10x Gezondheidsvoordelen van kurkuma

Geplaatst door

Kurkuma, ook bekend als geelwortel, is een specerij die al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde. Het is een hoofdbestanddeel van currypoeder en geeft het zijn kenmerkende gele kleur. Maar kurkuma is meer dan alleen een culinair ingrediënt; het heeft ook een reeks gezondheidsvoordelen. Ik zet 10 belangrijke gezondheidsvoordelen van kurkuma op een rijtje!

waar is kurkuma allemaal goed voor

Gezondheidsvoordelen van kurkuma

1. Ontstekingsremmende eigenschappen

Waar is kurkuma allemaal goed voor? Kurkuma bevat curcumine, een stof met krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Chronische ontsteking is bekend dat het bijdraagt aan veel voorkomende westerse ziekten. Curcumine kan ontstekingen op moleculair niveau remmen, wat het even effectief kan maken als sommige ontstekingsremmende medicijnen, zonder de bijwerkingen.

2. Krachtige antioxidant

Oxidatieve schade wordt beschouwd als een van de mechanismen achter veroudering en vele ziekten. Curcumine heeft krachtige antioxiderende effecten. Het neutraliseert vrije radicalen op moleculair niveau en stimuleert ook de eigen antioxidantenzymen van jouw lichaam.

3. Verbetert de hersenfunctie

Wat doet kurkuma voor je gezondheid? Curcumine verhoogt het niveau van het hersenafgeleide neurotrofe factor (BDNF), een soort groeihormoon dat functioneert in de hersenen. Veel voorkomende hersenziekten zijn gekoppeld aan verminderde niveaus van dit hormoon. Dit omvat depressie en de ziekte van Alzheimer. Het kan helpen om de ziekte van Alzheimer te vertragen en depressie te bestrijden.

4. Verlaagt het risico op hartziekten

Is kurkuma goed voor het hart? Jazeker! Hartziekte is de grootste doodsoorzaak ter wereld. Curcumine kan helpen het proces om te keren dat leidt tot hartziekte. Daarnaast is kurkuma goed voor de bloeddruk. 

5. Kan helpen bij het voorkomen (en mogelijk behandelen) van kanker

Er is bewijs dat curcumine kan helpen bij het voorkomen van kanker, en kan ook de groei van bestaande kanker remmen en de verspreiding ervan naar andere delen van het lichaam.

wat doet kurkuma voor je gezondheid

6. Vertraagt het verouderingsproces

Vanwege de vele gezondheidsvoordelen, zoals het potentieel om hartziekten, Alzheimer en kanker te voorkomen, kan curcumine een rol spelen bij het vertragen van het verouderingsproces en het verhogen van de levensduur.

7. Helpt bij de spijsvertering

Het gebruik van kurkuma met curcumine kan helpen om het voedsel beter te verteren. Dit is aangenamer voor je darmen en zorgt ervoor dat je darmen goed hun werk kunnen blijven doen. Kurkuma helpt ook bij de vertering van vetten, het voorkomt winderigheid en een opgeblazen gevoel. Kortom: deze specerij helpt maag- en darmklachten te verminderen en ondersteunt een gezonde spijsvertering. 

8. Stimuleert de vetverbranding

Het eten van kurkuma heeft een positief effect op de vetstofwisseling en helpt bij het stimuleren van de vetverbranding. Deze specerij stimuleert de productie van maagsappen en de werking van de gal en lever, wat handig is bij het verteren van vet voedsel. 

9. Kurkuma is goed voor het libido

Heb je een laag libido? Dan is het een goed idee om eens vaker kurkuma in je gerechten te verwerken. Dit zorgt voor een goede bloedcirculatie én geeft je libido een boost. Alle beetjes helpen!

10. Positief effect op je gemoedstoestand

Ten slotte bevordert kurkuma de productie van serotonine en dopamine, twee gelukshormonen die een positief effect hebben op je humeur. Voel je je vaak somber en ben je gevoelig voor donkere dagen? Voeg dan eens wat vaker kurkuma toe aan je voeding. Zorg er ook voor dat je lichaam voldoende vitamine D opneemt, want ook deze vitamine speelt een belangrijke rol bij je gemoedstoestand. 

kurkuma capsules

Het is duidelijk dat kurkuma een krachtige specerij is met ontzettend goede gezondheidsvoordelen. Door het regelmatig toe te voegen aan je voeding, kan je genieten van deze voordelen en je gezondheid verbeteren. Uiteraard kan je ook gebruikmaken van kurkuma supplementen om je lichaam een boost te geven.