Wc verstopt? 5 manieren om de wc te ontstoppen

Geplaatst door

Is je wc verstopt? Er zijn weinig dingen vervelender dan een verstopte wc. Als je doorspoelt, komt het water omhoog en hoor je een vreselijk geborrel. Als je pech hebt, stroomt de viezigheid ook nog over de rand heen en dan is de wanhoop helemaal nabij. De wc ontstoppen is een vieze en vervelende klus, maar wel één waar we vroeg of laat allemaal eens mee te maken krijgen. In dit artikel deel ik vijf manieren om de wc te ontstoppen. Ook geef ik tips om een wc verstopping te voorkomen. 

verstopte wc

Wc verstopt? 5x de wc ontstoppen

1. Rubberen wc ontstopper

Allereerst kan je de wc ontstoppen op de ouderwetse manier, namelijk met een rubberen wc ontstopper. Is de wc verstopt door wc-papier? Trek handschoenen aan, verwijder het toiletpapier dat in de weg zit en plaats daarna de ontstopper over de afvoer. Druk deze stevig en langzaam aan. De ontstopper trekt zich vacuüm, waarna je hem met een krachtige beweging lostrekt. Op die manier ontstaat er lucht en ruimte in de pijp onder het toilet. Herhaal dit proces tot de verstopping is verdwenen. 

Is de wc verstopt door een object dat per ongeluk is doorgespoeld? Probeer deze dan met rubberen handschoenen uit het toilet te vissen. Geen prettig klusje maar het moet wel gebeuren om wc voorstopping te voorkomen.

2. Wc borstel

De wc loopt vol bij doortrekken? Een wc borstel kan helpen bij een verstopte wc. Trek eerst het toilet door zodat er water omhoog komt. Plaats de borstel daarna in de afvoer en beweeg deze snel op en neer om het water weg te pompen. Hierdoor ontstaat een vacuüm-effect en dat kan de verstopping verhelpen. Het water dat door de leiding spoelt, spoelt de verstopping dan weg. Herhaal dit een paar keer totdat de verstopping weg is. 

wc ontstoppen

3. Wc ontstoppen met soda en azijn

Hoe wc ontstoppen met soda en azijn? Giet een pak soda en een halve fles natuurazijn in het toilet en laat dit mengsel een paar minuten inwerken. Eventueel kan je het mengsel nog eens door elkaar roeren met de wc borstel. Het natriumbicarbonaat en het zuur van de azijn reageren op elkaar, waardoor het water in het toilet gaat borrelen en schuimen. Na tien minuten wachten, giet je er drie liter heet water bij. Als je alles de hele nacht laat inwerken, kan je ’s ochtends het toilet doorspoelen.

4. Wc ontstoppen met afwasmiddel

Waarom moet je afwasmiddel in de wc gooien? Om de wc te ontstoppen natuurlijk! Doe een flinke scheut afwasmiddel in de verstopte wc. Dit zal langzaam in de pot naar beneden zakken. Voeg daarna een flinke scheut heet water (niet kokend) toe zodat het hele toilet is gevuld. Wacht dan zo’n 20 à 30 minuten zodat het afwasmiddel en het water hun werk kunnen doen. Het water zal z’n weg vinden rondom de ontstopping en zal langzaam zakken. Als het goed is, is de verstopping weg en kan je het toilet doorspoelen.

Heb je regelmatig last van een verstopt toilet? Giet dan af en toe een scheutje afwasmiddel in de pot. Op die manier raakt je toilet minder snel verstopt. Dit trucje werkt dus ook goed ter preventie! 

5. Chemische wc ontstopper

Hebben bovenstaande tips niet geholpen? Dan kan je helaas niet anders dan chemische ontstoppingsmiddelen te gebruiken. Deze middelen zijn een stuk agressiever en helpen dikwijls bij een verstopte wc. Jammer genoeg zijn de chemische bestanddelen slecht voor het milieu. Daarom raad ik aan eerst bovenstaande tips te proberen. 

wc verstopt

Hoe wc verstopping voorkomen?

  • Voorkom een wc verstopping door geen etensresten, vetresten of verfresten in het toilet te gooien. 

  • Gebruik nooit teveel toiletpapier en spoel altijd door na een toiletbezoek.

  • Gooi geen inlegkruisjes, maandverbanden en tampons in het toilet. Ook luiers, billendoekjes, keukenpapier, tissues, vochtige doekjes en intieme doekjes horen niet thuis in het toilet. Zorg dat er altijd een vuilnisbakje in de buurt staat waar je dit afval in kunt gooien. 

  • Eens je wc verstopt is, is het niet verstandig om te blijven doorspoelen. Als het water niet wegloopt, heeft extra spoelen geen zin. Het enige resultaat is een overlopende toiletpot en dan ben je nog verder van huis. 

Heb jij nog tips om de wc te ontstoppen? 

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Hardnekkige kalk verwijderen doe je zo! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *