10 tips om voordelig op reis te gaan

Geplaatst door

Wij Belgen willen maar al te graag onze droomreis realiseren, zonder hierbij onze hele spaarrekeningen te plunderen. Dit lijkt onmogelijk, maar toch kan je gemakkelijker én meer besparen dan je wellicht vooraf denkt. In dit artikel vind je 10 handige tips om te besparen op jouw volgende reis. Lees dus vooral verder als jij je volgende vakantie nog moet boeken!

voordelig op reis

1. Vermijd drukke vakantieperiodes

De gehele travel-branche werkt op vraag en aanbod. Tijdens vakantieperiodes stijgt de vraag enorm en dit betekent dat de prijzen ook enorm stijgen. Dezelfde vlucht, accommodatie of airport parking kunnen tijdens de zomermaanden of andere vakantieperiodes wel twee á drie maal zo prijzig uitvallen.

Probeer eens buiten de vakantieperiodes om op reis te gaan. Ga bijvoorbeeld eens warm overwinteren op Curaçao, Aruba of Bonaire. Op deze manier vermijd je de koude Nederlandse wintermaanden en bespaar je ook op je droomreis. Twee vliegen in één klap dus!

2. Vroeg boeken of last-minute

Je zult de termen vast wel kennen; vroeg boeken of juist last-minute boeken. Dit is dan ook met een reden. Door heel vroeg of juist heel laat te boeken kan je nog een leuk zakcentje besparen op een reis. Dit brengt wel risico’s met zich mee natuurlijk, maar dat houdt het allemaal ook weer spannend! Je weet natuurlijk nooit wat er in de tussentijd gebeurt wanneer je vroeg boekt. Wil je juist voor een last-minute gaan dan weet je niet wat er precies nog beschikbaar is en wat de prijzen precies gaan doen.

3. Vergelijk vliegtickets

Iedereen die een reis boekt doet natuurlijk wel wat research. Mocht je een vliegreis gaan boeken, bijvoorbeeld voor een reis naar Canada, dan is het verstandig vliegtickets te vergelijken. Maak hierbij gebruik van prijsvergelijkers en controleer ook de vluchtmaatschappijen zelf. Zo weet je zeker dat je de juiste prijs betaald voor je vlucht. Ook biedt het meer mogelijkheden de juiste vlucht te vinden, niet alleen qua tijd, maar ook qua luchthaven en reistijden.

4. Vergelijk accommodaties

Zodra je de vliegtickets hebt geboekt dan is een tweede stap vaak de accommodatie, mocht je hier niet mee begonnen zijn. Ook de prijzen van accommodaties zijn niet hetzelfde op iedere website. Hierdoor kan het dus voorkomen dat je ‘te veel’ betaald voor een accommodatie. Maak ook in dit geval gebruik van een vergelijker. Niet alleen vindt je de juiste prijs, je vindt ook wat de mogelijkheden zijn. Zo kan je dus gemakkelijk de ideale accommodatie voor je volgende reis vinden.

5. Vergelijk het parkeren bij de luchthaven

Na het boeken van de vliegtickets en accommodatie komt het parkeren bij de luchthaven van vertrek aan bod. Ook in dit geval vind je gemakkelijk wat de mogelijkheden zijn door middel van een vergelijker. De prijzen kunnen enorm variëren, een week parkeren varieert van een paar tientjes tot een paar honderd euro per maand. Dit geeft wel aan hoe belangrijk het is je van tevoren te verdiepen.

Ook de luchthaven kan invloed hebben. Zo kan een parking Zaventem wellicht voordeliger uitvallen dan een parkeerplaats bij Schiphol of een parkeerplaats bij Frankfurt Airport.

goedkoop op reis

6. Flexibele bestemmingen

Het is voor te stellen dat je een bepaalde bestemming als jouw droombestemming ziet. Je kan echter vergelijkbare bestemmingen vinden die vele malen voordeliger zijn en nagenoeg hetzelfde te bieden hebben. Overweeg dan ook de ‘typische’ voordelige bestemmingen. Sommige landen en regio’s zijn kenmerkend voordelig en dit helpt je dan ook te besparen.

7. Gratis en voordelige activiteiten

Op de plaats van bestemming kan je het zo gek maken als je zelf wil. Sommige activiteiten komen echter met hoge prijskaartjes, daarom is het belangrijk af te wegen wat voor waarde je aan bepaalde activiteiten hecht. Je kan ook kiezen voor de gratis of goedkopere activiteiten die vaak net zo leuk zijn.

8. Vermijd toeristische hotspots

Overal waar veel toerisme is stijgen de prijzen. Dit komt weer terug op vraag en aanbod. Daarnaast weet de lokale bevolking dat toeristen vaak meer te spenderen hebben en ook makkelijker overgaan tot aankoop. De toeristische hotspots zijn hier een goed voorbeeld van. Mocht je wat willen eten of drinken bijvoorbeeld, doe dit dan niet naast een bekende trekpleister, maar loop wat verder door en zoek een rustige plek op. Niet alleen vermijd je drukte en kosten, vaak proef je de echte gastronomie pas in een minder bekend restaurant.

9. Lokale valuta

Vermijd valuta wisselkantoren op luchthavens en toeristische gebieden, omdat deze vaak hogere tarieven hanteren. Haal geld uit de geldautomaten op je bestemming voor betere wisselkoersen. Deze makkelijke truc helpt je al snel tientallen euro’s te besparen.

10. Verdiep je goed in de reis

Uiteindelijk kan er geconcludeerd worden dat je je goed moet verdiepen in de reis. Doe dit van A tot Z, want alleen zo weet je wat je gaat uitgeven en wat je kan besparen. Maak allereerst een begroting van je verwachte uitgaven. Ga vervolgens de benodigde zaken regelen, zoals vliegtickets en accommodatie. Ga je tot slot goed verdiepen in de bestemming; wat kan je er allemaal doen, hoe kan je er besparen en uiteindelijk het allerbelangrijkste hoe kan je er maximaal genieten!

goedkope vakantie

Voordelig op reis kan ook dicht bij huis, romantisch in een Glamping bijvoorbeeld. Kijk eens op https://www.glampings.com/nl/belgie voor glampings in de buurt!