10 keukenspullen die je vandaag nog kunt weggooien

Geplaatst door

Kom jij altijd plek te kort in jouw keuken? En word jij tijdens het koken regelmatig gek van al die rommel? Dan is het hoog tijd om plek te maken, zeker als je ook nog eens een kleine keuken hebt. Er zijn genoeg spullen in je keuken te vinden die je al jaren bewaart maar nooit gebruikt. Je kunt ze dus beter gewoon weggooien. In de tijd dat je pasta aan het koken is, kan je deze 10 keukenspullen zonder spijt richting vuilnisbak of kringloopwinkel sturen!

keuken opruimen

1. Keukenspullen weggooien: apparaten en gadgets

Welke keukenspullen kan je weggooien? Laten we beginnen met de apparaten en gadgets in de keuken die je nooit gebruikt. Denk aan een appelsnijder, broodbakmachine, chocolade fondueset, pastamasker of een wafelijzer. Gebruik je deze apparaten en gadgets minder dan drie keer per jaar en nemen ze veel ruimte in beslag? Doe er dan iemand anders plezier mee, mits ze nog in goede staat zijn natuurlijk. Breng ze naar de kringloopwinkel of verkoop ze tweedehands.

2. Plastic bakjes

Plastic bakjes zijn ontzettend handig om eten in te bewaren, maar je hebt er geen tientallen van nodig. Vaak heeft een mens te veel plastic bakjes in de keukenkast, die ook allemaal nog eens door elkaar liggen. Vaak zijn ze niet meer compleet: bakjes zonder deksels of deksels zonder bakjes. Haal alle bakjes uit de kast en kijk of ze nog een deksel hebben. Zo niet, gooi ze dan weg. Ook bakjes die misvormd of verkleurd zijn, kunnen meteen weg. 

3. Mokken

Welke keukenspullen kan je vandaag nog weggooien? Mokken! Net als de plastic bakjes heb je waarschijnlijk ook te veel mokken in je keukenkast staan. Sommigen horen bij de uitzet, sommigen heb je gekregen en van sommigen heb je geen flauw idee hoe ze in je kast zijn beland. Hoe dan ook, ze nemen te veel ruimte in, ruimte die je voor iets anders kunt gebruiken. Je hebt heus niet zoveel mokken nodig dan je denkt. Waarom zou je iedere keer een nieuwe mok nemen als je het net zo goed even kunt uitspoelen? Door iedere keer een nieuwe mok te nemen, creëer je alleen maar extra afwas. 

4. Glazen

Nog zoiets: glazen, wie heeft er niet een kast vol van? Je hebt immers een heleboel glazen: frisdrankglazen, theeglazen, aperitiefglazen, wijnglazen, champagneglazen en ga zo maar door. Vaak heeft een mens te veel glazen in huis, voor het geval dat. Terwijl de champagneglazen misschien maar een paar keer per jaar worden bovengehaald, meestal bij een speciale gelegenheid. Is het dan wel nodig om 8 stuks van elk in de kast te hebben? Al die glazen bij elkaar nemen ontzettend veel ruimte in. 

5. Kookboeken

Kookboeken zijn leuke cadeaus om te geven en te krijgen, maar hoe vaak gebruik je deze nu eigenlijk? Tegenwoordig zijn er een heleboel recepten online te vinden en hoef je er geen kookboek meer bij te pakken. Ga eens door de stapel heen en bewaar alleen de kookboeken die je de afgelopen maanden hebt gebruikt. De andere breng je naar de kringloop, verkoop je tweedehands of geef je aan iemand die ze wél gebruikt. De kookboeken die van bijzondere waarde zijn, bijvoorbeeld omdat je ze van je grootmoeder hebt gekregen, kan je in de boekenkast bewaren. 

kookboek

6. Kruiden die over datum zijn

Hoe lang is het geleden dat je de kruiden hebt uitgezocht? De kans is namelijk groot dat er inmiddels kruiden over datum zijn. Neem alle kruiden uit de kast, check de datum en gooi weg wat over datum is of wat je niet meer gebruikt. Misschien kom je wel tot de conclusie dat je nog drie potjes peper achteraan in de kast hebt staan. Dan hoef je die de komende tijd alvast niet meer op je boodschappenlijstje te zetten!

7. Menu’s van afhaalrestaurants

Bestel jij regelmatig eten, zoals chinees, sushi of pizza, en laat je dat thuisbezorgen? Dat is heel gezellig, maar al die met olijfolie besmeurde folders mogen nu wel eens richting oud papier. Vandaag de dag is het heel makkelijk om de menu’s op internet te raadplegen. Oh, en die ongebruikte eetstokjes, kleine zakjes zout en mini pakjes boter gooi je ook beter weg als je ze niet meteen gebruikt.

8. Kleine prulletjes die niet in de keuken thuishoren

Heb jij ook zo’n typische rommellade in de keuken, met allerlei kleine prulletjes die eigenlijk niet in de keuken thuishoren? Denk aan pennen, elastiekjes, oude kassaticketjes en gebruiksaanwijzingen van apparaten die je al jaren niet meer gebruikt. Leg de pennen op de juiste plek (ook daar heb je er trouwens geen 12 van nodig) en de rest kan je meteen weggooien.

9. Plastic boodschappentassen

Puilt jouw keukenkast ook uit van de plastic boodschappentassen, die je bewaart om ze vervolgens nooit te gebruiken? Je hebt echt geen 20 tassen nodig. Bewaar eventueel een paar grote en een paar kleine, de rest gooi je weg. Leg er ook eentje in je auto zodat je altijd een tas bij je hebt, bijvoorbeeld voor als je onverwachts naar de supermarkt gaat. Zo hoef je niet nog een extra tas te kopen als je aan de kassa staat, want dan heb je er inmiddels 21. 

10. Keukenhanddoeken en vaatdoeken

En nu je toch aan het opruimen bent: trek ook de handdoeken en vaatdoeken maar uit de keukenkast. De exemplaren met vlekken die er niet meer uitgaan, kan je meteen weggooien. Ook de vaatdoeken die hun beste tijd hebben gehad, kunnen weg. Liever 5 propere keukenhanddoeken en vaatdoeken dan 20 versleten exemplaren, toch?

keukenhanddoeken

Zo, dit zijn 10 keukenspullen die je vandaag nog kunt weggooien. Na het opruimen zal je ineens veel meer plek hebben in je keuken en zal je niet meer gek worden tijdens het koken. Heb je de opruimkriebels te pakken? Dan kan je misschien ook de badkamerkast opruimen!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Je droomkeuken ontwerpen: zo doe je dat!

2 reacties

  1. Ik vind eerlijk gezegd dat je nogal snel tot weggooien overgaat. Bakjes zonder deksel kan je gebruiken om je lades mee in te delen en oude vaatdoeken kunnen dienstdoen als vod. Eetstokjes kan je meenemen voor onderweg en mini’tjes kunnen mee naar kantoor. Wel een goede motivatie om onze keuken eens onder handen te nemen, want we hebben inderdaad danig wat spullen in de weg staan!

  2. hele handige tips. wij hebben net een deel van onze keuken verbouwd en net ervoor heb ik al eens al onze kasten onder handen genomen.

Reacties zijn gesloten.