Dit neem je best mee naar je sollicitatiegesprek

Geplaatst door

Een grondige voorbereiding is erg belangrijk wanneer je je sollicitatiegesprek tot een goed einde wil brengen. Maar er zijn ook andere manieren om een positieve indruk op je potentiële werkgever te laten. Je voorkomen is belangrijk, maar ook door een aantal essentiële zaken mee te nemen naar het interview, krijgt je gesprekspartner een professionele eerste indruk van jou. Stephanie Cnops, Principal bij staffing specialist Walters People, vertelt wat je best meeneemt naar je volgend sollicitatiegesprek.  

spiekbriefje sollicitatiegesprek

Spiekbriefje sollicitatiegesprek

Alvorens je op gesprek gaat, doe je best al even research naar de organisatie en de persoon die je zal ontmoeten. Stephanie: “Heb je bepaalde vragen over de organisatie, hun manier van werken of de functie? Noteer je vragen op een briefje dat je ook meeneemt naar het gesprek. Op het einde van het interview is er meestal ruimte om vragen te stellen. Dit is het moment om je spiekbriefje boven te halen. En wees gerust: je hoeft dit niet te verstoppen voor je gesprekspartner: het toont immers aan dat je je goed voorbereid hebt op het gesprek.”  

Je CV 

“Je gesprekspartner zal ongetwijfeld je CV al hebben, maar het is altijd een veilige optie om een extra exemplaar mee te nemen naar het gesprek. Je weet immers nooit dat je oorspronkelijke interviewer er toch niet bij kan zijn en vervangen wordt door een collega die nog niet naar je CV heeft kunnen kijken. Wanneer je dan een exemplaar van je CV kan aanbieden, maak je zeker een goede indruk”, zegt Stephanie. 

Pen en agenda 

“Wat zeker ook niet mag ontbreken in je tas, zijn een pen en je agenda. Deze komen goed van pas wanneer je interviewer meteen een vervolggesprek wil inplannen. Noteer de datum en het tijdstip van het volgend gesprek meteen, en zorg dat je ook de naam en functietitel van je gesprekspartner weet, zodat je bij je volgende bezoek aan de organisatie meteen naar de juiste persoon kan vragen”, raadt Stephanie aan. 

De vacaturetekst 

Het kan eveneens in je voordeel spelen om de vacaturetekst af te drukken en mee te nemen. Die tekst is een handig hulpmiddel wanneer je met onduidelijkheden zit. Tijdens het gesprek focus je best zo veel mogelijk op de kwaliteiten die jou geschikt maken voor de job. De vacaturetekst kan daarbij ook een belangrijk instrument zijn. 

Portfolio 

Wanneer je in je vorige job of tijdens je stage aan een opdracht hebt gewerkt die je wil tonen en waar je erg trots op bent, kan je gerust een portfolio meebrengen naar het gesprek. Dit is zeker aan te raden voor professionals met een creatief beroep als grafisch vormgever of copywriter. Zorg er wel voor dat hetgeen je toont ook echt de moeite waard is. Anders kan je portfolio averechts werken. 

Mapje of werktas 

Het spreekt voor zich dat je verzorgd het sollicitatiegesprek ingaat. Stephanie: “Neem een douche en kies voor een nette professionele outfit. Laat voor de zekerheid je blauwe jeans en sneakers thuis. In sommige bedrijven is dat een no-go. Speel op safe door ze in te ruilen voor nettere schoenen en een chique broek. Om geen slordige indruk te maken, stop je best ook je voorbereidend werk en alle eerder vermelde zaken in een professioneel mapje of werktas, en geen studentikoze rugzak.”  

Je diploma 

“Je diploma’s, certificaten en andere belangrijke getuigschriften kan je meenemen naar het gesprek, maar is zeker geen vereiste. Je haalt deze echter enkel boven wanneer er om gevraagd wordt door je potentiële werkgever. Door ze zelf ongevraagd op tafel te leggen bestaat de kans dat je wat te pocherig overkomt”, raadt Stephanie aan. 

Dit neem je niet mee 

“Het is ook vanzelfsprekend dat je geen eten meeneemt naar een sollicitatiegesprek, maar ook snoep of kauwgom zijn niet professioneel. Vóór het gesprek kan dit natuurlijk wel, maar tijdens het gesprek kauwen is een absolute no-go” zegt Stephanie.

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Hoe jezelf voorstellen bij een sollicitatiegesprek? 

Nerveus voor een sollicitatiegesprek? 6 tips!