Waarom zink belangrijker is dan je denkt

Geplaatst door

Het menselijk lichaam bevat ongeveer twee tot vier gram zink. Dit voornamelijk in de botten, de huid en het haar. Zink is een vitaal mineraal dat ontzettend veel taken in ons lichaam ondersteunt. Zo is het betrokken bij het celdelingsproces, draagt het bij tot een normale DNA-synthese en ondersteunt het de normale werking van het immuunsysteem

Daarnaast speelt zink een belangrijke rol bij de instandhouding van normale botten, haren, nagels en huid. Het mineraal is ook van belang voor een normaal metabolisme van vetzuren, vitamine A en koolhydraten. Een echte allrounder dus! Een zink tekort kan dan ook ernstige gevolgen hebben en wordt dikwijls pas laattijdig opgemerkt.

waar zit zink in

Waar zit er veel zink in? 

Het lichaam kan zelf geen zink produceren dus moet het via de voeding worden opgenomen. Waar zit zink in? Dit mineraal zit in dierlijke producten zoals vlees, zuivel en vis. De meeste zink zit in schaal- en schelpdieren zoals mosselen, garnalen en oesters. Ook kaas, noten en graanproducten bevatten dit mineraal. 

Wat zijn de oorzaken van een zink tekort? 

Onevenwichtige of ongezonde voeding, zoals fastfood en zeer gesuikerde voedingsmiddelen, is dan ook de hoofdreden van een zink tekort. Er bestaat echter een breed scala aan factoren die dit tekort ook in de hand kunnen werken. Denk aan overmatig alcoholgebruik, nicotine of bepaalde medicijnen zoals cortisone of ACE-remmers.

Zelfs bepaalde allergieën, chronische darmaandoeningen of diabetes kunnen hier een rol in spelen. Bovendien kan ook overmatig zweten een negatief effect hebben op het zinkgehalte, aangezien dit mineraal wordt uitgescheiden door middel van transpiratie. Tot slot is het belangrijk dat zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, extra aandacht besteden aan hun zinkgehalte. De dagelijkse behoefte aan zink neemt in deze gevallen namelijk toe. Vegetariërs en veganisten behoren ook tot de risicogroep omdat ze geen dierlijke, zinkrijke producten eten.

wat doet zink tekort met je lichaam

Wat doet zink tekort met je lichaam? 

Een tekort aan zink kan negatieve gevolgen hebben omdat de stofwisseling niet meer optimaal functioneert en zo het immuunsysteem aantast. Een te laag zinkgehalte wordt dikwijls laat opgemerkt omdat er een grote verscheidenheid aan symptomen bestaat. Wat merk je van zink tekort? 

  • Slechte wondgenezing.
  • Verminderde eetlust.
  • Huidproblemen, haaruitval of broze nagels.
  • Gevoeligheid voor infecties, bijvoorbeeld verkoudheid.
  • Vermoeidheid en slaapproblemen.
  • Concentratieproblemen.
  • Vruchtbaarheids- en potentiestoornissen bij mannen.

Deze symptomen tonen nogmaals aan dat een tekort aan zink een invloed heeft op veel verschillende elementen van ons lichaam. De symptomen kunnen echter ook wijzen op andere ziekten. Daarom is het aangeraden om je huisarts te raadplegen want deze kan een bloedtest laten uitvoeren om de oorzaak te achterhalen. Echter is het zinkgehalte in het bloed zelfs in een laboratorium niet eenvoudig te bepalen en is onder andere afhankelijk van het tijdstip van de dag en de gegeten maaltijd. Meestal komt een ernstig zinktekort zelfs nauwelijks tot uiting in de bloedwaarden.

is het nodig om zink te slikken

Is het nodig om zink te slikken?

Wanneer zink innemen? Bij een tekort is het aangeraden om zinksupplementen in te nemen ter ondersteuning. Preventieve inname is echter nog niet volledig onderzocht en daarom niet aanbevolen. Sterker nog, een teveel aan zink door een te lange of overmatige inname kan schadelijke effecten hebben op het lichaam. Teveel zink kan een koper- of ijzertekort veroorzaken, wat op zijn beurt kan leiden tot bloedarmoede.

Vanwege deze bijwerkingen is een zinksupplement dus aan te raden indien nodig, maar slechts voor een bepaalde duur. Langdurig gebruik vereist absoluut medisch advies en controle.

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: 10x Gezondheidsvoordelen van kurkuma