Energie besparen: 10 tips waar je misschien nog niet aan gedacht hebt

Geplaatst door

Energie besparen in huis – Het liefst zetten we de verwarming lekker hoog in het najaar, maar helaas kunnen de energierekeningen hierdoor flink oplopen. In dit artikel deel ik tien tips om energie te besparen in huis. Bespaartips waar je misschien nog niet aan gedacht hebt en waarvan je ongetwijfeld het resultaat zal zien op de energiefactuur. Voor de ene tip heb je wat meer budget nodig dan voor de andere tip, maar voor iedereen zit er wel iets nuttigs bij! 

energie besparen

Energie besparen in huis: 10 tips op een rijtje

1. Isoleer je huis

Hoe energie besparen deze winter? De beste manier om je huis warm te houden is isoleren. In eerste instantie is dit niet goedkoop, maar op lange termijn zal je hier veel geld mee besparen op je energierekening. Wanneer je aan de slag gaat met isoleren, begin je best met het dak want via deze weg gaat er veel warmte verloren. Daarnaast kan je denken aan vloerisolatie, spouwmuurisolatie en driedubbel glas. Als je deze zaken aanpakt, zal de warmte veel beter binnen blijven en hoef je dus veel minder te stoken. 

2. Investeer in zonnepanelen

Zonnepanelen kopen is ook een slimme investering als je wilt besparen op je energierekening. Zonnepanelen zijn tegenwoordig ontzettend populair en dat is niet zo vreemd. Door zonnepanelen ben je onafhankelijker van de wispelturige elektriciteitsprijzen en heb je een lagere energiefactuur. Daarnaast draag je zo ook je steentje bij aan het klimaat. Alleen maar voordelen dus! Het kopen van zonnepanelen is even een investering, maar meestal heb je het geld na +- 10 jaar terugverdiend. Aangezien zonnepanelen een levensduur van 25 tot 30 jaar hebben, kan je dus veel geld besparen op je energierekening.

3. Zet je zetel niet tegen de radiator

Als je zetel tegen de radiator staat, dan verspil je energie. Grote meubels die tegen de radiator staan, nemen veel warmte op en blokkeren de luchtstroom. Ook gordijnen die voor de radiator hangen, blokkeren de warmte. Zet je zetel dus op een andere plek en laat voldoende ruimte tussen je zetel en de radiator. Op die manier kan de warmte beter doorheen de ruimte verspreiden, wat je energiekosten alleen maar ten goede komt.

4. Maak de diepvriezer ijsvrij

Wil je slim energie besparen? Maak dan eens tijd vrij om je diepvriezer te ontdooien. Een ijslaagje van slechts 2 mm in het vriesvak zorgt ervoor dat het verbruik van je koelkast direct met 10% stijgt. Dat is veel! Wil je de diepvries ontdooien maar weet je niet waar te beginnen? Deze 6 stappen helpen je alvast een handje op weg.

5. Gebruik stekkerdozen met schakelaar

Een televisie of computer op stand-by, laders van gsm’s of een koffiezetapparaat dat in het stopcontact blijft zitten: het zijn allemaal sluipverbruikers. Uiteraard kan je niet zomaar alles uitschakelen, bijvoorbeeld de koelkast. Daarnaast is het een tijdrovend klusje om steeds alle stekkers uit het stopcontact te halen. Daarom kunnen stekkerdozen met een schakelaar ontzettend handig zijn. Met slechts één druk op de knop schakel je de sluipverbruikers tegelijk uit en kan je makkelijk energie besparen. 

10 tips om energie te besparen

6. Verlucht elke dag een kwartiertje

Verluchten en warmte binnen houden, het klinkt nogal tegenstrijdig. Toch doe je er goed aan om je woning iedere dag een kwartiertje te verluchten, dit door de ramen of deuren helemaal open te zetten. Doorheen de dag verzamelt er namelijk een grote hoeveelheid CO² en vocht in je huis. Een te hoge concentratie CO² zorgt voor een slechte luchtkwaliteit. Bovendien is het een stuk moeilijker voor vochtige ruimtes om op te warmen.

Maak er dus een gewoonte van om je huis elke dag een kwartiertje te verluchten, bijvoorbeeld iedere ochtend na het ontwaken. Een bijkomend voordeel van verluchten is dat de kans op huisstofmijt en schimmels veel kleiner wordt en dat is natuurlijk mooi meegenomen. Let op: zet de verwarming uit terwijl je ventileert want anders verspil je alleen maar energie.

7. Gebruik een tochthond en tochtstrips 

Langs deurspleten en kleine kiertjes kan er veel warmte verloren gaan en kan er koude tocht naar binnenkomen. Gelukkig kan je dit makkelijk en goedkoop oplossen door een tochthond te leggen. Een tochthond ziet er vaak nog schattig uit ook! Daarnaast kan je gebruikmaken van tochtstrips voor ramen en deuren, want ook dit is een efficiënte en goedkope manier om de warmte binnen te houden.

8. Zorg voor aparte thermostaatkranen

Door gebruik te maken van aparte thermostaatkranen in iedere kamer, kan je de temperatuur in elke kamer apart regelen. In de meeste woonruimtes wordt een temperatuur van 20°C als de ideale temperatuur beschouwd. Uiteraard kan je het in de woonkamer ook met een graadje lager doen en een dikke, warme trui aantrekken om energie te besparen.

In de slaapkamer is het aangeraden dat de thermostaat maximum 18°C aangeeft als je van een goede nachtrust wilt genieten. In de badkamer mag de temperatuur natuurlijk een beetje worden opgekrikt want niemand komt graag al rillend uit de douche. Kortom: denk goed na over welke temperatuur in welke ruimte nodig is. Het is zonde om het hele huis op 20°C te verwarmen als je nauwelijks in bepaalde ruimtes komt. 

9. Leg geen natte kleding op de radiator

Dat je veel energie kunt besparen door geen droogkast te gebruiken, wist je waarschijnlijk al. Echter is het ook geen goed idee om natte kleding rechtstreeks op je radiator te leggen, ook al gaat het bijvoorbeeld om een paar natte sokken. Het is beter om een droogrekje voor de radiator te plaatsen. Op die manier kan de warmte zich optimaal door de ruimte verspreiden.

10. Koop huishoudelijke apparaten op maat

Ten slotte is het verstandig om eens kritisch naar je huishoudelijke toestellen te kijken. Wonen jullie bijvoorbeeld met slechts twee personen thuis? Dan is een koelkast met een inhoud van 500 liter veel te groot. Als je toch zo’n grote koelkast hebt, dan is de kans klein dat deze steeds optimaal gevuld is, terwijl je wel veel verbruikt. Kleinere toestellen verbruiken minder energie dus koop zeker huishoudelijke apparaten op maat. 

Zo, dit zijn alvast 10 tips om energie te besparen in huis. Natuurlijk zijn er nog veel meer energiebesparende tips om mee aan de slag te gaan. Ik ben benieuwd wat jij zoal doet om energie te besparen. Als we dan toch moeten besparen, laten we het dan ook samen doen! 

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Energie vergelijken: waar moet je op letten? 

Hoe kan je besparen op vaste lasten?