Wat is goedkoper: afwassen met de hand of vaatwasser?

Geplaatst door

Wat is goedkoper: afwassen met de hand of vaatwasser? Dit is een vraag die veel mensen zich stellen. Als je wilt besparen op je waterfactuur en energierekening is het zeker de moeite waard om hier even bij stil te staan. Ik kan je nu al verklappen: met de hand afwassen is beter voor het milieu én het is zuiniger dan de vaatwasser. Echter zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden en die zet ik graag op een rijtje voor je!

wat is goedkoper afwassen met de hand of vaatwasser

Is met de hand afwassen goedkoper? Met deze tips wél!

Een handwas is zuiniger dan de vaatwasser als je een afwasbak gebruikt. Doe de afwas niet onder een lopende kraan want zo gaat er heel wat water verloren. Gebruik ook zo weinig mogelijk warm water. Als je de afwas voor- of naspoelt, gebruik dan koud water. Alleen voor heel vieze vaat heb je warm water nodig. De zuinigste afwas bereik je met een zonneboiler die voor het warme water zorgt. In dat geval levert zonlicht de warmte die nodig is voor warm water, in plaats van gas of elektriciteit.

afwassen met de hand of vaatwasser

Tips om de vaatwasser te gebruiken

Wil je toch graag de vaatwasser gebruiken? Pas dan de volgende tips toe om water en energie te besparen.

Kies een vaatwasser met een (donker)groen energielabel. Gebruik het eco-programma want daarmee krijg je de afwas bijna altijd goed proper. Aangebrande pannen of ovenschalen kan je even laten weken vooraleer je ze in de vaatwasser stopt. Zeker als je van plan bent de grillpan in de vaatwasser te wassen. Zonder weken kan de vaatwasser mogelijk niet omgaan met opgedroogd vet of brandplekken vanwege het gegolfde oppervlak van de pan. 

Verwijder ook altijd de etensresten want anders raakt de filter sneller verstopt. Spaar de vaat ook goed op totdat de afwasmachine vol is. Hierdoor hoef je de vaatwasser minder vaak aan te zetten. Als de afwas niet zo vies is, kan je ook perfect een korter programma instellen. Dit is zuiniger en sneller klaar!

met de hand afwassen of een vaatwasser
Wat is goedkoper: met de hand afwassen of een vaatwasser? Een handwas is het goedkoopste maar dan moet je wel rekening houden met bovenstaande punten. Toch liever de vaatwasser? Ook dan loont het de moeite om bovenstaande tips toe te passen. Alle beetjes helpen om water en energie te besparen!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Wat kan er allemaal in de vaatwasser? Deze 30 dingen!

Energie besparen in huis? Deze tips maken écht het verschil

 Je vaatwasser reinigen: hoe doe je dat? 

2 reacties

  1. Hier wordt de vaatwas vooral gebruikt om mijn eigen energie te sparen 😉
    Maar inderdaad, pas opzetten als hij vol is, wat bij ons ongeveer om de twee dagen is. Enkel de braadpannen doe ik met de hand, maar dat gaat erg snel en hoef er geen hele bak water voor vol te laten lopen. Maar zo gaan die langer mee en dat is ook weer een besparing op zich natuurlijk.

Reacties zijn gesloten.