Hoe energie besparen in de badkamer?

Geplaatst door

De badkamer is een ruimte die we vaak gebruiken. Hygiëne is belangrijk, dus het is ook logisch dat we hier veel water en energie verbruiken. Helaas voelen we dit ook in onze portemonnee, zeker met de hoge energieprijzen. Hoe kan je energie besparen in de badkamer? In dit artikel deel ik handige tips die je direct kunt toepassen. Wanneer iedereen in het gezin deze tips volgt, zal je snel resultaat zien op je energierekening. 

hoe energie besparen badkamer

Hoe energie besparen in de badkamer? 

1. Neem een douche in plaats van een bad

Languit in bad liggen mag dan wel heerlijk zijn, maar je energie- en waterrekeningen worden er minder vrolijk van. Terwijl je bij een douche gemiddeld 30 tot 80 liter water gebruikt, is dat bij een bad zo’n 150 tot 200 liter water. Daar komt nog bij dat je heel wat energie nodig hebt om zoveel water te verwarmen. Heb je toch af en toe zin in een bad? Doe dit dan gezellig samen met je partner of kinderen. 

2. Installeer een thermostaatkraan voor de douche

Een tweede manier om energie te besparen in de badkamer is door een thermostaatkraan te installeren. Het voordeel van een thermostaatkraan is dat het water sneller verwarmt tot de gewenste temperatuur. Je stelt de temperatuur zelf in waardoor deze niet meer verandert in de douche van bijvoorbeeld warm naar ijskoud. Op die manier gaat er dus geen extra water en energie verloren.

Zet je de douchekraan even uit, om bijvoorbeeld je haar te wassen? Dan douch je daarna verder zonder een verschil in temperatuur te merken. Douchen was nog nooit zo heerlijk! Hier vind je meer informatie over thermostatische kranen voor de douche. 

waterbesparende douchekop

3. Gebruik een waterbesparende douchekop

Naast een thermostatische kraan kan je ook een waterbesparende douchekop installeren. Dit is een douchekop die per minuut een maximaal aantal liter water geeft. Je geniet nog steeds van alle douchecomfort, maar bespaart zo’n 20 procent op water en energie in vergelijking met een standaard douchekop. En als je een onzuinige regendouche vervangt door een spaardouchekop, bespaar je zelfs tot 50 procent!

4. Laat de kraan niet lopen

Misschien denk je dat het niet zoveel uitmaakt wanneer je de kraan laat lopen tijdens het wassen van je handen of het tandenpoetsen, maar helaas gaat er zo heel wat water verloren. Maak er daarom een gewoonte van om de kraan tijdig dicht te draaien.

Daarnaast doe je er goed aan om eens vaker koud water te gebruiken. Een koude douche raad ik niet aan, maar je handen wassen met koud water is prima te doen. Als iedereen in het gezin wat vaker koud water gebruikt, dan zal je dat ongetwijfeld merken aan je energierekening.

hoe energie besparen in de badkamer

5. Beperk de verwarming

In de zomer heb je geen verwarming nodig in de badkamer, maar ook in de winter hoeft deze niet constant op te staan. Stel de thermostaat bijvoorbeeld zo in dat de verwarming in de badkamer een uurtje voor het douchen aangaat, en dat die wordt uitgeschakeld zodra je klaar bent. Vermijd zeker elektrische vuurtjes want die verbruiken ontzettend veel energie. Lees ook deze 5 tips om te besparen op verwarming

6. Schaf een zonneboiler aan

Bovenstaande tips zijn kleine aanpassingen die je kunt doen om energie te besparen in de badkamer. Als je maximaal wilt besparen, dan is een zonneboiler een goede oplossing. Tijdens de zomermaanden kan een zonneboiler instaan voor de volledige productie van warm water in huis. In de winter is een combinatie met een traditionele boiler natuurlijk onmisbaar. Maar één ding is zeker: als er een badkamerrenovatie op de planning staat, is dit hét ideale moment om stil te staan bij een grote energiebesparing in je badkamer.

Heb jij nog tips om energie te besparen in de badkamer?

Veel liefs,
Vanessa xxx