Referenties vermelden op je CV? 5 tips!

Geplaatst door

Een sollicitatiegesprek mag dan nog zo vlot verlopen, een recruiter neemt niet graag risico’s. Vandaar dat heel wat organisaties referenties vragen tijdens de sollicitatieprocedure, om zo het risico op een slechte aanwerving te vermijden. Maar wie geef je op als referentie? En hoe doe je dat best? Staffing specialist Robert Walters geeft 5 tips!

referenties vermelden op je cv

Een referentie is een korte samenvatting van hoe je functioneerde bij een voorgaande werkgever. Van zodra een nieuwe werkgever overweegt om jou te rekruteren voor een openstaande vacature, wil hij uiteraard graag weten wat voor persoon jij bent en hoe je je op de werkvloer gedraagt. Waar ben jij goed in, en waar liggen eventuele aandachtspunten? Je kan dit uiteraard zelf vertellen tijdens je sollicitatiegesprek, maar een werkgever toetst dit ook graag even af met een vorige manager of directe (ex)-collega, alvorens een beslissing te nemen. 

1. Denk na wie je opgeeft als referentie

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je dichte collega waar je het goed mee kon vinden op te geven als referentie, is dat niet altijd de beste keuze. Ook familie of vrienden kies je best niet, want zij weten uiteraard niet hoe jij bent in een werkomgeving. Idealiter geef je je vorige manager of directeur op als referentie. Solliciteer je voor je eerste job en heb je nog geen referenties van vorige werkgevers, dan kan je bijvoorbeeld je stagementor, een docent of je manager tijdens een vakantiejob opgeven. Belangrijk is dat je iemand kiest waarvan je weet dat die je goed kent en iets positiefs kan vertellen over jou.

2. Benoem niet al je referenties op je CV

Je hoeft niet al je referenties met naam en contactgegevens op je CV of in je motivatiebrief te vermelden, tenzij de organisatie waarbij je solliciteert hier expliciet om vraagt in het sollicitatieproces. In de meeste gevallen wordt pas om referenties gevraagd na een eerste gesprek of in een laatste stadium van de selectieprocedure. Zorg wél dat je een aantal referenties klaar hebt wanneer hier om gevraagd hebt, maar vermeld op je CV onderaan enkel ‘referenties beschikbaar op aanvraag’.

Een recruiter of potentiële werkgever zal niet al je referenties contacteren, meestal volstaan 2 of 3. Soms hebben ze aan één referentie genoeg, maar wanneer deze minder relevant of minder goed is, gaat een recruiter een stapje verder en zal hij nog een aantal mensen willen contacteren. Ook wanneer de eerste referentie opvallend zeer positief is, zal een recruiter bijkomende referenties willen checken.

3. Vraag toestemming

Alvorens je je vorige werkgever of een ex-collega opgeeft als referentie bij een potentiële werkgever, neem je best even contact met hen op. Vraag hen of ze er akkoord mee zijn dat je hun naam en contactgegevens doorgeeft. Op die manier weten ze dat ze zich aan een mogelijk telefoontje mogen verwachten en kunnen ze zich enigszins voorbereiden op wat ze over jou willen vertellen.

4. Zorg dat de contactgegevens up-to-date zijn

Is het een tijdje geleden dat je contact gehad hebt met je referent? Check dan even of de contactgegevens nog kloppen en of ze nog steeds bereid zijn om referenties over jou te geven. Zodra dat het geval is, kan je met een gerust hart deze informatie delen met je potentiële nieuwe werkgever. Vermeld hierbij de naam, functietitel, organisatienaam, telefoonnummer en eventueel email adres van de personen die ze mogen contacteren.

5. Bedank je referent

Heb je de job te pakken? Fijn! Mogelijk speelt de positieve feedback van je referenten hier een doorslaggevende rol in. Neem dan ook even de tijd om hen te bedanken.

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Wat zet je wél en niet op je CV?

Meer dan 10 jaar ervaring? Zo maak je een krachtig, bondig cv