Wat kan er allemaal in de vaatwasser? Deze 30 dingen!

Geplaatst door

Een afwasmachine of vaatwasser is één van de beste uitvindingen ooit. Het is een magisch apparaat waarin je vuile borden en bestek weer proper worden. Maar wist je dat je veel meer dan alleen je keukengerei in de vaatwasser kunt stoppen? Ik zet 30 verrassende dingen op een rijtje. Vaatwastablet erbij en draaien maar!

wat kan er allemaal in de vaatwasser

Wat mag niet in de vaatwasser?

Er zijn een aantal dingen die je sowieso beter niet in je vaatwasser stopt. Denk aan hout, koper of gietijzer. Check daarom even de specifieke onderhoudstips van het product en van de fabrikant. Dan ben je zeker dat je spullen niet zullen beschadigen in de afwasmachine. 

Houten snijplanken en pollepels, het tafelzilver, de goede keukenmessen en het kristallen glaswerk kan je best met de hand afwassen. 

Wat kan er allemaal in de vaatwasser?

1. Afwasborstel

De afwasborstel wordt – ondanks de handige vaatwasser – gebruikt om vieze pannen of de gootsteen schoon te maken. Hierdoor zit de afwasborstel vol bacteriën. Plaats hem in de bestekhouder van je afwasmachine en laat hem gerust een paar keer meedraaien. Zo blijft hij lekker fris!  

2. Plastic haarborstels en kammen

Plastic haarborstels en kammen kan je prima schoonmaken in de vaatwasser. Het is dan wel belangrijk dat er geen haren meer in zitten.

3. Rooster van de afzuigkap

Het rooster van de afzuigkap schoonmaken is niet het leukste klusje dat er is. Gelukkig kan je dit rooster gewoon in de vaatwasser reinigen. Laat even een heet programma draaien met eventueel een beetje schoonmaakazijn erbij, en het rooster glimt weer als nooit tevoren.

4. Kaarsenhouders

Je hoeft geen uur staan te poetsen in de keuken totdat je kaarsenhouders er weer mooi uitzien. Stop ze gewoon in de vaatwasser en dit apparaat doet de rest! 

5. Vazen

Enkele jaren geleden deelde ik een trucje om glazen vazen schoon te maken. Op dat moment besefte ik nog niet dat een glazen vaas ook in de vaatwasser mag. En geef toe, waarom nog met de hand afwassen als het ook in de afwasmachine kan? Extra tip: doe er wat glansspoelmiddel bij zodat je vaas nog mooier glanst! 

6. Pedaalemmertjes

Het spreekt voor zich dat het moet passen, maar een klein pedaalemmertje van je badkamer of toilet kan je prima opfrissen in de afwasmachine. Ook de dekseltjes van je andere vuilnisbakjes kan je gerust een rondje laten meedraaien, op voorwaarde dat ze niet te groot zijn.

7. Lamellen

Je kunt ook lamellen schoonmaken in de vaatwasser. Het is dan wel belangrijk dat je ze opgerold in de vaatwasser legt, op een manier dat er overal water bij kan komen. Haal ze er na de vaatwasbeurt direct uit en hang ze zo op, zodat ze niet gekruld voor het raam moeten hangen. 

8. Zeepbakje van de wasmachine

Het zeepbakje van de wasmachine is niet altijd makkelijk schoon te krijgen met een doekje of spons. Vanaf nu hoef je je daar geen zorgen meer over te maken want het zeepbakje kan gewoon in de afwasmachine.

9. Siliconen ovenwanten en onderzetters

Ja, ook siliconen ovenwanten en onderzetters waar je je warme kookpotten op plaatst, mogen in de afwasmachine. 

10. Siliconen slabbetjes

Siliconen slabbetjes zijn ontzettend handig om je kindje zelfstandig te leren eten. Eindelijk geen etensresten meer op de vloer. En ja hoor, ze mogen gewoon in de vaatwasser!

11. Bakjes en plankjes van je koelkast

Zijn je bakjes en plankjes van je koelkast soms ook zo vies? Gedaan met schrobben want je kunt ze makkelijk in de afwasmachine stoppen. 

12. Draaitafeltjes uit je microgolfoven

De kleine draaitafeltjes uit je microgolfoven kan je op dezelfde manier schoonmaken. Zo handig!

13. Keukensponsjes

Ik kan me voorstellen dat sommige mensen liever een nieuw keukensponsje gebruiken, maar in principe kan je het gewoon in de vaatwasser leggen. Het is wel belangrijk dat je het sponsje in het bovenste rek van de machine plaatst. 

14. Bureau-accessoires

Zelfs je bureau accessoires kunnen er mee in. Denk aan potloodpotten, pennenhouders en andere bureau-organizers.

15. Glazen lampenkappen

Heb je glazen lampenkappen? Ook die kunnen prima in de vaatwasser. Let op: dit geldt niet voor gedecoreerd, gekleurd glas en antiek glaswerk.

16. Fisher Price en Playmobil

Ook het speelgoed van de kinderen heeft af en toe een grondige schoonmaakbeurt nodig. Als er geen batterijen in het speelgoed zitten, dan kan Fisher Price en Playmobil gewoon in de vaatwasser. De kleine spulletjes kan je in een waszakje doen zodat ze niet in het afvoerputje verdwijnen. Laat alles vervolgens op een schone keukenhanddoek aan de lucht drogen totdat alles goed is opgedroogd. 

