Het is herfst, denk aan vitamine D!

Geplaatst door

Vitamine D is dé vitamine van de zomer. Maar zodra het mooie weer en het zonlicht afnemen, is deze vitamine minder aanwezig. Geen zorgen, er bestaan ook andere oplossingen om een vitamine D tekort te voorkomen. In dit artikel lees je wat vitamine D precies is, waarom deze vitamine zo belangrijk is en in welke voeding veel vitamine D zit.

waar zit veel vitamine D in

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die in twee vormen bestaat: ergocalciferol en cholecalciferol. Ergocalciferol, ook wel bekend als vitamine D2, komt voor in plantaardige voeding. Cholecalciferol of vitamine D3 wordt door de huid aangemaakt bij blootstelling aan zonlicht. Cholecalciferol is ook aanwezig in bepaalde voedingsmiddelen zoals zuivelproducten en vette vis. Samen voordien deze twee vormen het lichaam van de nodige hoeveelheid vitamine D.

Waarom is vitamine D belangrijk?

Het is een essentiële voedingsstof die een belangrijke rol speelt in veel stofwisselingsreacties van het lichaam. Zo draagt deze vitamine bij tot de normale werking van het immuunsysteem, een systeem dat het lichaam beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Daarnaast draagt deze vitamine bij tot de instandhouding van de normale werking van de spieren en het zenuwstelsel. Hierdoor is het een populaire vitamine voor sporters.

Ook ondersteunt deze vitamine de opname en het gebruik door het lichaam van fosfor en calcium, twee mineralen die essentieel zijn voor de groei en ontwikkeling van botten bij kinderen. Deze twee mineralen zijn op hun beurt betrokken bij de instandhouding van normale tanden en botten. 

hoe kan ik mijn vitamine D verhogen

Waar zit veel vitamine D in?

Wat deze vitamine onderscheidt van andere vitaminen, is dat het zowel uit voeding kan worden opgenomen als door het lichaam d.m.v. zonlicht. Waar zit veel vitamine D in? Deze vitamine zit van nature in vette vis zoals zalm, haring en makreel. Eieren, avocado’s en pure chocolade bevatten ook vitamine D, maar minder dan vette vis. Soms wordt deze vitamine ook toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten, dit kan je controleren op de verpakking. Door deze voedingsmiddelen vaker te nuttigen, kan je jouw vitamine D verhogen. 

Daarnaast doe je er goed aan om jezelf ongeveer 15 minuten per dag bloot te stellen aan de zon om je dagelijkse vitamine D-behoefte te voorzien. In de zomer kom je makkelijk aan dat kwartiertje per dag, maar in het najaar is zonlicht niet zo vanzelfsprekend. Om een vitaminetekort te voorkomen, kan je een vitamine supplement innemen. Dit kan door middel van capsules, druppels of ampullen. 

Wat zijn de klachten bij tekort aan vitamine D? De meest voorkomende symptomen zijn vermoeidheid en energietekort, lusteloosheid, angstaanvallen, spierklachten, zwakkere botten en bloedend tandvlees. 

Een evenwichtige voeding is zeker een goede stap om je dagelijkse portie vitaminen en mineralen binnen te krijgen, maar een duwtje in de rug is dikwijls meer dan welkom. Vooral in de herfst en winter wanneer het licht en de UV-intensiteit veel zwakker zijn. Echter kan het geen kwaad om je lichaam het hele jaar door te voorzien van vitamine D. Je lichaam zal je alleen maar dankbaar zijn!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

10x Gezondheidsvoordelen van kurkuma

Herfstdip verminderen met lichttherapie

Meer energie: 9 eenvoudige tips voor een vitaler leven

6 bestemmingen waar je lekker warm kunt overwinteren

Hoe kun je je immuunsysteem verhogen?

Weinig energie in herfst? 5 herfstdip tips!

GezondheidGezondheid