10 Tips om te besparen in de dure decembermaand

Geplaatst door

December is de maand van de feestdagen, gezellig samen zijn, lekker eten en mooie cadeautjes. December is een leuke maar ook een dure maand. Al die lekkere etentjes en die Sinterklaas-, kerst- en nieuwjaarscadeaus moeten immers ergens van betaald worden. Voor veel mensen is het een uitdaging om niet met een lege portemonnee het nieuwe jaar in te gaan. Vind jij dit ook lastig? In dit artikel deel ik tien tips om geld te besparen in de dure decembermaand, zonder dat deze maand minder gezellig hoeft te worden. 

besparen in de dure decembermaand

10 Tips om te besparen in de dure decembermaand

1. Laat de luxe even voor wat het is

December is voor veel mensen een dure maand. Je viert uiteraard de feestdagen met je vrienden en familie, en daar horen lekkere etentjes en leuke cadeautjes bij. Om te voorkomen dat je volledig platzak het nieuwe jaar in gaat, is het verstandig om de luxere dingen even te laten voor wat ze zijn. Ga je bijvoorbeeld iedere ochtend voor je de bus neemt nog een lekkere koffie halen op het station? Neem er dan eentje op je werk bij de koffieautomaat of neem een thermos mee van thuis. Op die manier bespaar je makkelijk tussen de tien en twintig euro per week.

Hetzelfde geldt voor andere luxere dingen waar je ook wel even zonder kan. Smeer bijvoorbeeld eens vaker je eigen boterhammen in plaats van elke middag een broodje te halen, en kijk thuis een film in plaats van naar de bioscoop te gaan. Door de luxe even te laten voor wat het is, kan je veel geld besparen in de dure decembermaand.

Koop daarnaast geen dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. In de weken voor Sinterklaas en Kerst zijn er vaak aanbiedingen zoals 2+1 gratis. Hoe verleidelijk deze aanbiedingen ook zijn, denk altijd goed na of je die items wel écht nodig hebt. In december kan je alle euro’s immers goed gebruiken. En later in het jaar zal je de producten nog wel eens in de aanbieding kunnen scoren.

Lees ook: 10 Tips om te besparen op kleine dingen

besparen in december

2. Draag dezelfde outfit als vorig jaar

De decembermaand staat dikwijls gelijk aan het kopen van nieuwe kleding. Je wilt natuurlijk graag een mooie outfit dragen bij het kerstdiner of het toffe nieuwjaarsfeest. Echter kunnen de kosten flink oplopen als je voor iedere gelegenheid in december een volledig nieuwe outfit koopt. Zeker als je deze slechts een keer draagt en volgend jaar weer een nieuwe koopt. Bovendien is er vrijwel geen kledingwinkel te vinden die een uitverkoop organiseert in december, waardoor je altijd duurder uitkomt dan de andere maanden.

Je kunt heel wat geld besparen in de dure decembermaand door dezelfde kleding te dragen als vorig jaar. Door deze outfit slim te stylen met bijvoorbeeld andere sieraden, een andere kleur panty of een nieuwe stropdas, ziet je look er toch anders uit. Vind je het niet zo fijn om bij dezelfde mensen in dezelfde outfit aan te komen? Draag dan je kerstkleding van vorig jaar voor het nieuwjaaretentje van dit jaar of andersom.

goedkope kerstkleding

3. Koop het hele jaar door cadeaus

De cadeaus voor Sinterklaas en Kerst hoef je echt niet pas in december te kopen. Dit kan voor veel stress zorgen en het kan ook veel duurder zijn, aangezien de prijzen in winkels een stuk omhoog gaan in december. Wees daarom slim en koop je cadeaus het hele jaar door. Zie je de komende weken leuke dingen in de winkel voor je zus, moeder, partner of kinderen? Neem het gewoon mee, bewaar het even en geef het af in december. Op die manier bespaar je veel geld in die laatste maand van het jaar en voorkom je een heleboel cadeaustress.

4. Vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken

Om zo goedkoop mogelijk een cadeau te scoren, is het verstandig om altijd te vergelijken. Ga je online op zoek naar een cadeautje? Typ de naam van een bepaald product in Google. Waarschijnlijk zal je hetzelfde product op meerdere webshops vinden, maar dan voor verschillende prijzen. Uiteraard kies je dan voor de goedkoopste optie, maar hou ook rekening met de verzendkosten. Soms is een item in de ene webshop goedkoper, maar moet je wel veel verzendkosten betalen waardoor je net zo duur (of duurder) uitkomt.

