Je ambities verwoorden op je CV? Dat doe je zo!

Geplaatst door

Benoemen wat je ambities zijn, is niet altijd makkelijk. Wanneer je niet precies weet wat je ambities zijn, is het ook moeilijker om bepaalde doelen voorop te stellen, en dat kan een effect hebben op je werkgeluk. Ben je op zoek naar een nieuwe professionele uitdaging, dan is het raadzaam om je ambities ook kort te verwoorden op je CV. Maar hoe doe je dat? Thomas Vieuxjean, senior consultant bij staffing specialist Walters People, geeft een aantal tips.

ambities cv

Ambities gaan samen met je sterke punten

Je ambities gaan over hoe je carrière wil maken, en waar je wil staan binnen een aantal jaar. Thomas: “Ze geven je de drive om projecten tot een goed einde te brengen. Wanneer je je doel uiteindelijk bereikt, haal je daar nieuwe energie uit. Ambities hangen daarnaast vaak samen met je sterke punten. Om die te kennen kan je nagaan hoe je jouw grootste successen bereikt hebt.

Denk ook na over hoe je die sterktes opnieuw kan gebruiken om nieuwe doelen te stellen en te behalen. Zo blijf je productief en kan je blijven groeien.” Let wel op: ambities zijn enkel een pluspunt wanneer ze realistisch zijn, anders kan dit eerder averechts werken.

Maak een concreet plan of laat je helpen

Rekening houden met je sterktes helpt om je ambities duidelijker te definiëren, maar er zijn nog zaken die je kan doen. “Denk bijvoorbeeld na over waar jij over 5 jaar wil staan en stel een carrièreplan op. Doe dit zo concreet mogelijk, zodat het makkelijker is om in stappen naar je doel toe te werken. ‘Wat wil je leren?’ ‘Welke functie wil je beoefenen?’ en ‘Welke specifieke stappen moet je ondernemen om dat doel te bereiken?’ zijn vragen die je jezelf hierbij kan stellen. Door alles duidelijk neer te schrijven kan je altijd teruggrijpen naar je doelen wanneer je even door het bos de bomen niet meer ziet” zegt Thomas.

Ben je niet overtuigd bent van je eigen plan of weet je niet hoe je hieraan moet beginnen, dan kan je ook professionele hulp inroepen. “Veel werknemers laten zich bijvoorbeeld begeleiden door een ‘loopbaancoach’. Ook vrienden, familie en collega’s kunnen je helpen bij het aanduiden van je ambities. Vraag hen bijvoorbeeld waar jij goed in bent, of welke functie volgens hen best bij jou zou passen. Zij hebben soms een beter zicht op hoe jij bent en wat je kan, dan jijzelf” weet Thomas.

Welke ambities vermelden?

Ben je een werknemer met ambitie, dan speelt dat in je voordeel. Bedrijven zien je namelijk als gedreven en productief wanneer je weet wat je wilt, en dat maakt je in hun ogen erg aantrekkelijk. Daarom is het geen slecht idee om ook je ambities op je CV te vermelden, en om ze lichtjes aan te passen al naargelang de functie waarvoor je solliciteert.

“Meestal zullen ze wel redelijk goed passen bij de job waarvoor je je kandidaat stelt. Je reageert immers op een vacature omdat je denkt dat de job iets voor jou is. Toch is het mogelijk dat sommige ambities beter bij de ene functie passen dan de andere. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je toch solliciteert voor een tijdelijke functie omdat er nog geen job is vrijgekomen bij de werkgever waar je écht graag aan de slag wilt. Dan kan het beter zijn om bepaalde ambities niet te vermelden op je CV” aldus Thomas.

Opvallen zonder onrealistisch te zijn

Nadat je hebt bepaald welke ambities je op je CV wil vermelden, moet je ervoor zorgen dat je opvalt, zonder te overdrijven of onrealistisch te zijn in je verwachtingen. “Het is belangrijk dat je clichés vermijdt en dat je zo concreet mogelijk bent. Zeg bijvoorbeeld niet gewoon ‘Ik ben heel ambitieus’, maar beschrijf ook écht waarom dat zo is. Zeg bijvoorbeeld niet: ‘Binnen een jaar wil ik CEO van dit bedrijf zijn’, maar eerder: ‘Mijn ambitie is om mezelf te ontwikkelen, veel bij te leren en snel door te groeien in het bedrijf’. Op die manier toon je dat je carrièregericht bent” zegt Thomas.

Het is daarnaast ook belangrijk om je ambities op de juiste plek op je CV te vermelden. Een CV bestaat meestal uit 3 delen: je persoonlijke gegevens, je opleidingen en je werkervaring. Ambities en doelen passen eigenlijk bij geen van deze. Daarom is het aangeraden om een vierde onderdeel toe te voegen. Dat kan een ‘persoonlijk profiel’ of een ‘over mij’ titel zijn waarin je wat meer vertelt over je persoonlijkheid, je doelen en je ambities.

Zowel op motivatiebrief als op CV

Tenslotte is het goed om te onthouden dat je je ambities best zowel op je motivatiebrief als op je CV vermeldt. “Een veelgemaakte fout is om enkel je ambities op je motivatiebrief te vermelden. Veel werkgevers openen immers eerst het CV, en dan pas de sollicitatiebrief. Logisch ook, want aan een CV kan een recruiter perfect zien of de kandidaat geschikt is voor de job of niet. Wanneer je je ambities enkel in de sollicitatiebrief toevoegt, bestaat de kans dat deze over het hoofd gezien worden, en dat zou zonde zijn,” besluit Thomas.

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Zo maak je een video cv als een pro

Wat zet je wél en niet op je CV? 

Wat zoekt een werkgever in een werknemer?