8 tips om energie te besparen op verlichting

Geplaatst door

In vrijwel alle ruimtes in je huis vind je één of meerdere lampen. Verlichting is goed voor zo’n 15% van je energieverbruik. Energie besparen op verlichting is daarom iets om bij stil te staan. LED verlichting aanschaffen is zeker een goed begin om de energiefactuur naar beneden te krijgen. Maar er zijn nog andere manieren waarop je gemakkelijk flink wat euro’s kunt besparen. Ik zet ze op een rijtje voor je!

energie besparen op verlichting

1. Energie besparen op verlichting: vervang gloeilampen en halogeenlampen

Allereerst kan je energie besparen op verlichting door alle gloeilampen en halogeenlampen in je huis te vervangen. Deze traditionele lampen zijn allesbehalve zuinig. Je kunt veel beter kiezen voor LED verlichting (bijvoorbeeld led tl lampen) of spaarlampen. Een duurzame optie is om te kiezen voor LED spaarlampen, dus een combinatie van deze twee lampen. Met een LED spaarlamp bespaar je tot 40% meer energie dan met een gewone spaarlamp!

Wanneer je deze tips opvolgt, zal je sowieso verschil zien op je energierekening. Bovendien gaan deze lampen veel langer mee dan een gloei- of halogeenlamp. Je hoeft de lampen dus minder vaak te vervangen en dat is goed voor je portemonnee!

2. Dim je verlichting

Dimbare LED lampen en dimbare spaarlampen verbruiken nog minder energie. Je doet er dus goed aan om ze regelmatig op een lagere lichtsterkte te zetten. Een dimmer zorgt niet alleen voor een lager energieverbruik, maar ook voor een gezellige sfeerverlichting. ’s Avonds televisie kijken met dimbare verlichting is veel gezelliger dan met een felle lamp. Zo sla je twee vliegen in één klap!

3. Maak gebruik van daglicht

De zon is de grootste gratis lichtbron. Maak dan ook optimaal gebruik van daglicht in huis. Houd de ramen vrij en doe de gordijnen helemaal open. Er wordt nog te vaak licht aangestoken uit gewoonte, terwijl dit niet altijd noodzakelijk is. Daarnaast is het een goed idee om gebruik te maken van lichte kleuren in je interieur. Lichte kleuren reflecteren licht, terwijl donkere kleuren eerder licht absorberen. Werk je van thuis uit? Probeer je bureau dan dichter bij het raam te plaatsen om zoveel mogelijk van het daglicht te genieten. 

4. Laat lampen niet onnodig aan

Het is zo eenvoudig, maar toch wordt het nog regelmatig vergeten: doe de lampen meteen uit zodra je een kamer verlaat. Het is zonde om pas een halfuur later te ontdekken dat de hanglamp eettafel nog steeds aan staat terwijl je daar helemaal niet meer moet zijn. 

Lees ook: 5 tips om te besparen op verwarming

besparen op verlichting

5. Kies voor verlichting met bewegingssensor

In ruimtes waar je vaak in en uit gaat, installeer je best een bewegingssensor. Verlichting met bewegingssensor heeft als voordeel dat je zelf niet meer moet denken aan het licht. Daarnaast is het erg handig dat de lamp direct aangaat als je de handen vol hebt. Handige plaatsen om een bewegingssensor te plaatsen zijn bijvoorbeeld de garage, de gang en het toilet, maar ook tuinverlichting is hier ideaal voor.

6. Maak gebruik van gerichte verlichting

Het is zinloos om een hele kamer te verlichten als je in een hoek van de kamer een boek gaat lezen of aan je bureau gaat werken. Met het juiste gerichte licht kan je ook storende schaduwen voorkomen die je kunnen hinderen bij de activiteit die je aan het uitvoeren bent.

7. Kies voor slimme verlichting

Heb je het huis verlaten en ben je vergeten om het licht in de woonkamer uit te doen? Tegenwoordig bestaan er slimme lampen die je bijvoorbeeld met een app op afstand kunt bedienen. Je hoeft natuurlijk niet alvast het licht aan te doen terwijl je onderweg bent naar huis. Maar je kunt op deze manier wel voorkomen dat lichten onnodig branden doordat je ze van een afstand kunt uitschakelen. 

8. Maak lampenkappen en armaturen schoon

Met deze laatste tip bedoel ik niet dat je die hanglamp in de woonkamer meteen moet gaan poetsen. Maar wel dat je best regelmatig je lampenkappen en armaturen schoonmaakt. Een stoffige lampenkap laat minder licht door en een vuile armatuur reflecteert minder goed. Regelmatig schoonmaken is dus de boodschap!

Zo, dit zijn acht tips om energie te besparen op verlichting. Misschien kende je sommige tips al, misschien ook niet. Het kan in ieder geval geen kwaad om er nog eens aan herinnert te worden. Alle kleine beetjes helpen om die energierekening naar beneden te krijgen!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Hoe kan je besparen op vaste lasten?

Energie besparen in huis? Deze tips maken écht het verschil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *