Hoe zet je je studentenjobs verstandig op je CV? 4 tips!

Geplaatst door

Bij het opstellen van je eerste CV is het niet altijd even makkelijk om de ervaringen die je tijdens je studentenjobs hebt opgedaan op een duidelijke en relevante manier op je CV te vermelden. Toch kunnen ze interessant en de moeite waard zijn, omdat deze ervaringen ertoe bijgedragen hebben om een aantal skills en vaardigheden verder te ontwikkelen. Staffing specialist Walters People zet daarom vier tips op een rij die je zullen helpen om de opgedane ervaring in je studentenjobs zo goed mogelijk naar voor te brengen in je CV.

cv jobstudent

Tip 1: Maak een selectie van de meest relevante studentenjobs

Wanneer je op je zestiende al startte als jobstudent, heb je ongetwijfeld tal van uiteenlopende studentenjobs gedaan. Toch is het niet noodzakelijk om ze ook allemaal in detail te vermelden op je CV. De beste cv’s zijn net de duidelijkste en meest beknopte. Zo maak je je selectie optimaal:

– Beperk je tot de studentenjobs waarbij je algemeen toepasbare vaardigheden hebt ontwikkeld zoals bijvoorbeeld: werken in een team, respecteren van deadlines, georganiseerd werken…
– Geef de voorkeur aan studentenjobs die je gedurende een langere periode gedaan hebt: een studentenjob van een week biedt niet dezelfde toegevoegde waarde als een studentenjob die je gedurende enkele maanden hebt gedaan.

Tip 2: Kies de juiste functietitel

Beperk je niet tot het repetitief vermelden van ‘Studentenjob’ als functietitel. Een titel zoals ‘Verkoopsadviseur’ klinkt heel wat aantrekkelijker en professioneler dan ‘Verkoper’, hoewel de inhoud net hetzelfde is.

Tip 3: Zoek de juiste woorden om je takenpakket te omschrijven

Om de uitgevoerde taken zo goed mogelijk te omschrijven, kan je verstandig en professioneel omspringen met je woordkeuze. In plaats van te zeggen dat je “de telefoon en e-mails beantwoordde” of “de winkelrekken opvulde”, kan je beter aantrekkelijke termen gebruiken zoals “administratie” of “merchandising”.

Tip 4: Vermeld de vaardigheden en kwaliteiten die je opgedaan hebt

Aarzel niet om naast de omschrijving van je hoofdtaken ook aan te geven welke vaardigheden en kwaliteiten je tijdens deze studentenjobs ontwikkeld hebt. Recruiters hechten veel belang aan soft skills die de persoonlijkheid van kandidaten vormgeven.

Ervaring als ‘Verkoopadviseur’ kan er bijvoorbeeld voor gezorgd hebben dat je goede interpersoonlijke vaardigheden hebt ontwikkeld en een positieve en dynamische houding hebt leren aannemen. Als ‘Kassier(ster)’ heb je bijvoorbeeld geleerd om betrouwbaar en responsief te zijn. Ongeacht de functie waarvoor je solliciteert, probeer kwaliteiten naar voor te brengen waarvan je denkt dat ze in je toekomstige job van toepassing of nuttig zullen zijn.

Lees ook:

Wat zet je wél en niet op je CV?

De waarde van een Erasmus ervaring

6 tips om snel aangeworven te worden na je stageperiode