5. Spreek een maximum bedrag af voor cadeaus

Nog een tip is om een maximum bedrag af te spreken als het gaat om cadeautjes. De Sinterklaas- en kerstcadeaus gaan uiteindelijk om het gebaar en niet om de waarde van het cadeau. Als jullie samen een budget afspreken waar iedereen het mee eens is, dan kan je je helemaal focussen op het vinden van een geschikt cadeau zonder dat je in januari volledig platzak bent. Het maakt niet uit hoeveel geld een cadeau kost, maar wél om iets te geven wat echt bij die persoon past. Een leuk cadeau hoeft heus geen tientallen euro’s te kosten.

6. Laat iedereen iets meebrengen voor het diner

Als je aan december denkt, dan denk je waarschijnlijk ook aan lekker eten. Naast cadeaus en feestkleding zijn feestelijke diners dikwijls een grote kost in de decembermaand. Dit kan je makkelijk voorkomen door een bring-your-own feestje te organiseren, wat betekent dat iedereen iets meeneemt. Gaande van een fles wijn tot hapjes en dessert. Wanneer iedereen zijn steentje bijdraagt, voorkom je dat je portemonnee in één klap leeg is. Dit is trouwens ook heel gezellig want zo draagt iedereen bij aan de feestvreugde.

Lees ook: Dit zijn 10 kleine cadeautjes onder 10 euro!

bespaartips voor de dure decembermaand

7. Koop kerstdecoratie bij Action

Bij december hoort natuurlijk een kerstboom en kerstdecoratie. Heb je geen kerstboom meer van vorig jaar en heb je geen budget voor een nieuw, groot exemplaar? Bij winkels zoals Action kan je budgetvriendelijke kerstbomen kopen, zowel grote bomen als mini kerstboompjes. Als je weinig budget hebt, is een mini kerstboom (inclusief kerstversiering) absoluut een aanrader. Hiermee haal je alsnog een gezellige kerstsfeer in huis, zonder dat je tientallen euro’s kwijt bent. Bij Action kan je trouwens ook superleuke kerstdecoratie kopen aan heel schappelijke prijsjes. 

8. Koop cadeautjes bij Action

Om nog even bij Action te blijven: in deze winkel kan je ook goedkope maar leuke cadeautjes scoren. En dan denk ik niet alleen aan speelgoed of knutselgerief voor de kinderen. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om een mooi mandje met verzorgingsproducten, geurkaarsen of lekkernijen (bv. kruiden of snoep) samen te stellen? Ook hier geldt weer dat een leuk cadeau niet veel geld hoeft te kosten, het gaat immers om het gebaar. 

9. Spaar alvast voor december

Om in december wat meer geld uit te kunnen geven, is het een goed idee om daar de rest van het jaar rekening mee te houden. Echter is sparen heus niet zo vanzelfsprekend de dag van vandaag, maar door bijvoorbeeld iedere maand een paar euro te sparen, heb je in december toch weer wat extra centen. In dit artikel deel ik 8 tips hoe je kunt sparen met weinig geld

goedkope cadeautjes voor kerst

10. Verkoop overbodige spullen

Een laatste tip is om je kasten eens flink uit te mesten en overbodige spullen te verkopen. December is de ideale maand om spullen te verkopen, aangezien mensen dikwijls op zoek zijn naar een leuk, tweedehands cadeau. Denk bijvoorbeeld aan een boek of dat ene paar schoenen die je slechts een keer hebt gedragen. Zet deze spullen op een tweedehands website, Vinted of Facebook Marketplace en verdien er nog een centje aan. Wist je trouwens dat deze spullen veel geld waard zijn

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

5 Tips om te besparen op kerstversiering

Energie besparen in huis? Deze tips maken écht het verschil

5x Leuke cadeauverpakkingen zelf maken

Eén reactie

  1. Ik vind vaak ook hele leuke cadeautjes bij Action. Voor mijn decoratie ga ik daar altijd. ik probeer ook al cadeautjes te kopen wanneer er bijvoorbeeld een korting op is en dan leg ik dat gewoon opzij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *