Meer dan 10 jaar ervaring? Zo maak je een krachtig, bondig cv

Geplaatst door

Werkervaring in cv – Als senior professional heb ongetwijfeld in meerdere organisaties gewerkt, of talrijke functies doorlopen in jouw carrière. Wanneer je op een bepaald moment beslist om een nieuwe professionele uitdaging te zoeken, moet je uiteraard ook jouw cv opmaken of vervolledigen. Maar hoe begin je daaraan? Moet echt élke ervaring vermeld worden? En hoe lang mag zo’n cv zijn?

Recruiters en werkgevers hechten belang aan een kort en bondige cv zodat ze snel een beeld van jou kunnen vormen. Internationaal rekruteringskantoor Robert Walters geeft 4 tips die je zullen helpen om jouw rijke ervaring zo goed mogelijk in de verf te zetten op je cv.

werkervaring in cv

1. De gouden regel van het cv: wees duidelijk en beknopt

Let er ook op dat je niet te hooggekwalificeerd overkomt. Je bent ongetwijfeld trots op alle behaalde kwalificaties, maar dat kan sommige werkgevers wel afschrikken: het kan betekenen dat je te veel gaat kosten, of dat je je mogelijk niet uitgedaagd genoeg zal voelen voor de functie in kwestie. Ook al heb je een waaier aan ervaring opgebouwd in verschillende functies, de gouden regel van een goed cv is om duidelijk en beknopt te zijn. Inderdaad, ongeacht het aantal functies dat je uitgeoefend hebt, is het aangeraden om jouw cv te beperken tot maximaal één of twee pagina’s.

Allereerst is het aangewezen om jouw ervaringen te sorteren en te synthetiseren op basis van de functie waarvoor je wenst te solliciteren. Heb je meerdere functies uitgeoefend, dan is het raadzaam om je te beperken tot de meest recente en de meest relevante. Tijdelijke of minder relevante functies aan het begin van jouw carrière kan je weglaten of zeer beknopt vermelden, zonder in detail te gaan in de taken die je precies uitgevoerd hebt in deze jobs.

2. Omschrijf jouw kwalificaties en ervaringen op een moderne manier

Zorg ervoor dat je extra aandacht besteed aan hoe je diploma’s, opleidingen en kwalificaties formuleert. Zo heeft een studierichting of diploma vandaag de dag niet per se dezelfde naam als pakweg 10 of 20 jaar geleden. Hetzelfde geldt voor functietitels die in de loop der jaren gemoderniseerd werden. Recruiters kijken tijdens het zoeken naar de ideale kandidaat vaak naar de titels in een cv: wanneer je geen courante functietitels gebruikt in je cv, zal jouw profiel dus ook minder vaak verschijnen in de zoekresultaten.

3. Sorteer op vaardigheden in plaats van chronologisch

Een andere manier om jouw cv beknopt te houden is door de informatie te sorteren op competentie in plaats van chronologisch. Op die manier kan je bepaalde elementen groeperen, waardoor de hoeveelheid informatie aanzienlijk wordt verminderd. Om deze vaardigheden relevant te maken, kan je ze illustreren met concrete verwezenlijkingen: een missie, een resultaat, bereikte doelstellingen, … Zo vermijd je dat je enkel je dagelijkse taken omschrijft en beperk je je tot de taken die de meeste impact zullen hebben op de recruiters die je CV in handen krijgen.

4. Vermeld bijscholing

In de loop der jaren heb je ongetwijfeld ook extra opleidingen gevolgd, ofwel op de werkvloer, of in je vrije tijd. Beroepen evolueren zodanig snel dat het belangrijk is om via jouw CV ook te tonen dat je op de hoogte bent van de nieuwste technologieën en trends op de markt. Door deze extra opleidingen een plaatsje te geven op je CV, toon je aan dat je open staat voor verandering en een groot aanpassingsvermogen hebt, wat vandaag de dag essentieel is.

Lees ook:

Zo maak je een video cv als een pro

Je ambities verwoorden op je CV? Dat doe je zo!

Referenties vermelden op je CV? 5 tips!