Waar moet je op letten bij het afsluiten van een hypotheek?

Geplaatst door

Een hypotheek afsluiten is niet iets wat je even snel doet. Waarschijnlijk is het de grootste lening die je in je leven aan zal gaan, om de grootste besteding ooit te kunnen doen. Het is dan ook niet zo vreemd dat er een aantal dingen zijn die je goed moet uitzoeken. Zo moet je kijken naar de maximale hypotheek die je kunt krijgen, maar ook wat de maandelijkse last is die je kunt dragen. En voor hoe lang ga je die hypotheek aan en tegen welke rente? Allemaal vragen die je eerst moet beantwoorden. Dit artikel helpt je alvast een handje op weg!

hypotheek afsluiten

Maximale hypotheek en maandelijkse lasten

Een hypotheek berekenen is niet zo simpel, want er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het een goed idee om te berekenen wat je maandelijks kwijt kunt aan vaste lasten. Misschien heb je op dit moment geen gezin, heb je een goede job en hoef je alleen voor jezelf te betalen. Maar zal deze situatie de komende jaren hetzelfde blijven? Denk je dat je deze maandelijkse lasten over vijf jaar ook nog kunt dragen, als je misschien wel kinderen hebt?

Hypotheekrente

Voordat je een hypothecaire lening aangaat, moet je goed onderzoek doen naar de hypotheekrente. Dit is de rente die je betaalt voor het lenen van de bank. De hoogte van deze rente verschilt per bank, maar ook per periode. Zo kan de rente op dit moment laag zijn, maar over vijf jaar misschien niet meer. Daarom doe je er goed aan om bij verschillende geldverstrekkers na te gaan hoeveel hypotheekrente zij hanteren. Op die manier kan je alvast berekenen hoeveel je per maand extra kwijt bent, en wat dus niet onder je hypotheek zelf valt.

Kies je voor een vaste of variabele rente? Vaste rente zorgt voor iets hogere maandlasten, maar geeft je wel meer zekerheid. Variabele rente kan goedkoper zijn, maar zorgt voor meer onzekerheid. Als de hypotheekrente stijgt, dan stijgen jouw maandlasten mee. Anderzijds is het zo dat als de rente daalt, dat ook voor jouw variabele rente geldt.

Hoeveel jaar hypotheek?

Nog iets om over na te denken: voor hoeveel jaar ga je de hypotheek vastzetten? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor twintig of dertig jaar, maar hou hierbij rekening met de volgende zaken. Stel dat je een lage hypotheekrente te pakken hebt, dan kan je deze voor zo lang mogelijk vastzetten. Bij dertig jaar heb je dikwijls te maken met een hogere rente, maar deze blijft wel over de gehele tijd gelijk. Bij twintig jaar betaal je minder rente en kan je hierdoor ook meer lenen. Denk goed na over jouw mogelijkheden en wat haalbaar is voor jou.

Win advies in

De keuze voor de juiste hypotheek kan lastig zijn. Het is verstandig om dit te overleggen met een hypotheekadviseur. Doe online alvast een simulatie hypothecaire lening en ga dan langs om deze simulatie samen te bespreken. Succes!