Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Tips voor een gepaste reactie

Geplaatst door

Proficiat! Je hebt een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek in je mailbox ontvangen. Dit betekent dat de werkgever of recruiter iets in jouw cv of profiel heeft gezien en jou de kans wil geven om je vaardigheden en ervaringen voor te stellen. De eerste selectieronde heb je met andere woorden al doorstaan. Hoe pak je dit verder aan? Staffing specialist Walters People deelt enkele tips om gepast en professioneel te reageren op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

uitnodiging sollicitatiegesprek

Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Reageer tijdig

Het is belangrijk om zo snel mogelijk te reageren op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Dit laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in de vacature. Idealiter stuur je binnen de 24 uur jouw antwoord. Wacht je langer, riskeer je dat je nonchalanter of minder enthousiast overkomt dan kandidaten die je voor zijn.

Bevestig de afspraak

Hoe bevestig je een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek? Zorg ervoor dat je de datum, tijd en locatie van het interview bevestigt in je e-mail. Zo is het voor de interviewer meteen duidelijk dat je akkoord gaat met de voorgestelde afspraak. Zijn er nog andere details die je moet weten, zoals met wie je een afspraak hebt of wat je mee moet nemen, vraag het dan zeker na.

Wees dankbaar

Spreek je waardering uit voor de uitnodiging voor het gesprek. Zo bouw je een positieve relatie op met de werkgever of recruiter. Hoe zeg je dat je uitkijkt naar een gesprek? Hoe bedank je voor een uitnodiging sollicitatiegesprek? Laat gerust jouw enthousiasme blijken, maar houd je toon wel professioneel. Vermijd het gebruik van uitroeptekens of informele woorden zoals “super” of “tof”. Met zinnen als “Hartelijk bedankt voor deze kans” en “Ik verheug me erop u te ontmoeten” maak je je blijdschap over de uitnodiging duidelijk maar blijf je wel respectvol.

Lees je e-mail na

Een foutje is snel gebeurd, dus kijk je e-mail zeker grondig na op typ- en grammaticafouten voordat je hem verstuurd. Besteed extra aandacht aan de schrijfwijze van de naam van jouw interviewer. Zo maak je een goede indruk en toon je aandacht voor details. In dit artikel kan je meer lezen over e-mail etiquette

Bereid je voor

Zodra je de details hebt bevestigd, is het tijd om je voor te bereiden op het gesprek. Onderzoek het bedrijf en de rol waarvoor je op gesprek gaat, denk na over veelgestelde vragen en oefen je antwoorden in. Vergeet niet dat de uitnodiging voor het gesprek slechts de eerste stap is in het aanwervingsproces. Zorg ervoor dat je tijdens het volledige proces je beste beentje voorzet om je kansen op de job te vergroten.

Toch geen interesse?

Het is natuurlijk mogelijk dat je je uit de sollicitatieprocedure wenst terug te trekken. Je hebt ondertussen misschien een andere job gevonden, of je bent van mening veranderd over de functie. Indien je toch niet wenst in te gaan op de uitnodiging, laat dit dan zo snel mogelijk weten aan de interviewer. Formuleer een respectvol en eerlijk antwoord. Door je kandidatuur op een professionele manier in te trekken, laat je de deur open voor eventuele toekomstige kansen. Je weet immers nooit wanneer deze werkgever of recruiter jouw pad opnieuw zal kruisen.

Lees ook: Nerveus voor een sollicitatiegesprek? 6 tips!