Spontaan solliciteren: een goed idee of niet?

Geplaatst door

De kans bestaat dat je graag bij een bepaald bedrijf wil werken, maar dat er geen gepaste vacatures openstaan. Heeft het dan zin om spontaan je CV naar een bedrijf te sturen of belandt die sowieso in de prullenbak? Het vergt wat tijd, maar spontaan solliciteren kan zeker een verschil maken volgens staffing specialist Walters People.

spontaan solliciteren

Waarom spontaan solliciteren?

Wanneer je niet meteen een vacature vindt die aansluit bij je profiel, stuur je een spontane sollicitatie uit naar bedrijven die je écht interesseren en die het meest aansluiten bij je eigen waarden en interesses. Dat kan ook vleiend werken bij een organisatie: je toont je oprechte interesse in het bedrijf en je maakt duidelijk dat je graag bij hen aan de slag wil.

Je profiel springt in het oog

Door spontaan te solliciteren heb je uiteraard minder te maken met concurrentie van andere kandidaten. Je profiel zal niet vergeleken worden met andere sollicitaties, zoals dat bij een openstaande vacature wel het geval is. Ook als een spontane sollicitatie misschien niet onmiddellijk het gewenste resultaat oplevert, geeft het je toch de kans om “een zaadje te planten” bij je potentiële werkgever. Is je profiel interessant, dan zal hij zich dat ook herinneren wanneer er wel iemand nodig is en kan je daar op termijn de vruchten van plukken. Er is ook altijd kans dat je profiel direct aanslaat: niet alle openstaande vacatures worden immers online gepubliceerd.

Spontaan solliciteren kost meer tijd

Zodra je beslist om een spontane sollicitatie uit te sturen, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Dit soort sollicitaties vergt veel meer tijd dan reageren op een advertentie, omdat je bij een spontane sollicitatie eerst de juiste persoon in de organisatie moet identificeren, zijn contactgegevens moet vinden, de bedrijfscultuur moet begrijpen, en de nodige opvolging moet doen.

Aangepaste CV

Een bijgewerkte CV is uiteraard essentieel. Zorg ervoor dat deze overeenstemt met de cultuur van het bedrijf in kwestie. Gebruik bijvoorbeeld dezelfde functietitel als wat de organisatie doorgaans gebruikt, en zorg ervoor dat de waarden die de organisatie uitdraagt, ook terug te vinden zijn in de ‘human skills’ op je CV. Denk daarbij aan ‘sociale vaardigheden’, ‘flexibiliteit’, enzoverder.

Ga op onderzoek uit

Onderzoek op LinkedIn wie de geschikte persoon is om je spontane sollicitatie naartoe te sturen. Dat kan de HR Manager zijn, maar evengoed de manager van de afdeling waar je graag wil werken. Denk bijvoorbeeld aan de Finance Manager of de Marketing Manager. Personaliseer je bericht en leg bondig uit waarom jouw profiel interessant zou kunnen zijn om zijn of haar team te vervoegen. Hoe meer je weet over de organisatie en de persoon die je aanspreekt, hoe preciezer en relevanter je kan zijn in je betoog.

Gebruik je netwerk en probeer later opnieuw

Krijg je niet onmiddellijk reactie, dan kan je altijd op een later tijdstip opnieuw contact opnemen naar aanleiding van nieuwe gebeurtenissen of ontwikkelingen in de organisatie of binnen de sector. Zo kan je even polsen of dit eventueel een kans biedt op een job voor jou. Tot slot: gebruik je netwerk. Laat kennissen of ex-collega’s die werken in organisaties die jou interessant lijken weten dat je op zoek bent. Zij kunnen je net dat extra duwtje in de rug geven!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Droomjob gevonden, maar je hebt niet het juiste diploma: loslaten of kans wagen?

Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Tips voor een gepaste reactie

3 Redenen waarom een nieuwe job voor het eindejaar een goed idee is