Hoe kun je sparen met weinig geld? 8 gouden tips!

Geplaatst door

Hoe kun je sparen met weinig geld? Het is altijd goed om wat spaargeld te hebben. Sparen geeft je een doel en zorgt ervoor dat je op onverwachtse momenten wat achter de hand hebt. Maar hoe belangrijk sparen ook is, het is vandaag de dag zeker niet gemakkelijk. Daarom deel ik hieronder een aantal slim sparen tips. Spaartips die ook mogelijk zijn met weinig geld. Misschien kan je niet alle tips toepassen, maar alle kleine beetjes helpen om op het einde van de maand wat geld opzij te kunnen zetten.

hoe kun je sparen met weinig geld

Hoe kun je sparen met weinig geld? 8 tips om te sparen!

1. Geen enkel spaarbedrag is te laag

Wat moet je sparen per maand? Dat is voor iedereen anders. Wanneer je wilt sparen is het belangrijk om te beseffen dat geen enkel bedrag te laag is. Of het nu gaat om een euro of vijftig euro per maand, dat maakt niet uit. Het gaat erom dat je beseft dat het mogelijk is om geld opzij te zetten. Het maakt ook niet uit als het een klein bedrag is, want het totaalbedrag zal op lange termijn een stuk groter worden.

Stel dat je iedere dag € 1 opzij zou leggen, dan heb je na een jaar toch maar mooi € 365 euro bij elkaar gespaard. Wat ik wil zeggen: sparen gaat er niet om dat je in één keer honderden euro’s op je spaarrekening zet. Sparen is vooral een kwestie van volhouden.

2. Kijk naar je uitgaven

Hoe besparen als alleenstaande? Lukt het je niet om € 1 per dag opzij te leggen? In dat geval kan het handig zijn om eens goed naar je uitgaven te kijken. Oftewel: alles wat je uitgeeft gedurende een maand. Neem er dus eens pen en papier bij en schrijf daar alle uitgaven op die je gedurende drie maanden hebt gedaan. Kom je een bepaalde uitgave meer dan één keer tegen? Dan kan je eventueel streepjes achter dezelfde uitgaven zetten. Op die manier krijg je meteen een handig overzicht met eenmalige en terugkerende uitgaven.

Wanneer je al deze kosten bij elkaar optelt en dan kijkt welke je daarvan niet per se had moeten uitgeven, dan zie je direct hoeveel geld je de voorbije drie maanden eigenlijk had kunnen sparen wanneer je dit geld niet had uitgegeven.

Lees ook: Hoe kan je besparen op vaste lasten?

hoe besparen als alleenstaande

3. Betaal één maand nergens voor

Stel je jezelf weleens de vraag: waar kan ik maandelijks op bezuinigen? Koppel eens een challenge aan het sparen! Zo kan je proberen om een maand lang aan niets anders geld uit te geven dan alleen de noodzakelijke dingen. Denk hierbij aan je huur, hypotheek, water, gas, elektriciteit, verzekeringen en boodschappen. Je gaat in die maand dus niet buitenshuis eten, je bestelt geen pizza en je doet zoveel mogelijk lopend in plaats van met de auto, om maar een paar voorbeelden te noemen. 

Zo’n maand waarin je geen extra geld uitgeeft is niet alleen goed om in die maand veel te sparen, maar het gaat er ook om dat je bewust wordt van de uitgaven die je doet en die eigenlijk niet nodig zijn. Het geld dat je hiermee op lange termijn bespaart, kan je meteen opzij zetten om te sparen.

4. Geld verdienen naast je baan

Heb je een voltijdse baan? Dan kan het wat teveel worden om er nog een extra baan bij te nemen. Echter zijn er genoeg klusjes te doen voor een paar uurtjes per week en waarmee je toch wat extra geld kunt verdienen. Zo kan je bijvoorbeeld oppas worden, privé lessen geven, klusjesman worden, je eigen creaties online verkopen of geld verdienen als blogger/vlogger. Hier vind je 5 handige tips om extra geld te verdienen naast je baan

waar kan ik maandelijks op bezuinigen

5. Verkoop spullen 

Dat je weinig geld hebt wil natuurlijk niet per se zeggen dat je ook weinig spullen hebt. En laat die spullen nu net handig zijn om toch wat extra geld te kunnen sparen. Denk aan oude (school)boeken, een camera die je niet meer gebruikt of een oude tv die het eigenlijk nog prima doet. Deze items kunnen je best wat geld opleveren wanneer je ze verkoopt. 

Vraag ook eens rond aan mensen in je omgeving of zij nog spullen hebben die ze niet meer gebruiken. Misschien mag jij ze wel gratis overnemen. Je kunt deze spullen vervolgens voor een paar euro verkopen via een tweedehands website of Facebook Marketplace. Ook op die manier kan je sparen met weinig geld. 

6. Maak je portemonnee leeg

Heb jij stiekem ook veel klein geld in je portemonnee zitten waar je niets mee doet? Maak er dan een gewoonte van om iedere week je portemonnee leeg te maken. Je haalt er dan bijvoorbeeld alle 5, 10, 20 en 50 centjes uit en je stopt ze in een spaarpot. Hoewel je het waarschijnlijk niet snel opmerkt dat je spaarpotje iedere week voller wordt, kan je op deze manier wel honderden euro’s per jaar sparen. Aangezien het klein geld anders toch maar nutteloos in je portemonnee zit, kan je het beter in een spaarpot stoppen.

Lees ook: 10 Tips om te besparen op kleine dingen

wat is de beste manier om te sparen

7. Kies automatisch sparen op je bankkaart

Wat is de beste manier om te sparen? Hoe spaar je het snelst? Van deze tip maak ik zelf ook gebruik! Bij sommige banken kan je er namelijk voor kiezen om automatisch te sparen met je bankkaart. De bank rondt de bedragen af bij alle uitgaven die je doet. Als je bijvoorbeeld een betaling doet in de supermarkt voor € 29,37, dan haalt je bank € 30 van je rekening af, waarbij de 63 eurocent op je spaarrekening wordt gezet. Dit is een snelle en handige manier van sparen, zeker wanneer je dikwijls je bankkaart gebruikt.

8. Meld je af voor nieuwsbrieven

Tenslotte kan je drastisch geld besparen door je af te melden van nieuwsbrieven. Denk maar eens na hoeveel impulsaankopen je al hebt gedaan door een nieuwsbrief in je mailbox. Nieuwsbrieven die je verleidelijke kortingen aanbieden, zijn soms helemaal niet zo vriendelijk voor je portemonnee als ze je doen geloven. Door alleen de aankopen te doen die je écht nodig hebt, kan je extreem geld besparen. 

Heb jij nog andere tips om te sparen met weinig geld? Dan mag je ze zeker delen met ons!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Energie besparen in huis? Deze tips maken écht het verschil

10 Tips om te besparen in de dure decembermaand

2 reacties

  1. Ik vul ook geregeld enquêtes in. Dan spaar ik voor bonnen, die ik dan kan gebruiken voor kleding of boeken.
    (soms wel saai maar ja alle beetjes helpen en gelukkig lees ik snel dus doe er meestal niet zo lang over)

Reacties zijn gesloten.