6 avondgewoonten om beter te kunnen slapen

Geplaatst door

Een goede nachtrust is essentieel voor een optimale gezondheid. Je moet gemiddeld acht uur slapen zodat je lichaam goed kan functioneren, zowel fysiek als mentaal. Echter is het voor sommige mensen lastig om ’s nachts genoeg slaap te krijgen. Moeilijk in slaap vallen, veel wakker worden en ’s ochtends moe uit je bed komen, zijn veelvoorkomende problemen waardoor je slecht in je vel gaat zitten. Heb jij ook slaapproblemen? Dan is het wellicht een goed idee om eens stil te staan bij je avondgewoonten. Wat drink en eet je voor het slapengaan? Ontspan je wel genoeg? En heb je een goede slaapomgeving? In dit artikel lees je zes avondgewoonten om beter te kunnen slapen!

slapen

1. Beter slapen: eet een lichte maaltijd

Eén van de belangrijkste factoren die slaapproblemen veroorzaakt, is het overslaan van het avondeten of het eten van een zware maaltijd die moeilijk te verteren is. Niets is zo vervelend als gaan slapen met een knorrende maag, maar met een overvolle maag zal je ook niet goed kunnen slapen. Wil je graag beter slapen? Dan is het belangrijk om een lichte maaltijd op het menu te zetten die toch genoeg vult. Kies bij voorkeur een maaltijd met veel groenten, volkoren producten en mager vlees of vis. Ook een rijstgerecht is ideaal als avondmaal! Natuurlijk mag je af en toe frieten en pizza eten, maar hou er rekening mee dat je die nacht misschien slechter zal slapen. Let er ook op dat je op tijd eet zodat je niet met een volle maag naar bed moet, dit zal ervoor zorgen dat je moeilijker in slaap valt. 

Lees ook:

Gezond eten met een klein budget: 5 tips
Tips voor gezonde en simpele doordeweekse maaltijden

pasta

2. Avondgewoonten: dit drink je beter niet voor je naar bed gaat

Cafeïne en alcohol kan je best vermijden voor het slapengaan. Ze houden je langer wakker en verstoren een goede nachtrust. Dat je voor het slapengaan geen koffie meer mag drinken, weet je waarschijnlijk wel. Maar ook groene thee en zwarte thee bevatten relatief veel cafeïne. Daarom kies je beter voor een theesoort waarbij dat niet het geval is (zie volgend puntje). Wat betreft alcohol: dit wordt vaak gedronken als slaapmutsje, maar in werkelijkheid helpt alcohol je helemaal niet om beter te slapen. Je valt misschien sneller in slaap, maar dat effect duurt slechts een paar uur. Je zal net vaker wakker worden omdat je lichaam zo actief aan de slag moet gaan met de verwerking. Bovendien kan je er hoofdpijn en nachtmerries van krijgen. 

3. Drink een rustgevende thee

De kalmerende eigenschappen van bepaalde geneeskrachtige planten zijn ideaal voor het verbeteren van de slaapkwaliteit. Het is ook een stuk gezonder in plaats van medicatie tegen slapeloosheid te gebruiken. Een tas thee drinken voordat je naar bed gaat, ontspant je lichaam waardoor het meer slaaphormonen vrijgeeft. De beste theeën om te drinken voor het slapengaan zijn: kamille, lavendel, valeriaan, lindebloesem, passiebloem, melisse, rozemarijn en pepermunt. Let wel op dat je niet té veel thee drinkt voordat je naar bed gaat. Anders is de kans groot dat je ’s nachts naar het toilet moet en dat is natuurlijk ook niet bevorderlijk voor een goede nachtrust.

Lees ook: 7 voordelen van thee

thee drinken

4. Zorg voor beweging na het avondeten

De meeste mensen kruipen na het avondeten en de afwas liefst meteen de zetel in. Zeker na een drukke en lange werkdag is het heerlijk om niets meer te moeten doen. Maar zoals ik eerder al zei, is het niet gezond om met een volle maag in bed te kruipen. Daarom kan je beter een beetje bewegen na het avondeten. Maak bijvoorbeeld een wandeling, doe yoga oefeningen of fiets een halfuurtje op de hometrainer terwijl je naar je favoriete Netflix serie kijkt. Bewegen helpt je spijsvertering en vermindert ook stress waardoor je daarna beter in je vel zit.

Lees ook: 5 makkelijke manieren om meer te bewegen

wandelen

5. Neem een warme douche of bad

Na een drukke en lange werkdag kan een warme douche of bad je helpen ontspannen voordat je naar bed gaat. Ook als je last hebt van pijnlijke spieren of stress kan een warme douche of bad verlichting bieden. Maak het jezelf zo aangenaam mogelijk. Steek bijvoorbeeld een paar kaarsen aan, luister naar ontspannende muziek, gebruik je favoriete douchegel, breng een gezichtsmaskertje aan, smeer een bodycrème en/of verwarm je handdoeken op de radiator. Heerlijk relaxen in de badkamer kan helpen om makkelijker in slaap te vallen. Geef toe, zo slecht zijn die avondgewoonten niet hè?

bad

6. Creëer de juiste slaapomgeving

Als laatste is je slaapomgeving een heel belangrijke factor. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste condities in je slaapkamer hebt om van een goede nachtrust te kunnen genieten. Zo is het van belang dat je in een stille, donkere kamer slaapt. Daarnaast slaap je beter in een bed met schone en comfortabele lakens. Heb je jouw lakens gewassen? Laat ze dan buiten drogen. Als je lakens in de wind hangen, gaan ze vanzelf lekker ruiken. Niets is heerlijker dan lakens die naar de frisse buitenlucht ruiken. Lees hier 8 redenen om de was buiten te laten drogen!

Probeer ook zoveel mogelijk elektrische apparaten te vermijden zoals een televisie, laptop en tablet die voor afleiding kunnen zorgen. Werk je in je slaapkamer? Dan kan dat wel eens de oorzaak van je slaapproblemen zijn. Probeer werken in je slaapkamer te vermijden en voorzie hiervoor een andere ruimte in huis. Je brein moet de slaapkamer associëren met slaap en niet met eindeloze to do lijstjes en deadlines. 

Lees ook: Zo creëer je een hotelgevoel in je slaapkamer

bed

Heb jij slaapproblemen? Welke avondgewoonten pas jij al toe? 

Veel liefs,
Vanessa xxx

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.