10 Tips om te besparen op kleine dingen

Geplaatst door

Besparen op kleine dingen – Het is je vast niet ontgaan dat het leven duurder is geworden. Kocht je vroeger voor vijftig euro nog een kar vol boodschappen, krijg je voor dat geld nu slechts een boodschappentas vol. En dan heb ik nog niets gezegd over de abnormaal hoge energie- en benzineprijzen. Jammer genoeg kunnen we aan die prijzen zelf niets doen, maar gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om geld te besparen. Hieronder deel ik 10 tips om te besparen op kleine dingen!

besparen op kleine dingen

10 Tips om te besparen op kleine dingen

1. Onnodige abonnementen opzeggen

Allereerst kan je geld besparen door onnodige abonnementen op te zeggen. Misschien heb je een Netflix abonnement terwijl je nauwelijks Netflix kijkt. Of misschien loopt er nog een abonnement op een tijdschrift waar je niet meer in leest. Dit is natuurlijk zonde van je geld. Door kritisch te kijken naar je abonnementen op streamingsdiensten, tijdschriften, maaltijdboxen of loterijen kan je flink wat euro’s besparen. 

Wat betreft de streamingsdiensten heb ik nog een extra tip voor jou: op Streamplayers.nl kan je makkelijk het aanbod van streamingsdiensten vergelijken. Het is zeker de moeite waard om even een kijkje te gaan nemen!

2. Water koken

Wil je pasta, rijst of groenten koken? Laat het water dan niet op het vuur koken, maar doe dit in de waterkoker om gas te besparen. Vul je waterkoker met de benodigde hoeveelheid water en zet hem aan. Let er wel op dat je er niet te veel water in doet, want anders duurt het langer en verbruik je alsnog meer gas. Ook is het verstandig om een zo klein mogelijke pan te gebruiken om water te besparen. Bovendien kan je overgebleven gekookt water in een kannetje bewaren, bijvoorbeeld om na het eten een thee mee klaar te maken.

3. Eten ontdooien in de koelkast

Een diepvriezer is onmisbaar als je etenswaren langer wilt bewaren. Echter kan je bevroren groenten, fruit of andere maaltijden laten ontdooien in de koelkast. Op die manier komt de kou van de bevroren producten in de koelkast en moet de koelkast minder energie verbruiken om de ruimte koel te houden. Om die reden is het trouwens ook belangrijk om de koelkast niet naast de verwarming of in de zon te zetten. 

4. Een kookwekker om te douchen

Niets is heerlijker dan een verkwikkende douche, zeker op warme zomerdagen. Echter is het belangrijk om zo kort mogelijk te douchen als je water wilt besparen. Als je het moeilijk vindt om tijdig uit de douche te stappen, dan kan je een kookwekker gebruiken waarmee je de gewenste douchetijd instelt. Ook een besparende douchekop kan helpen om water en geld te besparen.

5. Kalkaanslag verwijderen

Een waterkoker en koffiezetapparaat zijn ontzettend handig, maar zorg er wel voor dat je deze apparaten regelmatig ontkalkt. Deze toestellen verbruiken namelijk meer energie als ze kalkaanslag bevatten. Het makkelijkste is om een waterkoker en koffiezet te ontkalken met schoonmaakazijn omdat het zuur de kalkaanslag snel laat oplossen. Spoel wel nog even na met water om te voorkomen dat je de zure smaak in je thee of koffie krijgt.

6. Eenpansgerecht klaarmaken

Waarschijnlijk kook je vaak met drie of vier pannen op het vuur, maar hierdoor kunnen de kosten flink oplopen. Eén van mijn tips om te besparen op kleine dingen is om vaker een eenpansgerecht klaar te maken. Zo verbruik je minder gas en water. Daarnaast verminder je ook nog eens de hoeveelheid afwas. Katsjing! Extra tip: maak meteen een grote portie zodat je een deel kunt invriezen om later op te eten.

leven met weinig geld

7. Shoppen in de kringloop

Zin in een middagje shoppen? Ga dan eens naar de kringloopwinkel in plaats van naar de winkelstraat in de stad. In kringloopwinkels kan je ontzettend veel leuke spullen vinden voor een zacht prijsje. Denk aan kleding, meubels en servies. Een bezoekje aan de kringloop is niet alleen goed voor je portemonnee, maar zo draag je ook je steentje bij aan een duurzaam leven. 

8. Spullen verkopen

Ligt je kledingkast vol met kleren die je niet meer draagt? Of staan er op zolder nog meubels die je niet meer gebruikt? Dan is het wellicht een goed idee om deze spullen (online) te verkopen. Op die manier ruim je goed op én ontvang je ook nog flink wat geld. Alleen maar voordelen!

9. Schoonmaakazijn gebruiken

Dikwijls zijn schoonmaakmiddelen, vooral die van A merken, best duur. Gebruik daarom liever een fles schoonmaakazijn want dit is een goedkoop en handig middel waar je veel mee kunt schoonmaken. Gaande van kalk verwijderen in de badkamer tot de ramen wassen. In dit artikel deel ik 7 dingen waar je schoonmaakazijn voor kunt gebruiken

10. Naar de markt

Fruit en groenten kunnen best duur zijn, zeker wanneer je ze koopt bij bekende supermarkten. Koop ze liever eens op de markt want daar zijn ze vaak goedkoper, verser én lekkerder. Natuurlijk is het ook heel gezellig om eens over de markt te lopen. Zo heb je ook meteen een leuk uitstapje! Wil je de groenten en fruit zo goedkoop mogelijk scoren? Ga dan zo laat mogelijk. Op het eind van de markt willen de marktkramers van hun spullen af en geven ze dikwijls korting.

geld besparen

Heb jij nog tips om te besparen op kleine dingen? Deel ze dan gerust!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Hoe kan je het goedkoopst boodschappen doen?

Energie besparen in huis? Deze tips maken écht het verschil

10 Tips om te besparen in de dure decembermaand

Hoe kun je sparen met weinig geld? 8 gouden tips!

Besparen op waterfactuur? 35 Tips om water te besparen

10 tips om te besparen op je boodschappen