Hoe kun je je immuunsysteem verhogen?

Geplaatst door

Immuunsysteem verhogen – Je komt dagelijks in contact met bacteriën en virussen die jouw lichaam kunnen aantasten. Gelukkig staat het immuunsysteem paraat om je te beschermen tegen deze ziekteverwekkers. Daarom is het belangrijk om goed zorg te dragen voor je immuunsysteem, zeker tijdens de wintermaanden, maar dit is niet altijd evident. Hoe krijg je een verzwakt immuunsysteem? Hoe kun je je immuunsysteem verhogen? En wat moet je eten om je immuunsysteem te versterken? Je leest het in dit artikel!

hoe kun je je immuunsysteem verhogen

Hoe krijg je een verzwakt immuunsysteem?

Het immuunsysteem is ontzettend belangrijk voor je gezondheid, maar zoals elk mechanisme in het lichaam heeft ook het immuunsysteem zijn gebreken. Hoe krijg je een verzwakt immuunsysteem? Ziekte, ongezonde voeding, roken, alcohol drinken, gebrek aan beweging, slaaptekort en stress zijn elementen die je weerstand kunnen verzwakken. 

Vandaag de dag ervaren mensen meer stress dan ooit en dit heeft een negatieve invloed op je weerstand. Wat gebeurt er in je lichaam als je veel stress hebt? Wanneer stress sterk toeneemt of blijft aanslepen, worden je afweercellen overmatig blootgesteld aan stresshormonen. Hierdoor kunnen deze cellen niet meer optimaal reageren, wat tot ontstekingen kan leiden. Daarom is het heel belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren, je grenzen te respecteren en jezelf genoeg rust te gunnen. 

Daarnaast speelt de winterkou ook een belangrijke rol. Wanneer de temperatuur daalt, verlopen de processen in het lichaam trager en verliezen de cellen aan beweeglijkheid. Hierdoor reageert je immuunsysteem minder snel op virussen. Dit verklaart meteen waarom je in de winter makkelijker ziek wordt en vaker last hebt van koorts. Een verhoogde lichaamstemperatuur is namelijk perfect om infecties te bestrijden.

Lees ook: Zo krijg je minder snel last van vervelende kwaaltjes

hoe krijg je een verzwakt immuunsysteem

Hoe kun je je immuunsysteem verhogen?

1. Een goede nachtrust

Hoe kun je je weerstand verhogen? Als je slaapt, neemt het aantal natuurlijke immuuncellen in je lichaam toe om je optimaal te kunnen beschermen tegen bacteriën en virussen. Je kunt je weerstand verhogen door iedere nacht voldoende te slapen. Een gezonde volwassene heeft gemiddeld 7 à 8 uur slaap per nacht nodig. Lees hier 10 tips die je kunt gebruiken om beter te slapen.

2. Voldoende vitamine D

Welke vitamine versterkt je immuunsysteem? Je immuunsysteem is in zijn nopjes wanneer het zonnetje tevoorschijn komt. Vitamine D draagt namelijk bij tot de normale werking van het immuunsysteem. Tijdens de wintermaanden is de stralingsintensiteit van de zon helaas laag, waardoor je lichaam minder vitamine D kan aanmaken. De kans is dan ook groot dat je lichaam wat extra ondersteuning nodig heeft. Die kan je geven door vitamine D als voedingssupplement in te nemen.

Daarnaast doe je er goed aan om vette vis (zalm, makreel en haring), eieren, avocado’s en pure chocolade op je boodschappenlijstje te zetten. Door regelmatig deze voedingsmiddelen te nuttigen, kan je jouw vitamine D verhogen. Alle beetjes helpen om je weerstand een boost te geven!

immuunsysteem versterken vitamines

3. Voldoende bewegen

We weten natuurlijk allemaal dat bewegen gezond is voor lichaam en geest, maar het kan je weerstand ook een flinke boost geven. Je hoeft overigens niet iedere dag naar de sportschool te gaan. Iedere dag een halfuurtje wandelen of fietsen is al voldoende om je weerstand te verhogen. Bovendien helpt bewegen in de frisse buitenlucht ook goed tegen een winterdip. 

4. Immuunsysteem versterken voeding 

Wat moet je eten om je immuunsysteem te versterken? Welk fruit is goed voor je immuunsysteem? Om ervoor te zorgen dat je een goede weerstand hebt, eet je best veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A, B, C en D, zink, ijzer en magnesium. Je vindt deze terug in fruit en groenten, eieren, vis en peulvruchten. Kortom: als je gezond en gevarieerd eet, krijg je genoeg van deze vitaminen en mineralen binnen. 

immuunsysteem versterken voeding

Vraag je je af: waarom is mijn immuunsysteem zwak? Of maak je je zorgen dat je lichaam te weinig vitaminen en mineralen binnenkrijgt? Dan kan een bloedonderzoek bij de huisarts duidelijkheid scheppen. 

Lees ook:

Meer energie: 9 eenvoudige tips voor een vitaler leven

10x Gezondheidsvoordelen van kurkuma

GezondheidGezondheid