Wat zijn de gevolgen van te weinig water drinken?

Geplaatst door

Te weinig water drinken – Je kent het vast wel: je bent al uren aan het werken of geconcentreerd met iets bezig en je krijgt last van hoofdpijn en een droge mond. Misschien ben je ook heel moe en voel je je rusteloos of verward. Dit zijn allemaal signalen dat je te weinig water drinkt. Wat zijn de gevolgen van te weinig water drinken? Ik zet de symptomen van te weinig water drinken op een rijtje!

wat zijn de gevolgen van te weinig water drinken

Wat zijn de gevolgen van te weinig water drinken?

1. Hoofdpijn 

Hoofdpijn is een van de meest voorkomende klachten als je te weinig water drinkt. Neem dus niet direct een pijnstiller, maar probeer eerst de hoofdpijn te stillen met een paar glazen water. De kans is groot dat je hoofdpijn vanzelf zal weggaan. Uiteraard zijn er nog andere symptomen van hoofdpijn zoals te weinig slapen, te veel koffie drinken of stress.

Ook door de lucht in huis te verversen, kan je hoofdpijn voorkomen. Als je hoofdpijn niet vermindert na het drinken van een paar glazen water, dan ligt er waarschijnlijk een andere oorzaak aan de basis van dit probleem.

2. Een droge mond

Heb je last van een droge mond? Ook dat kan een symptoom van te weinig water drinken zijn. Echter kan een droge mond ook een andere oorzaak hebben zoals een verkoudheid, tandproblemen, een tekort aan vitamine A, diabetes, hormonale veranderingen of stress. Daarnaast kan je een droge mond krijgen als bijwerking van geneesmiddelen of door een combinatie hiervan. Maar… heb je al even geen water gedronken? Dan loont het zeker de moeite om een paar slokjes te nemen alvorens je aan een andere oorzaak denkt.

3. Je bent moe

Ben je dikwijls moe? Vermoeidheid kan diverse oorzaken hebben, maar soms komt die vermoeidheid gewoon doordat je te weinig water drinkt. Als je niet genoeg water drinkt, dan gaat je lichaam in een soort van spaarstand. Je lichaam gaat dan zuiniger met water om, om op die manier uitdroging te voorkomen. Ook al drink je slechts een paar slokken water, vaak is dit al voldoende voor je lichaam om weer energie te krijgen.

4. Donkere urine

Nog meer symptomen van te weinig water drinken? Dat is te donkere urine die wellicht ook een beetje stinkt. Hoe weet je dat je genoeg water drinkt? De kleur van je urine is eigenlijk de beste indicator om te checken of je wel genoeg gehydrateerd bent. Hoe lichter de kleur van je urine, hoe beter. Maar geen paniek als je urine er ineens heel geel uitziet. Vooral in de ochtend is dit dikwijls het geval. Is je urine doorheen de dag te donker? Dan doe je er goed aan om een flink glas water te drinken.

te weinig water drinken

5. Opgeblazen gevoel

Als je last hebt van een opgeblazen gevoel, dan ben je waarschijnlijk geneigd om juist minder te drinken. Echter is dit geen goed idee. Wanneer je niet genoeg drinkt, compenseert je lichaam het vochttekort door vocht vast te houden. Voldoende water drinken is dus de boodschap! 

6. Een droge huid

Heb je last van een droge huid en/of droge lippen? Ook dit kan een signaal zijn dat je te weinig water drinkt. Door voldoende water te drinken, zorg je ervoor dat je huid er gezond en glad uitziet. Je huid krijgt namelijk een mooie glans wanneer je genoeg vocht opneemt. Je droge huid verzorgen met een hydraterende crème is zeker belangrijk, maar vergeet dus ook niet om je lichaam van binnenuit te hydrateren.

7. Constipatie

Wat zijn de gevolgen van te weinig water drinken? Ook constipatie is één van deze signalen. Je lichaam heeft water nodig om je voeding goed te verteren. Daarnaast zorgt water ervoor dat je voeding gemakkelijk door je organen glijdt. Als je dus niet genoeg water drinkt, hydrateert je lichaam zichzelf door water uit je ontlasting te trekken. 

8. Rusteloos gevoel

Rusteloosheid kan een belangrijk teken van stress zijn, van een te volle agenda of het drinken van teveel cafeïne. Echter kan een rusteloos gevoel ook komen door te weinig water te drinken. Je kunt dit gevoel een beetje vergelijken met het geïrriteerde gevoel wanneer je honger hebt. Als je dorst hebt, voel je vrijwel hetzelfde. Je kunt er dus rusteloos en geïrriteerd door raken. 

9. Je hebt dorst

Het klinkt misschien heel logisch om water te drinken als je dorst hebt. Maar wist je dat je eigenlijk pas dorst krijgt als je al aan het dehydrateren bent? Het is dus belangrijk om die ‘dorst’ voor te zijn. Dit kan je doen door de hele dag genoeg te drinken. Door mooie glazen en drinkflessen aan te schaffen, wordt water drinken alvast een stuk leuker!

hoe weet je dat je genoeg water drinkt

Vind je het moeilijk om voldoende water te drinken? Ik heb een artikel geschreven over tips om meer water te drinken in de winter maar die tips kan je eigenlijk het hele jaar door toepassen. Mocht je de smaak van water saai vinden, dan kan je er een smaakje aan toevoegen met een paar schijfjes komkommer, citroen, sinaasappel of munt. Vooral citroenwater is heel gezond. In deze blogpost zet ik 7 voordelen van citroenwater op een rijtje!

6 reacties

  1. Vroeger dronk ik veel te weinig water. Nu koop ik flessen Spa bruis, en sinds drink ik toch veel meer. Te weinig water drinken is echt niet goed.

    1. Ja, het kan zeker helpen als je jouw favoriete smaak hebt gevonden. Als je het lekker vindt, zal je het automatisch meer drinken.

  2. Ik vind het persoonlijk echt moeilijk om veel water te drinken. Ook al omdat ik dan om de haverklap naar de wc moet. Als ik de aanbevolen twee liter zou drinken, zou ik evengoed op de wc kunnen blijven zitten denk ik 😉

    1. Haha, dat kan ik me voorstellen. Ik moet ook wel veel plassen van water te drinken, maar het stoort me niet zo erg.

  3. zelf heb ik ontdekt dat ik tussen de 1500 en 2000 cl moet blijven. drink ik meer dan moet ik er ’s nachts te vaak uit. dus je eigen lich behoefte vinden is belangrijk. de één heeft nu eenmaal meer nodig dan de ander,

Reacties zijn gesloten.