Wil jij besparen op gas en elektriciteit? In het najaar denken veel mensen na over manieren om hun huis warm te houden zonder dat de stookkosten omhoog vliegen. Het is altijd mooi meegenomen als je een paar euro’s op je energierekening kunt besparen. De kosten die je jaarlijks moet betalen voor het verwarmen van je huis liegen er immers niet om. Naast het besparen van geld is het ook niet altijd eenvoudig om je huis warm te houden. Gelukkig zijn er een aantal manieren om de warmte in huis langer vast te houden. Met deze vijf tips heb je altijd een warm huis in de winter!
1. Een warm huis in de winter: zorg voor een goede isolatie
Om je huis warm te houden in de winter is het heel belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is. Zo kan je op stookkosten besparen en blijft je woning langer warm. Er zijn verschillende manieren om je huis te isoleren. Een van de bekendste manieren is dubbel glas. Maar wist je dat er ook driedubbel glas bestaat? Dit wordt ook wel triple glas genoemd.
Er zijn veel triple glas voordelen. Driedubbel glas heeft een nog betere isolatie dan dubbel glas. Zoals de naam reeds verklapt, bestaat dit type glas uit drie glaslagen met daardoor twee luchtlagen. Omdat de warmte- en koudegeleiding minder is, is de isolatie veel beter dan bij dubbel glas. Bovendien zorgt triple glas ervoor dat er minder lawaai van buiten hoorbaar is als je in de ruimte aanwezig bent. Om die reden is triple glas een ideale oplossing voor woningen die aan drukke straten staan. Tenslotte is drievoudig glas ook zeer geschikt voor woningen die alleen worden verwarmt met vloerverwarming en niet voorzien zijn van een centrale verwarming.
Kortom: het type glas speelt een belangrijke rol bij de isolatie in huis. Wil je graag triple glas kopen? Tegenwoordig kan je makkelijk online glas bestellen. Je hoeft er dus niet eens meer voor naar de winkel. Dit is ontzettend handig want zo kan je lekker warm onder je dekentje blijven liggen!
2. Laat zoveel mogelijk zonlicht binnen
Is het kil in huis? Probeer dan om overdag zoveel mogelijk zonlicht binnen te laten. Zodra de zon opkomt, kan je gratis je huis warmer maken. Zelfs op koude dagen kan de zon nog best warm zijn. Dus voordat je ‘s ochtends je huis verlaat, doe je het beste alle gordijnen open. Zo kan het zonnetje de hele dag naar binnen schijnen.
Om de warmte ‘s avonds binnen te houden, is het verstandig om alle gordijnen na zonsondergang te sluiten. Als je een heel koud huis hebt of als het gewoon heel koud is buiten, kan je voor geïsoleerde gordijnen kiezen. Deze dikke gordijnen voorkomen dat een deel van de warmte uit je woning kan ontsnappen. Ook rolluiken houden de warmte in huis goed binnen, dus deze zijn ook zeker de investering waard.
3. Sluit tochtgaten af
Wonen in een koud huis is niet leuk. Maar wist je dat er vaak veel warmte verloren gaat door tochtgaten? Bij de deuren kan je de tochtgaten verkleinen door er een tochtstopper voor te leggen. Dit kan wel lastig zijn als de deur dikwijls wordt gebruikt. In dat geval kan je een tochtstrip kopen die je op de bodem van de deur plakt. Als er sprake is van tocht aan de zijkanten en bovenkant van de deur, en bij de ramen, is een tochtstrip altijd een goede oplossing.
Echter zitten tochtgaten niet alleen bij de ramen en deuren. Neem maar eens een kijkje in de kelder en op zolder. Zelfs in de keuken kunnen er tochtgaten aanwezig zijn, bijvoorbeeld aan de afzuigkap en speciale ventilatieopeningen. Maak eens een zoektocht door je huis om te controleren op welke plekken er allemaal koude lucht naar binnenkomt. Neem daarna ook zeker de tijd om alle gaten goed dicht te maken.
4. Plaats geen meubels voor de verwarming
Een zetel voor de verwarming is natuurlijk heerlijk. Zo heb je het altijd lekker warm als je naar je favoriete televisieserie kijkt! Echter is hier ook een nadeel aan verbonden. Wanneer je meubels voor de verwarming plaatst, gaat er veel warmte verloren en wordt de ruimte niet maximaal verwarmd. Om zoveel mogelijk te genieten van de verwarming, is het belangrijk om de radiatoren niet achter je meubels te verstoppen. Maak dus een rondje door je huis en check of de radiatoren niet worden geblokkeerd.
5. Regel de kamertemperatuur met een thermostaat
Wil je zo efficiënt mogelijk stoken? Schaf dan een programmeerbare thermostaat aan. Hiermee kan je de energierekening verlagen en het rendement hoog houden. Met een programmeerbare thermostaat kan je een automatisch programma instellen en hoef je niet meer handmatig met je thermostaat te knoeien.
Je kunt bijvoorbeeld instellen dat het ‘s ochtends warm is als je uit bed komt, en dat de temperatuur weer een paar graden mag dalen wanneer je naar je werk vertrekt. Als je ‘s avonds thuiskomt, kan je de thermostaat weer een paar graden warmer instellen. En een uurtje voordat je naar bed gaat, kan je instellen dat de kamertemperatuur alvast zakt naar vijftien graden. De radiator blijft altijd nog een tijdje warm dus je zal zeker geen kou lijden. Heb je het toch wat fris? Dan wikkel je gewoon een fluffy dekentje om je heen. Zo’n dekentje is nog heerlijk knus ook!
Wat doe jij om je huis warm te houden in de winter?
Veel liefs,
Vanessa xxx
Lees ook:
Energie besparen in huis? Deze tips maken écht het verschil
Energie besparen: 10 tips waar je misschien nog niet aan gedacht hebt
Wij zitten altijd rond de 20,5 graad vaak in de woonkamer en we hebben er in de verbouwing voor gekozen om vloerverwarming te plaatsen. Daar heb ik nog steeds geen spijt van!