Fruitvliegjes verjagen: 5 tips op een rijtje

Geplaatst door

Fruitvliegjes houden we het liefst ver weg, maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral in de zomer kunnen ze een echte plaag zijn in de keuken. Fruitvliegjes planten zich ontzettend snel voort waardoor het moeilijk is om ervan af te komen. Wil jij fruitvliegjes verjagen? In dit artikel deel ik vijf tips voor het bestrijden fruitvliegjes. Wellicht zit er een middel tegen fruitvliegjes tussen dat jij kunt toepassen. 

fruitvliegjes verjagen

1. Fruitvliegjes verjagen: houd de keuken proper

Wat doen tegen fruitvliegjes in huis? Fruitvliegjes komen meestal af op etensresten, overrijp fruit en zoete (alcohol)geuren. Daarom is het heel belangrijk om de keuken proper te houden. Je zou versteld staan waar voedsel zich zoal kan ophopen. Kijk maar eens naar de stop in je gootsteen, zitten er geen restjes onder? En je kookplaat en dampkap, zijn die proper? Vergeet ook niet om onder je keukenkasten en keukenapparaten te kijken, net als in de verste hoekjes van je keukenkasten waar je eten bewaard. 

Maak er ook een gewoonte van om meteen af te wassen. Glazen met frisdrank of alcohol, of messen met confituur trekken fruitvliegjes aan. Heb je geen tijd om de afwas te doen? Spoel de vieze glazen, borden en het bestek dan op zijn minst goed af om het ergste vuil te verwijderen. Heb je een vaatwasser? Spoel de vaat dan zo snel mogelijk af en zet het in de vaatwasser. Sluit de vaatwasser goed en zet hem eens sneller op. 

Nog een laatste tip voor in de keuken: fruitvliegjes leggen soms ook eitjes op oude keukensponzen, vaatdoeken en schoonmaakdoekjes. Vervang deze dus regelmatig, bij voorkeur iedere dag.

keuken

2. Bestrijden fruitvliegjes: gooi overrijp fruit en groenten weg

Zodra je die vervelende fruitvliegjes ziet, is het een goed idee om meteen naar je fruit en groenten te kijken. Als het overrijp of gekneusd is, moet je het direct in de vuilnisbak gooien. Let erop dat de vuilnisbak goed is afgesloten om nog meer fruitvliegjes te voorkomen. Indien het mogelijk is, zet de vuilnisbak dan buiten of op een veilige plek weg van de keuken. Leg fruit en groenten zoveel mogelijk in de koelkast. Op die manier blijft alles langer vers én kunnen er minder snel vliegjes bij.

3. Middel tegen fruitvliegjes: witte azijn en afwasmiddel

Wat te doen tegen fruitvliegjes? Een makkelijk en goedkoop middel tegen fruitvliegjes is witte azijn en afwasmiddel. Doe een beetje azijn in een glas, doe hier een beetje afwasmiddel bij en roer alles goed door elkaar zodat je een schuim krijgt. Zet het glas in de keuken en kom er niet meer aan. Wanneer je een paar uur later gaat kijken, zullen er al veel fruitvliegjes in het glas liggen.

De vliegjes worden aangetrokken door de geur van azijn, maar het afwasmiddel legt een film over hun vleugeltjes waardoor ze niet meer kunnen vliegen en verdrinken. Het klinkt een beetje wreed, maar vaak is fruitvliegjes doden de enige manier om er volledig vanaf te komen. 

bestrijden fruitvliegjes

4. Fruitvliegjes doden met wijn en fruit

Je kunt ook een fruitvliegjesval maken met wijn en fruit. Staat er nog een beetje zuur geworden wijn in je koelkast van vorige week? Ook hiermee kan je makkelijk fruitvliegjes verjagen! Doe de zure wijn in een glas en leg hier een stukje fruit in. Het fruit mag gerust zoet zijn want daar houden de vliegjes van. Span nu een beetje plastic folie over de bovenkant en zet het aan de zijkant vast met een elastiekje. Aan de bovenkant prik je een paar kleine gaatjes. Zo kunnen de vliegjes er makkelijk in, maar niet meer uit. Je ziet het, fruitvliegjes vangen is niet zo moeilijk als je denkt!

5. Vleesetende plant tegen fruitvliegjes

Het bestrijden fruitvliegjes kan ook met een vleesetende plant. Zo’n plant ziet er meestal exotisch uit en is de perfecte fruitvliegjes vanger. De plant trekt de vliegjes aan met zijn nectar en eet ze daarna op. Het enige wat je moet doen is de vleesetende plant in de keuken zetten en wachten tot hij zijn werk doet.

Vleesetende planten zijn trouwens ook ideaal om andere rondvliegende insecten te vangen. Ben je daar ook meteen vanaf! Je kunt vleesetende planten kopen in tuincentra, maar bijvoorbeeld ook hier. Door een vleesetende plant te gebruiken als fruitvliegjes vanger, heb je ook meteen een beetje groen in de keuken en dat ziet er leuk uit! 

vleesetende planten

Zo, dit zijn vijf tips voor fruitvliegjes verjagen! Je kunt natuurlijk ook een kant-en-klare fruitvliegjes vanger kopen waar de fruitvliegjes in kunnen vliegen. In dat geval heb je er zelf geen omkijken naar. Maar weet dat je in principe niet veel geld hoeft uit te geven aan een fruitvliegjesval. Je kunt makkelijk zelf een fruitvliegjesval maken met bovenstaande tips!

Lees ook:

Last van fruitvliegjes? Zet deze plant in je keuken

Zo houd je ongewenste beestjes buiten

Hoe houd je insecten buiten in de lente en zomer?

Eén reactie

  1. wij hebben sinds kort ook een vleesetend plantje in de keuken staan. Die tip met azijn en wasmiddel ga ik toch ook eens uitproberen

Reacties zijn gesloten.