Hoe besparen op droogkast? Check deze 10 bespaartips

Geplaatst door

Hoe besparen op droogkast? – Als je wilt besparen op energie in huis, dan gebruik je beter geen droogkast want dit is een echte stroomvreter. In de lente en zomer kan je jouw was makkelijk op een wasrek laten drogen, maar in het koude najaar is een droogkast soms toch onmisbaar. Om een torenhoge energierekening te voorkomen, heb ik hieronder tien bespaartips op een rijtje gezet. 

hoe besparen op droogkast

Hoe besparen op droogkast? 10 bespaartips:

1. Gebruik de centrifugecyclus van je wasmachine

Besparen op je droogkast begint bij de wasmachine. Centrifugeer de was op een hoog toerental want dan verdwijnt er al meer vocht uit de was. Zo hoeft de droogkast minder lang te draaien. Het centrifugeren kost natuurlijk ook stroom, maar lang niet zoveel als dat de droogkast anders extra had gebruikt. 

2. Haal de was snel uit de wasmachine

Is je was klaar? Haal hem dan zo snel mogelijk uit de trommel. Op die manier voorkom je overbodig energieverbruik als je de antikreukstand of standby stand van je droogkast gebruikt.

3. Houd de pluizenfilter schoon

Hoe besparen op droogkast? Het is een kleine moeite: maak het pluizenfilter in de deur of deuropening na iedere droogbeurt schoon. Als je dit niet doet, dan hoopt het stof op. Bij sommige droogkasten neemt het energieverbruik enorm toe als het filter vol zit. De droogtijd duurt langer en de was blijft vochtiger. 

pluizenfilter van droogkast reinigen

4. Zet een afvoerdroogkast in een warme ruimte

Een afvoerdroogkast gebruikt minder energie in een warme ruimte dan in een koude ruimte. Deze verwarmt lucht uit de omgeving. Wanneer de afvoerdroogkast in een onverwarmde ruimte staat, bijvoorbeeld in de garage of op zolder, dan gebruikt de droogkast meer energie. 

5. Ventileer de ruimte goed

Hoewel je niet altijd kunt kiezen in welke ruimte je de droogkast plaatst, is het wel belangrijk dat je deze ruimte goed ventileert. Dit is vooral belangrijk als je een afvoerdroogkast hebt. 

6. Droog vergelijkbare stoffen samen

Als je verschillende stoffen combineert, kan het gebeuren dat de droogkast langer moet draaien om één of twee kledingstukken even droog te krijgen als de rest. Dat is natuurlijk zonde! Maak er daarom een gewoonte van om vergelijkbare stoffen samen in de droogkast te stoppen, zodat je kledingstukken op hetzelfde moment droog zijn.

7. Vul je droogkast maximaal

Probeer zoveel mogelijk was in één keer te drogen. De droogkast zal hierdoor wat langer draaien dan bij kleine wasjes, maar al die verschillende droogsessies bij elkaar duren langer en komen duurder uit dan één goedgevulde trommel. Let er wel op dat de trommel niet té vol zit want dit zorgt voor meer kreuken in je kleding. Heb je toch last van kreuken? Zo krijg je kreukels uit kleding zonder strijken

besparen op droogkast

8. Gebruik het automatische programma

Een automatisch programma gebruikt minder stroom dan draaibeurten met een vastgestelde tijd. Bijvoorbeeld programma’s met de opties kastdroog, strijkdroog, katoenkreukvrij en wol-finish op de droogkast. Hiermee wordt de droogtijd aangepast aan de vochtigheid van de was. Dit is handig want zo draait de droogkast niet langer dan nodig en dat scheelt weer flink op je energierekening.

9. Voeg een droge (keuken)handdoek toe

Hoe krijg je was in de droger sneller droog? Drogerballen kent iedereen. Maar wist je dat je ook gewoon een (keuken)handdoek kunt gebruiken? Handdoeken zijn immers gemaakt om vocht op te nemen. Als je dus een droge handdoek samen met de natte was in de droogkast stopt, wordt de was veel sneller droog. Probeer het eens!

10. Gebruik tennisballen in de droogkast

Deze laatste tip klinkt een beetje raar maar werkt écht: voeg een paar gele tennisballen aan de droogkast toe en je was zal veel sneller droog zijn. De tennisballen scheiden de klamme kleren van elkaar waardoor er meer lucht aan kan en ze dus sneller drogen. Hierbij is het wel belangrijk dat de droogkast niet te vol zit want de tennisballen hebben genoeg ruimte nodig om te bewegen. Hier kan je meer lezen over waarom je tennisballen in de droogkast moet stoppen

Heb jij nog tips om te besparen op droogkast? Laat een reactie achter!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Hoe kan je besparen op vaste lasten?