8 redenen om de was buiten te laten drogen

Geplaatst door

Ik heb een droogkast, maar ik gebruik hem eigenlijk weinig. Dit om de reden dat de droogkast niet werkt zoals het zou moeten. Als ik er nog maar een paar natte kledingstukken in steek, duurt het uren vooraleer alles droog is. Allesbehalve praktisch en ook zeker niet goedkoop voor de portemonnee. Ik zou eventueel een nieuwe droogkast kunnen kopen, maar eerlijk gezegd heb ik daar geen nood aan. Ik ben het inmiddels gewend om alles op het droogrek te hangen. En het liefste van al laat ik de was gewoon buiten drogen op een waslijn. Uiteraard moet het weer een beetje mee zitten en moet het droog zijn. Maar zodra het kan, ga ik met mijn wasmand naar buiten. Waarom is de was buiten drogen beter dan de droogkast gebruiken? Ik deel 8 redenen om de was buiten te laten drogen. 

was

1. Geld besparen

Ik zei het al eerder: als je droogkast uren moet draaien vooraleer alles droog is, dan is dat niet goedkoop voor je portemonnee. Je kan beter de was in de zon laten drogen want dat kost je helemaal niks. Zeker als je verschillende wasjes per week hebt zoals ik, kan je er op jaarbasis flink wat energie én dus geld mee besparen.

2. Het is sneller droog

Je verwacht het misschien niet, maar buiten drogen gaat vaak een stuk sneller dan in de droogkast. Zeker op een mooie, zonnige dag kan je was al binnen het uur droog zijn. Een droogkast doet er vaak toch langer over. Nog een voordeel is dat je meerdere wasjes per keer kan laten drogen. In een droogkast kan maar één was per keer. 

3. Geen ongelukjes

Iedereen maakt het wel eens mee: je steekt (per ongeluk) een t-shirt in de droogkast en vervolgens komt hij er in een paar maatjes kleiner uit. Zo zonde! Wanneer je de was buiten laat drogen, zal je dit soort ongelukjes niet meemaken. Het enige wat kan gebeuren is dat je was bij de buren ligt, maar daar zijn wasspelden voor uitgevonden ;-). 

4. Beter voor je kleding

Je kleding blijft langer mooi als je deze niet in de droogkast droogt. Zeker als je truien in de droogkast stopt, zullen deze veel sneller pluizen en verslijten. Wanneer je de was buiten laat drogen, zal je kleding veel langer meegaan en daar bespaar je ook weer geld mee (check!). 

5. Frisse geur

Je hebt geen wasverzachter met bloemengeur meer nodig. Als je was lekker in de wind hangt, gaat het vanzelf fris ruiken. Niets is heerlijker dan vers gewassen kleding of beddengoed dat naar de frisse buitenlucht ruikt. 

6. Goed tegen vlekken

Dit is een fijne tip voor alle mama’s met kleine kinderen in huis: de zon is een prima middel om vlekken te verwijderen. Bilirubine is een stof die in bloed- en ontlastingsvlekken zit. Deze stof wordt afgebroken in de zon. Dus als je ze in de was er niet goed hebt uit gekregen, kan je het altijd nog proberen aan de waslijn.

Let wel op: witte was mag in direct zonlicht, daar wordt het alleen maar witter van. Gekleurde was kan echter bleken in te fel zonlicht. Daarom is het beter om gekleurde was in indirect zonlicht te hangen. Is dat niet mogelijk? Hang de was dan binnenstebuiten op en laat hem niet langer hangen dan nodig. 

7. Minder strijkwerk

Heb je een hekel aan strijken? Nog een reden om de was buiten te hangen. Vaak komt je was nog gekreukt uit de droogkast, zelfs met een anti-kreuk programma. Als je de was buiten laat drogen, zal hij veel minder gekreukt zijn doordat hij heen en weer kan waaien. En om ervoor te zorgen dat er nog meer kreuken uit je kleding verdwijnen, is het aangeraden om kleding met de zwaarste kant naar beneden te hangen. Hang broeken bijvoorbeeld aan de pijpen op, zo zorgt het gewicht ervoor dat de kreuken verdwijnen. 

8. Goed voor milieu

Tenslotte is de was buiten drogen ook beter voor het milieu. Je gebruikt geen elektriciteit omdat je de natuur zijn werk laat doen. Ook het feit dat je kleding langer meegaat en je dus minder snel nieuwe kleding hoeft te kopen, is goed voor het milieu. Daar worden we alleen maar blij van!

Hieronder nog enkele handige weetjes:

  • De zon hoeft niet te schijnen om je was buiten te drogen. Bij drogen gaat het niet per se om de temperatuur. Zolang het droog is kan je prima de was buiten hangen. Hoe meer wind, hoe sneller het gaat. Alleen wanneer de lucht buiten vochtig is, blijft ook je was vochtig. In dat geval kan je de was beter binnen drogen. 
  • Eén van de belangrijkste redenen waarom mensen voor een droogkast kiezen is omdat de was er dan zachter uitkomt. Zo worden handdoeken erg stijf als je ze meteen na de was ophangt. Dit kan je makkelijk voorkomen door de handdoeken even in de droogkast te doen, vaak is tien minuutjes al genoeg. Daarna hang je de handdoeken gewoon buiten om verder te drogen. 

Laat jij de was buiten drogen of verkies je toch de droogkast?

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Met deze 5 tips blijven je bh’s langer mooi