Wat zet je wél en niet op je CV?

Geplaatst door

Of je nu pas op de arbeidsmarkt komt of op zoek gaat naar een nieuwe professionele uitdaging: er komt een moment waarop je achter je computer moet kruipen om je CV op te stellen of bij te werken. En daar neem je best even de tijd voor. Maar wat verwacht een potentiële werkgever te zien op je CV? Is een foto noodzakelijk? Moet je vermelden dat je (nog) geen rijbewijs hebt? Is het nodig om je leeftijd en nationaliteit te vermelden? Gitte Peeraer, Talent Acquisition & Learning Specialist bij staffing specialist Walters People gaat hier dieper op in.

wat moet er in een cv staan

Wat zet je wél en niet op je CV? 

De bedoeling van je CV is om een potentiële werkgever een goede indruk te geven van jezelf, en uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Wat mag niet ontbreken in cv? Wat moet er echt op je cv staan? Welke elementen écht onmisbaar zijn op je CV, zet Gitte even kort op een rijtje:

– Persoonlijke gegevens: je volledige naam, telefoonnummer en e-mailadres zijn essentieel, zodat een potentiële werkgever je makkelijk kan bereiken.

– Opleiding: heb je na je middelbare school verder gestudeerd, vermeld dan de universiteit of hogeschool, het afstudeerjaar en de opleiding die je voltooid hebt. Heb je een bepaalde opleiding niet volledig afgemaakt, maar is die wel relevant voor de functie waarvoor je solliciteert of heeft die een positieve bijdrage geleverd tot de persoon die jij vandaag bent, dan kan je ook die vermelden. Zet er dan wel bij dat je die niet afgemaakt hebt, zodat je niet de verkeerde indruk wekt dat je dit diploma behaald hebt.

– Werkervaring: hoe ver ga je terug op je cv? Start met je meest recente job en beperk je bij elke werkervaring tot de kernverantwoordelijkheden die je had. Vergeet niet de naam van de organisatie, je functietitel en de start- en einddatum bij elke werkervaring te vermelden. Wanneer je al een aantal jaren ervaring hebt en aan het begin van je carrière meerdere korte interim opdrachten hebt gedaan, dan hoef je die niet allemaal in detail op te sommen.

Solliciteer je voor je eerste job, dan heb je uiteraard nog niet veel werkervaring. In dat geval kan het net wél nuttig zijn om een eventuele stage-ervaring, studentenjobs en vrijwilligerswerk te benoemen.

– Vaardigheden: je vaardigheden omschrijven wat je kunt en de kennis die je hebt. Geef zowel je hard skills als je soft skills dus een mooi plaatsje op je CV, maar hou het beknopt en wees eerlijk. Hou er rekening mee dat tijdens je sollicitatiegesprek kan gevraagd worden om een voorbeeld te geven van bepaalde vaardigheden. Bereid je hier dus ook op voor.

wat mag niet ontbreken in cv

Als Talent Acquisition & Learning Specialist geeft Gitte regelmatig workshops en CV-advies, en krijgt ze vaak de vraag wat nu precies wel en niet op een CV moet staan. Tijd dus om even stil te staan bij een aantal elementen waar vaak twijfel over bestaat of ze nu wel of niet op een CV moeten vermeld worden.

Leeftijd of geboortedatum

Persoonlijke gegevens krijgen meestal een plekje bovenaan het CV. Gitte: “Of je je leeftijd of geboortedatum hierbij vermeldt, mag je eigenlijk zelf kiezen. Leeftijdsdiscriminatie is trouwens bij wet verboden. Ook al vermeld je je leeftijd niet expliciet op je CV, een werkgever weet die meestal wel ongeveer te achterhalen op basis van je afstudeerjaar of het aantal jaren ervaring dat je opgelijst hebt.”

Burgerlijke staat en kinderen

“Of je gehuwd, wettelijk samenwonend bent of kinderen hebt, hoeft niet persé een plekje te krijgen op je CV. Wat je ook beslist: hou het simpel, bijvoorbeeld: gehuwd, 2 kinderen. De naam en de leeftijd van de kinderen laat je dus best achterwege,” zegt Gitte.

