6 Tips om je stage om te zetten in je eerste job

Geplaatst door

Ben je laatstejaarsstudent, dan is de kans groot dat je momenteel aan je stage bezig bent. Zou je na afloop van je stage graag als vaste medewerker aan de slag gaan bij je stagebedrijf? Er zijn een aantal zaken die je kunt doen om indruk te maken tijdens je stageperiode en zo je kansen op een jobaanbieding te vergroten. Staffing specialist Walters People deelt 6 tips om je stage om te zetten in je eerste job.

stage

6 Tips om je stage om te zetten in je eerste job

1. Laat een goede indruk na op je stage

De beste manier om op een positieve manier opgemerkt te worden, is door hard te werken en je voluit in te zetten voor de taken die je toegewezen krijgt. Op die manier toon je dat je je rol binnen de organisatie serieus neemt en dat je waarde hecht aan de kwaliteit van je werk. Zorg ervoor dat je manager op de hoogte blijft van jouw vooruitgang door regelmatig een overleg in te plannen. Toon ook initiatief in projecten en vraag om meer werk zodra je klaar bent met een taak.

2. Stel vragen

Wees niet bang om vragen te stellen. Kreeg je verantwoordelijkheid over iets waar je niet zeker van bent, vraag dan gerust hulp aan een collega of je manager. Het is beter om eerst enkele zaken na te vragen en goed werk af te leveren, dan aan een opdracht te beginnen waarbij je eigenlijk niet weet wat er precies verwacht wordt.

3. Breid je netwerk uit

Gebruik elke gelegenheid die je hebt om te netwerken met je collega’s. Maak kennis met iedereen, van je mede-stagiaires tot senior medewerkers. Dit is een perfecte kans om te leren wat mensen leuk vinden aan het bedrijf, en welke stappen zij doorlopen hebben om de job te bekomen waar ze zich nu in bevinden. Dit zal je helpen om zichtbaar te zijn voor het management wanneer besloten wordt extra medewerkers aan te nemen.

4. Stel jezelf een aantal doelen

Aan het begin van je stage heb je met je stagebegeleider ongetwijfeld een aantal doelen vastgelegd. Maar een stageperiode is biedt een uitstekende kans om ook voor jezelf een aantal doelen te stellen. Geef tijdens je stage mee aan welke projecten je graag zou willen meewerken, en waar je graag meer over te weten wilt komen. Zijn er daarnaast nog vaardigheden die je wil bijschaven? Wees hier dan ook open en eerlijk over tegenover je stagebegeleider, gedurende de hele stageperiode.

5. Vraag feedback

Doelen voor jezelf stellen is natuurlijk nog niet voldoende. Er moet ook telkens nagegaan worden of die doelen behaald worden. Het is daarom belangrijk om af en toe feedback te vragen aan je stagebegeleider. Ben je op de goede weg of zijn er nog zaken die extra aandacht vereisen? Luister aandachtig naar de feedback die je krijgt en ga hiermee aan de slag. Collega’s en leidinggevenden zullen het appreciëren wanneer je naar hun advies luistert, en zo de kwaliteit van je werk verbetert.

6. Wees positief

Benader elk project dat je toegewezen krijgt met een positieve ingesteldheid. Je zal niet elke taak die je krijgt even leuk vinden, maar je positieve houding zal opgemerkt worden door je leidinggevende. Het toont dat je een ‘teamplayer’ bent en het niet erg vindt om een aantal van de minder prettige taken te doen om zo grotere team- en bedrijfsdoelen te helpen realiseren.

eerste job

Wat als je geen aanbod krijgt van je stageplaats?

Het is uiteraard mogelijk dat je geen vaste job aangeboden krijgt na je stageperiode. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn. Misschien is er op dat moment gewoon geen nood aan een extra werkkracht. Krijg je geen aanbod? Laat dan vooral de moet niet zakken. Wanneer je toch nog hoopt op een job bij hetzelfde bedrijf is het belangrijk om verbonden te blijven. Connecteer daarom met de mensen waarmee je werkte via LinkedIn  zodat je contact kan houden zodra je stageperiode voorbij is. Zij kunnen je op die manier op de hoogte houden van de situatie in het bedrijf.

Ook wanneer je op zoek gaat naar een andere job, kunnen je ex-collega’s nog handig van pas komen. Zij zijn immers een geweldige bron van aanbevelingen en referenties. Je stage was ook de ideale gelegenheid om te proeven van wat je wel of niet leuk vindt. Hou daar rekening mee wanneer je op zoek gaat naar je toekomstige job. Ga bij meerdere organisaties op gesprek en bespreek alle mogelijkheden.

Lees ook: Kan je al solliciteren als je nog een herexamen hebt?