Energierekening verlagen? Deze 5 apparaten verbruiken de meeste elektriciteit

Geplaatst door

Wil je jouw energierekening verlagen? Allereerst raad ik aan: vergelijk energie want hierdoor kan je flink wat geld besparen. Daarnaast kan je ervoor kiezen om de grootste energievreters in huis eens vaker uit te zetten. In dit artikel vertel ik welke vijf apparaten in huis de meeste elektriciteit verbruiken. Eens je dat weet is het ook gemakkelijker om te besparen. Met het geld dat je jaarlijks bespaart op elektriciteit kan je immers andere dingen doen!

droogkast

1. Energierekening verlagen: elektrische boiler

De elektrische boiler staat op de eerste plaats. Een elektrische boiler van 1350 watt verbruikt in een gemiddeld huishouden ruim 1800 kWh aan energie per jaar. Dat kost zo’n € 410 per jaar! Je kunt deze kosten verlagen door over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. Hoe lager de tarieven van jouw energieleverancier, hoe lager je energierekening. Daarnaast kan je ervoor kiezen om jouw elektrische boiler te vervangen voor een zonneboiler. Een zonneboiler werkt op zonne-energie en is hierdoor een stuk zuiniger dan een gewone boiler. 

2. Elektrische kachel

Maak je regelmatig gebruik van een elektrische kachel? Dan wordt je energierekening verlagen moeilijk. Elektrische kachels verbruiken namelijk veel stroom. Gebruik daarom een elektrische kachel met thermostaat. Deze brandt niet de hele tijd op een vol vermogen, zoals dat wel het geval is bij een gewone elektrische kachel. Het beste is natuurlijk om deze helemaal niet in huis te nemen als je wilt besparen op elektriciteit. Een elektrische kachel is allesbehalve duurzaam en slecht voor het milieu. Kies liever voor een extra dikke trui of een dekentje in de zetel!

3. Koelkast en diepvriezer

In vrijwel iedere keuken draaien de koelkast en diepvriezer dag en nacht op volle toeren. Dat betekent een flinke hap uit je budget. Zeker als je nog een oude koelkast of diepvriezer in huis hebt want die slurpen energie. Een voorbeeldje: met een koel-vriescombinatie van energieklasse C verbruik je zo’n 400 kWh per jaar. Met hetzelfde toestel van klasse A+ verbruik je twee keer minder. Door een energiezuinige koelkast en diepvriezer te kopen, kan je dus flink wat geld besparen!

koelkast

Daarnaast kan je ook elektriciteit besparen door de temperatuur van je koelkast een graadje hoger te zetten. Staat de temperatuur van je koelkast ingesteld op 3°C? Door de temperatuur op 4°C in te stellen, kan je zo’n 5% besparen op je energieverbruik. Hetzelfde geldt voor je diepvriezer. Een temperatuur van – 18°C is koud genoeg. Dus als je diepvriezer kouder staat ingesteld, is het handig om de knop een beetje naar boven te draaien.

4. Droogkast

Een droogkast is handig, zeker in de herfst- en winterperiode. Op een uurtje of twee is je frisgewassen kleding helemaal droog en kan alles direct de kast in. Echter verbruikt een droogkast ook veel elektriciteit waardoor dit apparaat allesbehalve zuinig is. Gemiddeld verbruikt de droogkast zo’n 235 kWh aan energie, dit kost je al snel € 50 per jaar. Best zonde als je weet dat je was drogen ook gratis kan! Om te besparen op elektriciteit is het een goed idee om je was buiten te laten drogen of binnen op een wasrek. Alleen het wasgoed dat je echt in de droogkast wilt doen, zoals handdoeken, kan je nog steeds in de droogkast doen als je dat fijn vindt.

5. Verlichting

Verlichting is natuurlijk onmisbaar, vooral tijdens de herfst- en wintermaanden omdat het al zo vroeg donker wordt. In veel woningen branden nog gloeilampen en halogeenlampen, terwijl LED lampen veel energievriendelijker zijn. In aankoop zijn LED lampen duurder, maar dat haal je er snel weer uit! Let er ook op dat je niet onnodig lampen laat branden in huis, bijvoorbeeld bij het verlaten van een kamer of als je de woning verlaat. 

verlichting

Zo, deze vijf apparaten in huis verbruiken de meeste elektriciteit. Door gebruik te maken van bovenstaande tips, kan je je energierekening verlagen. Om nog meer te besparen op elektriciteit kan je zonnepanelen plaatsen. Zonnepanelen installeren is geen kost, maar een investering. Met het bedrag dat je bespaart op je energiefactuur verdien je de zonnepanelen op acht tot tien jaar terug. Vanaf dan betaal je honderden euro’s per jaar minder voor elektriciteit dan gezinnen zonder zonne-installatie! Hier vind je nog meer informatie over zonnepanelen

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Energie vergelijken: waar moet je op letten?

Hoe energie besparen in de badkamer?

Energie besparen in huis? Deze tips maken écht het verschil

Energie besparen: 10 tips waar je misschien nog niet aan gedacht hebt

Zo kan je makkelijk geld besparen op elektronica aankopen

Eén reactie

  1. • Gelukkig heb ik geen droogkast.
    •Maar al mijn toesteken verbruiken niet echt veel mee dat het ++ A is. Is veel zijner dan een Gewoon toestel.
    • En lijk een wasmachine kan je ook sachts aan leggen, scheeld ook een hoop vinden ik en mijn man.

Reacties zijn gesloten.