Hoe kan je besparen op vaste lasten?

Geplaatst door

Besparen op vaste lasten – Het leven wordt steeds duurder en dat voelen we fors in onze portemonnee. De energieprijzen zijn hoger dan ooit en ook aan de boodschappen geven we steeds meer geld uit. Redenen genoeg dus om onze uitgaven eens flink onder de loep te nemen. In dit artikel deel ik handige tips om te besparen op vaste lasten. Vaste lasten zijn kosten die maandelijks of jaarlijks terugkeren en waar je heel wat geld op kunt besparen. Lees maar mee!

besparen op vaste lasten

Hoe kan je besparen op vaste lasten?

1. Besparen op internet, tv en telefoon

Heb jij al jaren hetzelfde abonnement voor internet, tv of telefoon? Dan is de kans groot dat je al een tijdje teveel geld betaalt. Er zijn slechts weinig mensen die regelmatig de moeite doen om hun abonnementen te vergelijken. Besparen op je uitgaven voor internet, tv of telefoon is nochtans heel gemakkelijk. Op Prijsvergelijken.nl kan je in slechts een paar klikken internet abonnementen vergelijken en telefoon abonnementen vergelijken. Vervolgens krijg je een handig overzicht van de providers die het beste bij jouw noden en wensen passen. En het beste van al: je zal nooit meer teveel betalen voor je telecom!

2. Besparen op andere abonnementen

Check ook eens welke andere abonnementen je hebt en hoeveel ze kosten. Denk bijvoorbeeld aan je sportschoolabonnement of je abonnement op Netflix. Dit zijn abonnementen waar maandelijks flink wat geld naartoe gaat. Wie weet heb je nog nooit een stap in de sportschool gezet of heb je het veel te druk om series te bingewatchen. Dan is het natuurlijk zonde dat je er maandelijks zoveel geld aan uitgeeft. Hetzelfde geldt voor tijdschriften of kranten die je eigenlijk niet leest. Door overbodige diensten op te zeggen, kan je flink besparen op vaste lasten.

3. Besparen op verzekeringen

Hoe maandelijkse kosten besparen? Vergeet zeker je verzekeringen niet als je wilt besparen op vaste lasten. Vaak loont het om eens over te stappen naar een andere verzekeraar. De premies en je persoonlijke situatie veranderen namelijk eens in de zoveel tijd. Controleer daarom minstens één keer per jaar of je niet te veel betaalt voor je verzekeringen. Houd ook in je achterhoofd dat je alleen hoeft te verzekeren voor het noodzakelijke zoals medische kosten, overlijden, aansprakelijkheid, rechtsbijstand, opstal en inboedel. Voorkom tevens dubbele dekkingen. Het is immers zonde als je voor hetzelfde risico bent verzekerd op diverse polissen.

Extra tip: sluit je meerdere verzekeringen af bij één verzekeraar? Durf dan gerust om korting te vragen. Een ‘nee’ heb je, een ‘ja’ kan je krijgen.

maandelijkse kosten besparen

4. Meld je af voor commerciële nieuwsbrieven

Waar kun je het beste op besparen? Enerzijds zijn al die nieuwsbrieven ontzettend handig om kortingen te scoren, maar anderzijds is de verleiding zo wel heel groot om online te shoppen. Bij de ene webshop zijn de bh’s in de aanbieding. Bij de andere webshop krijg je 10% korting op dekbedovertrekken. En als je bij de andere webshop voor € 50 aan make-up besteld, zijn de verzendkosten gratis. Kortom: allemaal verleidingen waar je wellicht moeilijk aan kunt weerstaan en waar maandelijks veel geld naartoe gaat.

Als je slim wilt besparen is het een goed idee om je af te melden voor deze nieuwsbrieven. Meestal kan je dit doen door onderaan de mail op een afmeldlink te klikken. Dikwijls staat er iets als ‘afmelden’, ‘uitschrijven’ of ‘unsubscribe’, wat Engels is voor afmelden.

5. Wees voorzichtig met spontane (pin)uitgaven

Hoe kan ik besparen op vaste lasten? Die ene koffie to-go zal het verschil niet maken. Maar vijf koffies per week kunnen maandelijks wel voor een flink bedrag zorgen. Kijk eens kritisch naar je spontane (pin)uitgaven en bedenk welke uitgaven omlaag zouden kunnen. Uiteraard hoef je die heerlijke koffie onderweg niet helemaal uit je leven te bannen. Je kunt bijvoorbeeld één keer per week een koffie halen in plaats van iedere werkdag. Deze verandering zal op maandbasis aardig wat schelen.

Zo zijn er natuurlijk nog meer kleine uitgaven die samen voor een groot bedrag zorgen. Denk maar aan de lekkere snacks die je om 16.00 uur uit de snoepautomaat haalt of de impulsaankopen die je bij het online shoppen nog snel in je winkelmandje gooit. Je hoeft dit niet allemaal te schrappen, maar met een paar aanpassingen zal je portemonnee op het eind van de maand niet meer zo leeg zijn.

6. Maak gebruik van een spaarrekening als bespaarmiddel

Wist je dat het gebruik van een spaarrekening zeer effectief is om geld te besparen? Een spaarrekening biedt een veilige plek om je geld te bewaren. In tegenstelling tot investeringen in de aandelenmarkt, is het geld op je spaarrekening beschermd tegen marktschommelingen. Daarnaast genereren spaarrekeningen rente over de tijd. Hoewel de rentetarieven momenteel niet zo hoog zijn, kan het geld dat je verdient door rente op je spaargeld op lange termijn flink oplopen.  

Ten slotte kan een spaarrekening ook dienen als een effectief budgetteringshulpmiddel. Door een deel van je inkomen op je spaarrekening te zetten, kan je voorkomen dat je te veel uitgeeft. Bovendien kan je met meerdere spaarrekeningen voor diverse doeleinden (bijvoorbeeld vakanties, grote aankopen of noodgevallen), je geld beter organiseren en je spaardoelen gemakkelijker behalen. Op Spaaronline vind je een overzicht van de beste Belgische spaarrekeningen. Zo kan je eenvoudig rentes vergelijken en direct je online spaarrekening openen. 

Zo, dit zijn een aantal tips om te besparen op vaste lasten. Dikwijls gaat het om kleine veranderingen die een groot verschil maken op het einde van de maand. Ben je benieuwd naar nog meer tips om te besparen? Hier lees je hoe je het goedkoopst boodschappen kunt doen en hier vind je tips om energie te besparen in huis. Veel succes!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Energie vergelijken: waar moet je op letten? 

Eén reactie

  1. Die lasten van internet en verzekeringen zouden wij eigenlijk eens moeten bekijken of het toch niet goedkoper kan

Reacties zijn gesloten.