Solliciteren: Jezelf ‘verkopen’ mag… liegen niet!

Geplaatst door

Solliciteren is geen gemakkelijke opdracht. Er wordt van je verwacht dat je het beste van jezelf laat zien, zowel op je CV als tijdens een sollicitatiegesprek. Maar je wil natuurlijk opvallen tussen alle andere kandidaten en een goede indruk maken. Daarbij is enige zelftrots zeker niet misplaatst! Ben je te bescheiden, dan val je immers niet op tussen de andere kandidaten.  

Jezelf verkopen is echter niet zonder gevaar: de lijn met liegen is dun, en leugens horen nooit of te nimmer op een CV of tijdens een sollicitatiegesprek. Sharon Blomme, Managing Consultant bij staffing specialist Walters People, staat even stil bij wat wel en niet kan. 

solliciteren

Solliciteren: bereid je goed voor  

Over jezelf praten op je CV of tijdens een sollicitatiegesprek vergt toch wel enige voorbereiding. “Tijdens een job interview zal je ongetwijfeld de vraag krijgen wat je sterktes en zwaktes zijn. Neem dus de tijd om hier even over na te denken, en vooral hoe je je sterktes extra in de verf kan zetten, eventueel aan de hand van een concreet voorbeeld, en hoe dit een toegevoegde waarde kan betekenen voor de organisatie waarbij je solliciteert. Maar overdrijf niet: te veel opscheppen komt bij recruiters immers niet oprecht over. Het is belangrijk om jezelf te blijven”, waarschuwt Sharon. 

Geef een positieve draai aan je werkpunten 

De manier waarop je jezelf omschrijft in je CV en tijdens een gesprek is cruciaal. Sharon: “Niemand is perfect: iedereen heeft dus wel enkele werkpunten. Ben je niet echt stressbestendig, of vind je het moeilijk om voor een publiek te spreken? Dat kan je gerust zeggen, maar vertel dan ook dat je hieraan wil werken. Zo weet je potentiële werkgever meteen dat je je bewust bent van je zwaktes én dat je bereid bent om er iets aan te doen. Zeg bijvoorbeeld ook niet dat je dominant of bazig bent, maar eerder dat je zelfverzekerd en assertief bent.”  

Zet tegenslagen om in ervaringen 

Het is mogelijk dat je eerder al met enkele tegenslagen te maken kreeg. Je hebt bijvoorbeeld je opleiding niet afgerond, of je bent een tijdje weggeweest van de arbeidsmarkt, of ontslagen. “Lieg hier niet over, maar verleg de focus op hetgeen je uit zo’n tegenslag geleerd hebt. Is een stage of eerdere werkervaring tegengevallen? Ook dit kan je positief verwoorden tijdens je sollicitatiegesprek. Zo kan je met concrete voorbeelden aantonen welke taken je minder leuk vond, en dat je bij je zoektocht naar een nieuwe job deze net wil vermijden. Een kandidaat die weet wat hij wel en niet wil is altijd aantrekkelijk voor werkgevers”, zegt Sharon. 

Wees niet te bescheiden 

Het wordt in vele gevallen gezien als een deugd, maar tijdens een sollicitatiegesprek laat je je bescheidenheid toch best achterwege. “Durf gerust uit te pakken met je verwezenlijkingen. Studeerde je af met een onderscheiding? Of is er een bepaald project waaraan je werkte bij je vorige werkgever waar je erg trots op bent? Je CV en het sollicitatiegesprek zijn het ideale moment om deze verwezenlijkingen extra te benadrukken. Let wel op dat je zelfzekerheid niet omslaat naar arrogantie. Dat zal immers geen goede indruk maken op je potentiële werkgever” waarschuwt Sharon.   

Liegen is uit den boze 

Jezelf verkopen is echter niet hetzelfde als liegen. “Tijdens het solliciteren is het de bedoeling dat je jezelf van je beste kant laat zien, zodat je potentiële werkgever ziet wat je waard bent. Hierbij liegen of overdrijven is écht uit den boze. Tijdens je sollicitatie betrapt worden op een leugen, laat niet alleen een slechte indruk, het vergroot ook de kans aanzienlijk dat je de job misloopt. Lieg je over je huidige werkgever en komt deze erachter, dan is de kans klein dat je een positieve referentie van hen zal krijgen. Redenen genoeg dus om niet te liegen op je CV of tijdens je sollicitatie”, besluit Sharon. 

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Wat zoekt een werkgever in een werknemer?