Zo houd je ongewenste beestjes buiten

Geplaatst door

Niets kan de sfeer in huis zo bederven als beestjes die zich ongevraagd in onze leefruimtes vestigen. Of het nu gaat om vliegende insecten, rondsnuffelende knaagdieren of kriebelende wriemelbeestjes, het is belangrijk om ze buiten te houden. In de zomer zijn ze nog een pak actiever dan in de andere seizoenen – denk maar aan het typische probleem van de wespennesten. Met deze eenvoudige en effectieve tips – van small tot extra large – ben je veel van die beestjes alvast een stapje voor en houd je je huis vrij van ongewenste indringers.

wespennest verwijderen

Houd je huis schoon en opgeruimd

Een schone en opgeruimde leefomgeving is de eerste stap in ongediertebestrijding. Ongedierte gedijt namelijk goed in rommelige en vuile ruimtes. Ze vinden er gemakkelijk eten en een plek om zich te nestelen. Zorg ervoor dat je regelmatig stofzuigt en dweilt en dat je afval op de juiste manier opruimt en sorteert. Als je er de mogelijkheid toe hebt, verzamel je je afval ook best niet in huis, maar op een aparte plek, een berging in de tuin bijvoorbeeld.

Voedselresten haal je best zo snel mogelijk weg uit je huis en de keukenoppervlaktes maak je meteen proper. Een opgeruimd huis maakt het moeilijker voor ongewenste beestjes om voedsel te vinden en zich te verstoppen, en is dus een pak minder aantrekkelijk.

Sluit potentiële toegangspunten af

Ongedierte kan je huis binnendringen via kleine openingen en scheurtjes. Controleer regelmatig ramen, deuren en andere potentiële toegangspunten op gaten en kieren. Deze kun je eenvoudig dichten met kit of tochtstrips. Vaak vergeten: de ventilatieopeningen. Voorzie die van gaas om te voorkomen dat insecten langs daar naar binnen komen. Een goede afdichting van je huis helpt ongewenste beestjes buiten te houden.

Gebruik natuurlijke afschrikmiddelen

Naast schoonmaken en afdichten, kun je natuurlijke afschrikmiddelen gebruiken om ongedierte weg te houden. Veel insecten hebben bijvoorbeeld een hekel aan de geur van kruiden zoals munt, lavendel en citroengras. Plaats deze kruiden in je tuin of op vensterbanken. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van essentiële oliën zoals pepermunt- of eucalyptusolie om ongedierte op natuurlijke wijze te bestrijden.

Schakel indien nodig professionele hulp in

Als ongedierte een hardnekkig probleem blijft vormen, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Een ervaren ongediertebestrijder kan je helpen het probleem te identificeren en een effectieve oplossing te vinden. In sommige gevallen kan fumigation nodig zijn om ongedierte grondig aan te pakken. Dit is een methode waarbij de ruimte wordt afgesloten en behandeld met gas om het aanwezige ongedierte te doden. Een professional kan je adviseren over de juiste aanpak en veiligheidsmaatregelen.

Veel liefs,
Vanessa xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *