Hoe komt het dat mijn donkere was stinkt?

Geplaatst door

Je was stinkt? En dan vooral je donkere was zoals zwarte kleding? Dit is een herkenbaar probleem voor veel mensen. In deze blogpost vertel ik waarom donkere was soms niet fris ruikt en waarom je bij de witte en gekleurde was nauwelijks tot nooit last hebt van die muffe geur. 

hoe komt het dat mijn donkere was stinkt

Hoe komt het dat mijn donkere was stinkt?

Iedereen maakt het wel eens mee: je haalt je zwarte kleding uit de wasmachine, maar het ruikt niet fris en dat terwijl het net gewassen is. Zo vervelend! Zodra je was is opgedroogd, trekt die muffe geur wel weg. Echter word je er niet vrolijk van als je was stinkt naar natte hond. Waarom ruikt je donkere was niet zo fris als je witte of gekleurde was? 

Vieze wasmachine, te lage temperatuur en te weinig water

Waarom ruikt mijn donkere was niet fris? Als je zwarte was stinkt naar natte hond of muf ruikt, dan komt dat meestal door een vieze wasmachine of doordat je het deurtje na het wassen dicht doet. Daarnaast was je donkere kleding vaak op een lage temperatuur met een wasprogramma dat weinig water gebruikt. Dit is natuurlijk goed voor het milieu, maar hierdoor lossen vloeibare wasmiddelen niet goed op. Als je dan ook nog wasverzachter gebruikt, bouw je viezigheid op in de wasmachine waardoor die gaat stinken, en je was dus ook.

=> Met deze producten kan je jouw wasmachine reinigen en ruikt je was weer lekker fris!

Donkere was houdt de geur beter vast

Allemaal goed en wel, maar waarom ruik je dat alleen bij specifiek die donkere, zwarte was? Donkere kleding houdt die geur beter vast dan lichte was, zeker wanneer er veel synthetische vezels tussen zitten. Het is dus een combinatie van een vieze wasmachine en het materiaal van de donkere was. Dit is tevens de reden waarom zweetgeurtjes langer in je donkere kleren blijven hangen.

waarom ruikt mijn donkere was niet fris

Donkere was stinkt: hoe kan je het voorkomen?

Je weet nu waar de stank van je zwarte was vandaan komt. Maar hoe kan je het voorkomen? Draai wekelijks een wasje op zestig graden, bijvoorbeeld je handdoeken en beddengoed. Reinig ook regelmatig je wasmachine voor gezin door een lege kookwas op minimaal negentig graden te draaien. Om je wasmachine grondig te reinigen, kan je een flinke scheut natuurazijn in de trommel doen (geen was). Laat daarna de deur van de wasmachine een paar uurtjes openstaan zodat de trommel goed kan opdrogen. 

Prop je wasmachine ook niet te vol wanneer je donkere kleding gaat wassen. Omdat het wasgoed één kleur heeft, ben je dikwijls geneigd om te veel was in de wasmachine te stoppen. Echter kan je was hierdoor onvoldoende bewegen, met stinkende was tot gevolg. Gebruik tenslotte altijd vloeibaar wasmiddel voor je donkere kleding en geen waspoeder, en kies altijd een wasprogramma met extra water. 

HuishoudenHuishouden

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Deze fouten maak jij stiekem ook bij het wassen