De waarde van een Erasmus ervaring

Geplaatst door

Zag jij ook medestudenten recent laaiend enthousiast op Erasmus-uitwisseling vertrekken? Misschien heb je wel spijt dat je zelf niet meegegaan bent. Zo’n uitwisselingsproject in het buitenland biedt nochtans heel wat voordelen waar je je leven lang de vruchten van plukt, zo beweert staffing specialist Walters People. Waarom zou je op Erasmus gaan? Wat is de waarde van een Erasmus ervaring? Je leest het in dit artikel!

waarom zou je op erasmus gaan

Waarom zou je op Erasmus gaan? De waarde van een Erasmus ervaring

Je verdere carrière

Werkgevers zijn niet bewust op zoek naar kandidaten die aan een Erasmusprogramma hebben deelgenomen. Maar wanneer een recruiter een kandidaat tegenkomt die dat wel heeft gedaan, weet je dat hij of zij misschien wel over troeven beschikt die een ander niet heeft. Erasmus-studenten hebben namelijk kennis gemaakt met een heel andere cultuur en hebben daardoor ongetwijfeld extra vaardigheden opgedaan.

Erasmus-studenten vinden sneller werk

Dat wordt ook duidelijk in een onderzoek van de Europese commissie, waaruit blijkt dat 80% van studenten die op Erasmus zijn geweest, binnen de drie maanden een job gevonden hebben. Daarnaast geeft 70% van de Erasmus-studenten aan dat ze zich beter kunnen oriënteren en een betere beroepskeuze kunnen maken dankzij hun Erasmus ervaring. Bovendien geeft bijna drie kwart aan dat ze hun eerste job gevonden hebben net omdat ze op Erasmus geweest zijn.

Mogelijkheden tot buitenlandse stage

Maar er zijn nog voordelen verbonden aan een Erasmus-ervaring. Kandidaten vinden niet alleen sneller werk, het helpt hen ook hun CV te verrijken. Ook al heb je hetzelfde diploma als een medekandidaat, een Erasmus-ervaring zorgt net voor datgene wat de ander mist. Ook op relationeel en professioneel vlak kan je flink wat bijleren. Bovendien bieden veel scholen de mogelijkheid om stage in het buitenland te lopen. Ook dat is een buitengewone kans om je geest te verruimen en je vaardigheden te trainen.

erasmus ervaring

Uit je comfort zone

Als Erasmus-student treed je bovendien ook uit je comfort zone. Je doet dingen die je normaal niet zou doen, en dat is positief. Zo leer je vanzelf nieuwe mensen en culturen kennen, waardoor je een ander en breder beeld krijgt van de wereld. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om een vreemde taal te leren of te verbeteren en scherp je je eigen nieuwsgierigheid aan. Ook dit zijn vaardigheden die goed op ieders CV passen. Het maakt je kortom zelfstandiger en socialer. Geen wonder dus, dat een semester in sommige scholen zelfs sterk aangeraden of verplicht is.

Toch zijn er ook enkele minpuntjes verbonden aan een Erasmus-semester. Sommige studenten botsen op financiële beperkingen. Er komen toch wel wat administratieve regelingen bij kijken. Er moeten akkoorden worden bereikt tussen verschillende scholen in verschillende landen, en dat zorgt voor het nodige papierwerk. Als je een echte huismus bent, of heel snel heimwee hebt wanneer je op reis gaat, past een Erasmus-semester misschien ook minder goed bij jou.

Vrijheid van geest

Maar over het algemeen is het een goed idee om tijdens je studententijd naar het buitenland te trekken. Het biedt zo veel voordelen, en je kan er gerust mee uitpakken op je CV of tijdens een sollicitatiegesprek. Je hebt een zekere vrijheid van geest. Voor sommige functies kan dat een belangrijke troef zijn. Heb je je kans dit semester gemist en twijfel je nog? Leg dan zeker je oor eens te hoor bij medestudenten die in het verleden op Erasmus-uitwisseling geweest zijn of die er nu zijn. Wie weet sta jij dan wel bovenaan de lijst voor het komende semester!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

6 Tips om je stage om te zetten in je eerste job

Binnenkort proclamatie? Check deze do’s en don’ts

Studeren en werken combineren? Dat doe je zo!