis? Deze tips maken écht het verschil

4 reacties

  1. Tijdens de corona periode hebben wij vaak zelf brood gemaakt. Wel gewoon in de oven. Heel lekker.

  2. Onlangs vroeg mijn schoonmoeder me of het niet ‘goedkoper’ was om zelf brood te gaan bakken. Gelukkig had ik je artikel reeds gelezen en kon ik haar direct de voordelen opsommen van zelf brood te bakken.

Reacties zijn gesloten.