Kan stress spierspanning veroorzaken?

Geplaatst door

Kan stress spierspanning veroorzaken? – Iedereen ervaart wel eens stress voor een belangrijke presentatie of een spannende gebeurtenis. In de meeste gevallen is stress een normale en zelfs gezonde reactie van je lichaam. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken, behalve wanneer deze stress langdurig aanhoudt. Als er bijvoorbeeld sprake is van een moeilijke werksituatie, heeft dit mentale maar ook fysieke gevolgen. Een verhoogde spierspanning is daar een bekend voorbeeld van. In dit artikel kan je er meer over lezen. 

kan stress spierspanning veroorzaken

Wat doet stress met je lichaam? 

Tijdens een stressvolle situatie zorgen onze hersenen ervoor dat ons lichaam overschakelt naar een verhoogde staat van paraatheid. Er wordt een deel van het autonome zenuwstelsel geactiveerd, waardoor een “vlucht- of vechtreactie” ontstaat. Je hebt hier geen controle over en je lichaam maakt zich klaar voor actie. 

Vandaag de dag wordt stress eerder beschouwd als een mentaal fenomeen en iets wat er steeds vaker bij hoort, maar niets is minder waar. Chronische stress mag echt niet onderschat worden. Bij langdurige stress kan je lichaam niet meer herstellen omdat het zich constant in een soort van alarmfase bevindt. Omdat je hersenen op volle toeren draaien, is er van ontspanning geen sprake. 

Daarnaast slaap je slechter wat de situatie alleen nog verergert. Vervolgens krijg je ook last van lichamelijke klachten zoals een verhoogde bloeddruk, rugpijn en spierpijn. 

wat doet stress met je lichaam

Kan stress spierspanning veroorzaken?

Jazeker. Stress zorgt ervoor dat je spieren zich aanspannen omdat je lichaam helemaal klaar is om in actie te schieten. Het bindweefsel rond de spieren gaat strakker zitten waardoor je spieren niet meer optimaal kunnen bewegen. Dit veroorzaakt chronische spierpijn. Daarnaast is het zelfs mogelijk dat je spieren verkrampen door stress. De bloedsomloop en de zuurstoftoevoer worden beperkt waardoor er ophopingen van melkzuur ontstaan.

Bij chronische stress wordt je fysieke houding dikwijls steeds slechter en dat heeft gevolgen voor je nek, schouders en rug. Ontstoken spieren door stress komen regelmatig voor. Langdurig verhoogde spierspanning kan er zelfs voor zorgen dat je spieren korter worden en dat is geen goed teken. Het zijn dan ook dikwijls de spieren die een duidelijk signaal geven dat je te veel stress hebt. 

Hoe kan je spierpijn door stress verhelpen?

Het spreekt voor zich maar een gezonde levensstijl is ontzettend belangrijk om stress in je leven te beperken. Denk aan een goede nachtrust, voldoende lichaamsbeweging en ontspanning. Vooral door een kwalitatieve nachtrust kunnen je spieren beter herstellen dus dat is alvast een goed begin.

Ondanks je stijve spieren en eventuele energiegebrek is het toch belangrijk om te blijven bewegen. Op die manier bouw je juist kracht op en zullen je spieren beter tegen een stootje kunnen. Uiteraard hoef je niet vier keer per week naar de sportschool te gaan. Dagelijks een halfuurtje wandelen of fietsen is ook prima. 

Ook is het belangrijk om jezelf rust te gunnen en genoeg ontspanningsmomenten in te plannen. Soms is het moeilijk om je gedachten stop te zetten en daarom focus je je best naar een activiteit die voor jou ontspannend werkt. Zo kan je bijvoorbeeld een heerlijk warm bad nemen. Dit is niet alleen goed om te relaxen, maar het warme water zal ook veel goeds doen voor je spieren. 

Tip: Probeer eens Bach Bloesem. Bach bloesems zijn een natuurlijk middel voor emotionele gezondheid. Hier kan je meer Bach bloesem informatie vinden. 

spierpijn door stress verhelpen

Uiteraard is het ook belangrijk om de oorzaak van je stress aan te pakken. Voel goed aan tot waar jouw draagkracht reikt en durf je grenzen aan te geven. Vind je het moeilijk om met stress om te gaan? Dan kan je de hulp inschakelen van een psycholoog. Een psycholoog helpt stress behandelen en kan je goede tips geven om stress te verminderen. 

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Hoe kun je je immuunsysteem verhogen?

Zo krijg je minder snel last van vervelende kwaaltjes