Je vaatwasser reinigen: hoe doe je dat?

Geplaatst door

Vaatwasser reinigen – De vaatwasser is misschien wel je beste vriend in de keuken. Iedere dag, of minstens een paar keer per week, maakt de afwasmachine je vieze vaat weer helemaal proper. Maar heb je er ook al eens aan gedacht om de vaatwasser zelf schoon te maken? Hierdoor gaat hij minder snel kapot en blijft je vaat proper. De vaatwasser schoonmaken zorgt er tevens voor dat deze niet gaat stinken. Wil je je vaatwasser reinigen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Ik leg het je stap voor stap uit!

vaatwasser reinigen

1. Filter vaatwasser schoonmaken (1x per week)

Zet je de vieze vaat altijd direct in de afwasmachine, zonder deze eerst af te spoelen onder de kraan? Dan is de kans groot dat er nog restjes eten in de vaatwasser blijven rondslingeren. In dat geval doe je er goed aan om de filter één keer per week goed schoon te maken onder de kraan. Kruimels, rijst en vettigheid blijven hier namelijk allemaal in achter en komen tijdens de volgende wasbeurt weer in het propere water terecht. Zo blijf je natuurlijk bezig en je vaat gaat er op de duur ook van stinken. 

Bij de meeste vaatwassers kan je de filter er gemakkelijk uithalen om hem schoon te maken. Je vindt de filter op de bodem van je vaatwasser. Hier stroomt tevens het vieze water weg na de spoelbeurt. Haal de filter eruit, spoel hem af onder de kraan en maak hem eventueel proper met een beetje afwasmiddel. En hé, nu je toch bezig bent: kijk dan direct even naar het doseerbakje en of je in de rest van de afwasmachine viezigheid ziet liggen. Als je het doet, dan maar meteen goed, toch?

2. Vaatwasser reinigen: heet wassen (1x per seizoen)

Vet en vuil in de filter is vrij gemakkelijk te verwijderen, maar dat gaat niet zo vlot als het vuil in je afvoerslang zit. Gelukkig kan je dit makkelijk voorkomen door één keer per seizoen een programma op de hoogste temperatuur te zetten, zonder vaat maar wel met een vaatwasmachinereiniger. Hierdoor kan je de vaatwasser ontvetten want alle vettige aanslag lost op en verdwijnt. Het zal er ook voor zorgen dat vieze geurtjes verdwijnen. Bye bye stinkende vaatwasser!

Heb je geen vaatwasmachinereiniger in huis? Geen probleem, de vaatwasser schoonmaken met azijn is ook mogelijk. Zet een bakje schoonmaakazijn in je lege afwasmachine en draai vervolgens een heet programma. 

Lees ook: Wat is goedkoper: afwassen met de hand of vaatwasser? 

vaatwasser schoonmaken

3. Deurrubbers vaatwasser schoonmaken (1x per seizoen)

Ook de deurrubbers van je vaatwasser kan je best proper houden. Want als je eenmaal vuil in je rubbers hebt, gaat het er meestal niet vanzelf weer uit. Met als gevolg dat je vaatwasser stinkt of de rubbers kapot gaan waardoor je machine tijdens de spoelbeurt kan gaan lekken. Gelukkig kan je dit makkelijk voorkomen. Het enige wat je nodig hebt is een tandenborstel! Een tandenborstel past namelijk exact tussen de rubbers waardoor je het vuil er makkelijk kunt uithalen. Een beetje schoonmaakmiddel erop en voilà!

4. Sproeiarm vaatwasser schoonmaken (1x per half jaar)

De vaatwasser maakt niet goed schoon? Dan kan het zijn dat de sproeiarmen verstopt zitten. Je kunt de sproeiarmen vinden onder de vaatlades. Ze kunnen verstopt zitten met vuil, maar ook kalkaanslag kan ervoor zorgen dat ze niet meer goed werken. Als je pech hebt, moet je in de afwasmachine kruipen om de sproeiers los te maken. Echter hebben de meeste vaatwassers van tegenwoordig een handig kliksysteem. Met een tandenstoker maak je de gaatjes weer vrij van vuil waardoor de afwasmachine weer optimaal kan draaien. Niet zo’n fijn klusje maar gelukkig hoef je dit ook maar één à twee keer per jaar te doen!

5. Vaatwasser reinigen citroenzuur

Tenslotte wil ik je nog een handige tip meegeven: voor een frisse en glanzende vaat kan je een halve citroen tussen de vaat in de afwasmachine leggen. De citroen zorgt ervoor dat je vaatwasser lekker fris ruikt. Leg de citroen bij voorkeur in je bestekbakje. Als de citroen na een paar wasbeurten op is, gooi je hem gewoon weg en pak je een nieuwe. Vind je dit teveel gedoe? Dan kan je natuurlijk ook een vaatwasverfrisser kopen!

vaatwasser reinigen citroenzuur

Zo, op deze manier kan je de vaatwasser reinigen. Nu je dit artikel leest, lijkt het waarschijnlijk een hele klus. Echter valt dat in realiteit goed mee. Het enige wat je iedere week moet doen is de filter vaatwasser schoonmaken. Ook door de vuile vaat eerst goed af te spoelen onder de kraan, kan je een vuile en stinkende vaatwasser voorkomen. Een kleine moeite, groot resultaat!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Wat kan er allemaal in de vaatwasser? Deze 30 dingen!

Azijn als wasverzachter: 6 voordelen op een rijtje