Adres

Het vermelden van je adres op je CV dateert nog uit de periode dat sollicitatiebrieven per post werden verstuurd. Vandaag de dag gebeurt dat niet meer, dus je volledige adres vermelden is geen noodzaak. “Toch kan het voor een werkgever interessant zijn om je woonplaats te kennen. Zo kan hij inschatten wat je reistijd zou zijn, en afhankelijk van de functie kan je woonplaats wél een troef zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een account manager functie voor een bepaalde regio. Wanneer je potentiële werkgever op je CV ziet dat jij centraal in die regio woont, dan kan je wel een streepje voor hebben op andere kandidaten die verderop wonen.

Verkies je om je volledig adres niet te vermelden op je CV, beperk je dan enkel tot je woonplaats, of geef ten minste aan in welke regio je graag wilt werken”, adviseert Gitte.

Foto

Een goed CV biedt je potentiële werkgever in amper een paar minuten een duidelijk beeld van jou. Een foto helpt daarbij, maar is zeker geen must, en een potentiële werkgever zou je hier ook niet mogen om vragen in de vacaturetekst. Wil hij of zij toch weten hoe je eruitziet, dan volstaat het om je LinkedIn profiel te raadplegen.

Gitte: “Kies je ervoor om ook daar geen foto te plaatsen, hou er dan rekening mee dat potentiële werkgevers je naam wel eens durven googelen, en zo misschien op afbeeldingen uit je privésfeer kunnen tuimelen. Heb je dat liever niet, dan pas je best je privacy-instellingen op je sociale mediakanalen aan, of zorg je voor een professionele profielfoto op LinkedIn of op je CV.“

Beslis je om een foto toe te voegen aan je CV of je LinkedIn profiel, kies dan voor een neutrale foto in een nette en professionele outfit, en geen vakantiefoto in bikini of zwemshort. Zorg voor een recente foto waarop je gezicht goed zichtbaar is en plaats die links of rechts bovenaan je CV, naast je naam.

Talenkennis

Zet je je talenkennis op je CV, ook al is die kennis niet relevant voor de functie waarvoor je solliciteert? En wat als je maar een matige kennis hebt van andere talen naast je moedertaal? “Het is sowieso een goed idee om elke taal die je spreekt ook te vermelden op je CV bij het onderdeel vaardigheden, vooral wanneer je solliciteert voor een internationale functie of bij een internationale organisatie. Maar overschat jezelf niet, anders val je toch door de mand tijdens je sollicitatiegesprek”, waarschuwt Gitte.

Wordt in de vacaturetekst geen specifieke talenkennis gevraagd, dan nog is het een goed idee om een opsomming te geven van de talen die je spreekt, aangevuld met een schaal van moedertaal-vloeiend-goed-voldoende-matig. Spreek je een taal beter dan je ze kan schrijven, dan kan je ook hier eventueel een onderscheid in maken, per taal.

Rijbewijs en eigen wagen

Het is niet verplicht om op je CV te vermelden of je al dan niet een rijbewijs hebt, maar in bepaalde gevallen kan het wel nuttig zijn, vooral wanneer rijden de hoofdtaak is van de job waarvoor je solliciteert. Reageer je op een vacature voor een commerciële functie of een andere job waarvoor je vaak de baan op moet, dan is het uiteraard wel aangewezen om te vermelden dat je over een rijbewijs beschikt.

“Solliciteer je als starter, of reageer je op een vacature bij een organisatie die minder goed bereikbaar is met het openbaar vervoer, dan kan je ook vermelden dat je over een eigen wagen beschikt. Heb je (nog) geen rijbewijs en/of eigen wagen, lieg er dan ook niet over op je CV. Vermeld het gewoon niet. Ben je volop bezig met rijlessen en hoop je snel je rijbewijs te halen, dan kan je dit eventueel wel op die manier aanhalen in je sollicitatiebrief of je CV.”

wat moet er echt op je cv staan

Wat je ook beslist om op je CV te zetten en wat niet, hou het beknopt. Met je CV wil je immers een potentiële werkgever benieuwd maken. Tijdens het sollicitatiegesprek krijg je de kans om dieper in te gaan op de meest interessante aspecten van je CV. Succes!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Zo maak je een video cv als een pro

Je ambities verwoorden op je CV? Dat doe je zo!

Wat schrijven op CV als je geen werkervaring hebt?

Referenties vermelden op je CV? 5 tips! 

Meer dan 10 jaar ervaring? Zo maak je een krachtig, bondig cv