Last van sollicitatiemoeheid? Zo ga je ermee om!

Geplaatst door

Sollicitatiemoeheid – Ondanks een overvloed aan vacatures in heel wat sectoren, kan het voor sommigen lastig en tijdrovend zijn om een nieuwe job te vinden. Solliciteren vraagt heel wat tijd en moeite, vooral wanneer je nog aan het werk bent. Iedere sollicitatie vergt de nodige voorbereiding en elke keer probeer je de beste versie van jezelf te verkopen. Wanneer je dan een aantal keer afgewezen wordt voor de job waarvoor je solliciteerde, dan kan dit leiden tot sollicitatiemoeheid.

Toch mag je de moed niet opgeven. Internationaal rekruteringskantoor Robert Walters geeft daarom enkele tips om om te gaan met ‘sollicitatiemoeheid’. 

sollicitatiemoeheid

Wat is sollicitatiemoeheid? 

Toen je besliste om uit te kijken naar een nieuwe professionele uitdaging, begon je wellicht met volle courage te solliciteren. Maar van zodra je enkele keren afgewezen wordt, kan de moed je toch stilletjes aan in je schoenen zakken.  Zo’n teleurstelling kan z’n effect hebben op je optimisme. Mogelijk staak je het solliciteren even, gewoon omdat je een nieuwe afwijzing wil vermijden. Of erger nog: je bereid een sollicitatiegesprek onvoldoende voor, waardoor je slecht gehumeurd raakt als het weer niet gelukt is om de job die je zo graag wou te bemachtigen.

Je zelfbeeld kan eronder lijden, wat zich ook zal uiten in je andere bezigheden. Herkenbaar? Dit zijn zaken waarmee professionals die ‘sollicitatiemoe’ zijn zoal te maken krijgen. Vooral degenen die al enkele maanden op zoek zijn naar een nieuwe job, kunnen zich hier ongetwijfeld in herkennen.  

Gun jezelf voldoende ontspanning 

Gelukkig zijn er een paar dingen die je kan doen om sollicitatiemoeheid te voorkomen. Voldoende ontspannen is een eerste belangrijke maatregel die je kan treffen. Wil je succesvol solliciteren, dan kost dat moeite. Je motivatiebrief personaliseren, je voorbereiden op het interview, de nodige research doen…. het vergt tijd, vooral wanneer je nog aan het werk bent en je dit moet doen in je vrije tijd. Op tijd ontspannen is dan ook nodig om terug nieuwe energie te vinden. Wandelen, sporten, boeken lezen of even een koffie gaan drinken,… het kan allemaal, als het maar even je hoofd leegmaakt en je nieuwe energie geeft om er volop voor te gaan.  

Solliciteer enkel voor de juiste jobs 

Daarnaast is het belangrijk om enkel voor jobs waarvoor je de juiste achtergrond hebt te solliciteren. Doe je dat niet, dan verlies je niet alleen veel tijd, maar is ook de kans op een nieuwe teleurstelling veel groter. Weet je niet goed voor welke functies je best solliciteert? Dan kan het helpen om eerst even voor jezelf neer te schrijven wat je interesses zijn en bij welk soort organisaties je best zou passen. Pas dan kan je gericht naar jobs zoeken die aansluiten bij jouw wensen. Stuur dus ook geen 15 sollicitaties op één dag uit, maar bekijk rustig welke vacatures en organisaties je écht aanspreken en beperk je tot deze.  

Vraag feedback en focus op de toekomst 

Ben je al enkele keren afgewezen, dan kan het lastig zijn om je optimisme te bewaren. Misschien voel je je zelfs verdrietig of kwaad. Laat deze emoties ook toe. Het is beter dat je je frustraties er even uitgooit dan dat je alles opkropt. Daarna kan je je terug volledig focussen op andere sollicitaties. Even je emoties de vrije loop laten mag, maar laat het dan ook los. Hoe meer je je richt op de afwijzingen die je al kreeg, hoe meer je teleurstelling zal blijven hangen. 

Wat je kan helpen bij volgende sollicitaties is vragen naar de reden waarom je bent afgewezen. Krijg je daar geen duidelijk antwoord op, dan kan je gerust enkele tips te vragen om je sollicitatietechniek te verbeteren. Kwam je bijvoorbeeld net niet enthousiast genoeg over, of lag het eerder aan je CV? Luister naar de feedback die je krijgt, dan kan je met meer zelfvertrouwen je volgend sollicitatiegesprek ingaan.  

Vertel niet over vorige sollicitaties 

Onthoud goed dat organisaties niet geïnteresseerd zijn in je vorige sollicitaties. Het is niet relevant en bovendien kan je hierdoor een ‘wanhopige’ indruk nalaten. Je bent uitgenodigd op gesprek om over je CV en sollicitatiebrief te spreken. De eventuele toekomstige werkgever wil erachter komen wat jou aanspreekt in de functie, wat je werkpunten zijn en of je in het bedrijf zal passen. Hoeveel sollicitaties voorheen op niks zijn uitgedraaid, is voor hem niet belangrijk, dus laat dit dan ook achterwege.  

Vind motivatie 

Ten slotte kan je op verschillende manieren je motivatie ‘boosten’. Ken je bijvoorbeeld iemand die ook op zoek is naar een nieuwe uitdaging? Dan kunnen jullie kunnen elkaar gemotiveerd houden. Vind je niet meteen iemand? Online zijn er eveneens heel wat fora te vinden voor mensen die al een tijdje aan het solliciteren zijn. Ook het uitstippelen van concrete doelen kan helpen om gemotiveerd te blijven. Dit kan bijvoorbeeld zijn: ‘Ik wil tegen het einde van de week 5 sollicitatiebrieven uitgestuurd hebben, maar enkel naar organisaties waar ik écht voor wil werken.’  

Gastartikel

Veel liefs,
Vanessa xxx