Energie besparen in huis? Deze tips maken écht het verschil

Geplaatst door

Als er dit jaar één gespreksonderwerp is, dan is het wel de ontzettend hoge energieprijzen. Slim energie besparen in huis is belangrijker dan ooit, want dat is vrijwel de enige manier om straks de energiefactuur te kunnen betalen. Waar bespaar je het meeste energie mee? Hoe besparen op gas en elektriciteit? En wat zijn stille stroomvreters? In dit artikel zet ik een aantal tips op een rijtje die écht het verschil maken op je energierekening. 

slim energie besparen in huis

Slim energie besparen in huis: zo doe je dat!

1. Energie besparen verwarming

Waar bespaar je het meeste energie mee? Het lijkt banaal, maar het maakt echt een verschil op je energierekening: zet je thermostaat een graadje lager. Trek een warme trui en warme sokken aan, en schaf een paar warme fleece dekentjes aan om de avonden door te komen. Denk ook na over de ruimtes die je verwarmt. Zet de radiators uit in kamers die je niet gebruikt want anders gaat er onnodig veel warmte verloren. Hier vind je nog 5 tips om te besparen op verwarming

2. Besparen in de badkamer

Hoe meer warm water je verbruikt, hoe meer energie er nodig is om opnieuw water op te warmen. Kies daarom voor een waterbesparende douchekop. Hiermee verbruik je tot 30% minder water voor dezelfde douchebeurt. Sta ook niet te lang onder de douche en gebruik eventueel een timer om je douchesessie te beperken. Daarnaast zijn er nog veel meer manieren om zuinig met water om te gaan.

Lees ook:

Hoe energie besparen in de badkamer?

35 tips om water te besparen

3. Besparen in de keuken

Hoe besparen op gas en elektriciteit? Ook in de keuken kan je slim energie besparen. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om altijd het deksel op de kookpot te laten als het water kookt, en kies de juiste kookplaat in functie van de afmetingen van je pan. Zet je elektrisch vuur een paar minuten voordat het eten gaar is uit.

Kook je op gas? Dan is het wellicht een goed idee om een paar keer per week maaltijden te bereiden in de microgolfoven in plaats van op je gasvuur. Heb je in de keuken een kleine, elektrische boiler voor het warm water? Dan zet je deze best uit als je hem niet gebruikt. 

Lees ook: Wat is goedkoper: afwassen met de hand of vaatwasser? 

energie besparen in de keuken

4. Besparen op de was

Deze 5 apparaten verbruiken de meeste elektriciteit, maar de wasmachine draait natuurlijk ook op volle toeren. Hier een paar tips om te besparen op de was! Vermijd wasbeurten op 60°, tenzij voor handdoeken en beddengoed. Door te wassen op 30°C of 40°C kan je flink wat energie besparen. Gebruik ook zoveel mogelijk de eco-stand van je wasmachine. Op deze stand centrifugeert je wasmachine minder en verbruikt hij minder water. Hier merk je overigens niets van als je de schone was eruit haalt. Vermijd de droogkast en laat je was buiten drogen bij mooi weer. Binnenshuis kan je een wasrek of waslijn gebruiken. 

Wil je toch de droogkast gebruiken? Check dan deze 10 tips hoe je kunt besparen op droogkast

5. Besparen op verlichting

Wil je slim energie besparen in huis? Ga dan eens door je huis en kijk naar de verlichting. Door overal te kiezen voor LED lampen kan je flink wat besparen op de energierekening. LED lampen zijn wat duurder in aankoop, maar zie dit als een investering op lange termijn. In dit artikel deel ik 8 tips om energie te besparen op verlichting

6. Ban stille energievreters

Wat zijn stille stroomvreters? Ga eens door je huis en kijk of er geen ongebruikte opladers van gsm’s, tablets of laptops in het stopcontact zitten. Deze blijven namelijk elektriciteit verbruiken, ook als er geen apparaat aan hangt. Ook apparaten zoals de televisie of digicorder die overdag of ’s nachts op stand-by staan, zijn stille stroomvreters. Je kunt slim energie besparen in huis door deze apparaten van een stekkerdoos met schakelaar te voorzien. Zo kan je ze makkelijk uitschakelen als je ze niet gebruikt en vermijd je sluimerverbruik.

wat zijn stille stroomvreters

7. Check het energielabel

Energielabels op apparaten en elektronica geven een goed beeld van hoe energiezuinig bepaalde items zijn. Hierbij geldt vaak: hoe goedkoper een product is, hoe minder zuinig. Op lange termijn betaal je in dat geval toch nog de rekening van een product dat in eerste instantie goedkoper lijkt. Als je een nieuw apparaat nodig hebt, bijvoorbeeld een koelkast of wasmachine, dan loont het zeker de moeite om in een iets duurdere prijscategorie te kijken. Je aankoopkosten zijn dan wat duurder, maar dit win je op lange termijn terug op je energiefactuur. 

8. Meten is weten

Heb je een digitale meter? Op de website van Fluvius kan je de code van je meter ingeven. Op die manier kan je je dagelijkse verbruik opvolgen en eventuele problemen opsporen. Misschien kom je er zo wel achter dat je ’s nachts overbodig elektriciteit verbruikt, bijvoorbeeld door een digicorder die nog op stand-by staat. Door je digitale meter op te volgen, ontdek je sneller of er iets aan de hand is en kan je aardig wat besparen op energie.

9. Isoleer je woning

De bovenstaande tips kan je op korte termijn toepassen. Op lange termijn kan je een groot verschil maken op je energiefactuur door zonnepanelen te leggen. Zonnepanelen zijn vandaag de dag ontzettend populair en dat is niet zo vreemd. Wie wil er nu geen gratis energie door de zon? Daarnaast is het verstandig om je woning te isoleren. Als het zover is, begin je best met het dak want via deze weg gaat er veel warmte verloren. Verder kan je denken aan spouwmuurisolatie, driedubbel glas en vloerisolatie. Ook met deze simpele tips heb je altijd een warm huis in de winter!

Veel liefs,
Vanessa xxx

energie besparen verwarming

Nog meer bespaartips:

Energie vergelijken: waar moet je op letten?

Hoe kan je besparen op vaste lasten?

Energie besparen: 10 tips waar je misschien nog niet aan gedacht hebt

50 manieren om geld te besparen

10 tips om te besparen op je boodschappen

Besparen door je eigen broodje te bakken

10 Tips om te besparen in de dure decembermaand

Hoe kun je sparen met weinig geld? 8 gouden tips!