Veel laatstejaarsstudenten studeren af in juli, maar er zijn er ook die nog een herexamen moeten afleggen of hun thesis nog moeten indienen. Moet je dan wachten tot je je diploma op zak hebt, of kan je toch eerder al beginnen solliciteren? Hoe begin je daaraan? Wij vroegen het aan Lene Coeman, manager bij staffing specialist Walters People en specialist in het rekruteren van startende professionals.
Herexamen: nu solliciteren of niet?
Volgens Lene is het sowieso een goed idee om reeds te solliciteren. “Je twijfelt misschien of het mogelijk is aangezien je jouw diploma nog niet officieel op zak hebt, maar je kan zeker al je kans wagen op de arbeidsmarkt. Bij een herexamen in augustus of september kan je eerst nog een studentenjob doen om toch al wat ervaring te hebben in jouw vakgebied. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je jouw droomjob voorbij moet laten gaan als de opportuniteit zich voordoet, ook al heb je de resultaten van jouw herexamen nog niet in handen.
Ook wanneer je nog een extra semester moet doen voor één bepaald vak en/of jouw thesis, kan je reeds solliciteren. Het zou jammer zijn om die maanden voorbij te laten gaan en niet de kans te grijpen om de theorie van de voorbije jaren om te zetten in de praktijk.”
Hoe pak je dat aan?
Het is vooral belangrijk om transparant te zijn naar je potentiële werkgever. “Wanneer je open en eerlijk communiceert dat je wat later zal afstuderen en dat je nog een herexamen moet doen of je thesis moet afwerken, zullen de meeste organisaties daar geen probleem van maken. Benadruk tijdens je sollicitatie zeker wat je door andere vakken geleerd hebt en hoe je takenpakket er uit zag tijdens eventuele stages. Wanneer je voor andere vakken wel goed scoorde, kan je dat ook zeker vermelden. Zo kan een potentiële werkgever zien wat je in je mars hebt,” weet Lene.
Verschillende opties
Zit je in die situatie, dan is het belangrijk dat je met je toekomstige werkgever duidelijke afspraken maakt waar beide partijen zich goed bij voelen. “Er zijn genoeg mogelijkheden om ondanks een herexamen of onvoltooide thesis tot een fijne samenwerking te komen. Heb je een weekje verlof nodig om te studeren voor je herexamen, dan kan je dit melden. Heb je meer tijd nodig om je thesis in te dienen, dan kan deeltijds werken gedurende een bepaalde periode ook een goede oplossing zijn. Zodra je je diploma op zak hebt, kan je dan overstappen naar een voltijds uurrooster. Dit kan perfect opgenomen worden in je arbeidsovereenkomst.
Aarzelt een potentiële werkgever om je toch al een contract aan te bieden zonder dat je je diploma officieel op zak hebt? Neem dan hun twijfels weg door voor te stellen om een clausule in het contract op te nemen waarbij de arbeidsovereenkomst zal beëindigd worden, mocht je toch niet slagen voor je herexamen of je thesis,” weet Lene.
Toch enkele aandachtspunten
Toch hangen er ook enkele perikelen vast aan solliciteren zonder diploma. “Doordat je nog geen getuigschrift in je bezit hebt, kan je tegen een lager startsalaris aankijken. Je kan dan bijvoorbeeld afspreken met je werkgever dat je loon stijgt van zodra je je diploma op zak hebt.
Daarnaast bestaat het risico dat je iets te veel bezig bent met je job, en te weinig met het herexamen of de thesis die je nog moet doen. Maar ook voor deze gevaren bestaan oplossingen. Door een duidelijke planning op te maken, zal je goed voorbereid zijn op je herexamen. Hou duidelijk bij welke uren je aan het werk bent en hoeveel tijd je nodig hebt om te studeren of om aan je thesis te werken. Hou goed in de gaten wanneer je herexamen zal doorgaan, plan voldoende op voorhand en steek tijdens de zomermaanden een tandje bij.
Voorzie ook de nodige ontspanning of een korte vakantie, en dan kan er eigenlijk niets misgaan. Daarna ben je klaar om als volwaardige werknemer je plek op de arbeidsmarkt te veroveren” besluit Lene.
Gastartikel
Veel liefs,
Vanessa xxx
Lees ook:
6 Tips om je stage om te zetten in je eerste job
Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Tips voor een gepaste reactie
Zo schrijf je een killer openingszin voor je sollicitatiebrief
Dit neem je best mee naar je sollicitatiegesprek