Aangebrande pan schoonmaken: 6 tips op een rij

Geplaatst door

Je herkent het waarschijnlijk wel: je let vijf minuten niet op tijdens het koken en je zit met een aangebrande pan. Soms is de schade zo groot dat je de pan niet meer proper krijgt met afwasmiddel. Geen paniek, je hoeft de pan niet meteen weg te gooien. Er zijn namelijk een aantal huismiddelen waarmee je de aangebrande etensresten toch los kan weken. Een aangebrande pan schoonmaken doe je met deze zes tips!

aangebrande pan

1. Aangebrande pan schoonmaken met vaatwastablet

Een eerste middel wat helpt om aangebrande pannen schoon te maken is een vaatwastablet. Leg een vaatwastablet in de pan met heet water. Laat dit een tijdje staan zodat de tablet oplost en het vuil losweekt. Mag het een beetje sneller gaan? Laat de pan met de vaatwastablet erin dan even koken zodat het vuil sneller loskomt. Daarna kan je met een schuurspons of afwasborstel de resten los krabben. Lees hier 5 dingen die je met vaatwastabletten kan doen

2. Aangebrande pan schoonmaken met baking soda of Biotex

Een tip uit grootmoeders tijd: vul de aangebrande pannen met heet water en doe er een schepje baking soda bij. Laat de pan even staan zodat het vuil los kan weken en schrobben maar! Is de pan moeilijk schoon te maken? Laat de pan dan een nachtje staan om erg hardnekkig vuil los te weken. Heb je geen baking soda in huis, maar wel Biotex? Biotex heeft een vergelijkbare werking als baking soda. 

3. Aangebrande pan schoonmaken met citroen

Ook citroen is een handig hulpmiddel voor het schoonmaken van aangebrande pannen. Pers het sap uit een citroen en doe dit samen met een laagje heet water in de pan. Zet de pan op het vuur en laat dit zachtjes koken. De aangebrande resten zullen sneller los komen waardoor je straks minder lang hoeft te schrobben om de pan schoon te krijgen. Zo kan je 5 x schoonmaken met citroen in huis

4. Aangebrande pan schoonmaken met cola

Cola bevat veel suiker en heeft daardoor een “verwoestend” effect op je tanden. Maar net vanwege dit effect is cola ideaal om aangebrande pannen schoon te maken. Giet een flinke scheut cola in de pan tot net boven de aangebrande rand, laat dit ongeveer vijf minuutjes staan en je pan is weer helemaal proper. 

5. Aangebrande pan schoonmaken met azijn

Ook azijn mag niet in dit lijstje ontbreken. Giet een laagje schoonmaakazijn in de pan samen met een laagje koud water. Dit hoef je slechts een paar minuten in te laten werken voordat je de pan schoon kan maken met een schuurspons of afwasborstel. 

6. Aangebrande pan schoonmaken met zout

Een laatste middel om aangebrande pannen schoon te maken is zout. Doe flink wat zout in de pan en vul deze voor 1/3 met water. Laat het water 15 minuten koken op het vuur. Als je het vervuilde water nadien weggiet, is je pan weer zo goed als nieuw!

Wat is jouw ultieme tip om aangebrande pannen schoon te maken?

HuishoudenHuishouden