Let op: LEGO kan je beter niet in de vaatwasser of wasmachine doen. Dit speelgoed kan je best schoonmaken in een bad of emmer met lauw water (niet warmer dan 40°C) en een scheutje Dreft of groene zeep. Gebruik bij voorkeur een vergiet om het jezelf makkelijker te maken. Spoel de LEGO goed uit met water en laat alles op een handdoek drogen aan de lucht.

17. Overig speelgoed

Vrijwel al het speelgoed zonder batterijen kan in de afwasmachine. Denk aan blokken, speelgoed servies, strandspeeltjes en ander plastic speelgoed. Ook hier is het handig dat je een waszakje gebruikt om alle kleine onderdelen goed te bewaren.

18. Plastic planten en zijden bloemen

Ook plastic planten en zijden bloemen mogen in de vaatwasser. Aangezien er heel wat stof terechtkomt op deze prachtige blaadjes, is het best een klus om alles af te stoffen. Met behulp van de afwasmachine is dit vervelende klusje verleden tijd.

19. Vaatdoekjes

Vaatdoekjes kunnen natuurlijk in de wasmachine op 60°C, maar je kunt ze net zo goed in de afwasmachine stoppen. Dit komt bijvoorbeeld goed uit wanneer je net een 60°C-wasje gedraaid hebt en wilt voorkomen dat de vieze doekjes liggen te stinken in de wasmand. Om bacteriën te doden is het wel belangrijk dat je de vaatwasser op minimaal 60°C instelt. Vergeet ook niet om de doekjes vast te zetten met een wasknijper want anders zwemmen ze alle richtingen uit.

20. Opzetstukken van de stofzuiger

Je kunt het jezelf moeilijk maken met borsteltjes en doekjes, maar de opzetstukken van je stofzuiger worden helemaal schoon in de vaatwasser. Zit er stoffering op één van de opzetstukjes? Leg dat opzetstukje dan na afloop op de verwarming om hem extra goed te laten drogen.

21. Ovenrooster en bakplaat

Als je het ovenrooster en de bakplaat na gebruik direct in de vaatwasser zet, kan je deze goed bijhouden en voorkom je dat deze heel vies worden. Dit scheelt je een hoop poetswerk!

22. Losse onderdelen van de aifryer

Een airfryer is niet alleen ontzettend makkelijk in gebruik, maar ook eenvoudig schoon te maken. Alle losse onderdelen van de airfryer mogen gewoon in de vaatwasser en hoef je dus niet met de hand af te wassen. Dit geldt ook voor de frituurmand van de friteuse. Bye bye vetresten!

23. Losse onderdelen van het koffiezetapparaat

Ook de losse onderdelen van je koffiezetapparaat mogen mee in de vaatwasser. 

24. Dierenbenodigdheden en speeltjes

Niet alleen het speelgoed van je kinderen mag in de vaatwasser, maar ook de plastic speeltjes van je kat of hond. En als je dan toch een programma laat draaien, stop er dan meteen ook de waterbakken en synthetische halsbanden en riemen mee in (geen leder). Zo is alles weer schoon voor je lieve viervoeter! 

25. Schoenen

Kun je schoenen in de vaatwasser doen? Bepaalde schoenen wel. Denk aan rubberen slippers, canvasschoenen of rubberlaarzen. Kortom: alle schoenen die tegen water kunnen, mogen in de machine. Let er wel op dat de temperatuur niet te hoog is want je wilt niet dat het rubber smelt. Verwijder ook eerst de binnenzooltjes en veters. 

26. Tuingerief

Tuingerief zoals rubberen laarzen of bloempotten mogen ook afgewassen worden in de machine.

27. Alles uit de badkamer

Of ja, bijna alles dan: de tandenborstelhouder, het zeepbakje, de douchekop, het doucherekje, de rubberen badmat… Ze komen allemaal weer schoon uit de vaatwasser. Ook nagelknippers en het bakje van je contactlenzen mogen mee, maar plaats deze wel in de bestekbak.  

28. Besteklade

Komen er bij jou ook altijd kruimels en vieze restjes in je besteklade terecht, ook als je er altijd schoon bestek in stopt? Die besteklade is weer snel schoon als je hem in de afwasmachine stopt. Als de besteklade van hout is, was je hem natuurlijk beter met de hand.

29. Velgen van je autobanden

Velgen van je autobanden kunnen heel vies worden. Maak ze niet zelf schoon maar laat de afwasmachine het werk doen. Uiteraard is het verstandig om er geen keukengerei bij te doen want daarvoor zijn de velgen echt veel te vuil. 

30. Petten

Ten slotte kan je ook petten in de vaatwasser stoppen. Maak ze wel even vast met een knijper en daarna komen ze er weer schoon en fris uit!

Zo, deze verrassende dingen mogen allemaal in de vaatwasser. Dat is heel wat hè? Natuurlijk is het belangrijk om je gezond verstand te gebruiken. Wees voorzichtig met dierbare spullen, verwijder op voorhand het ergste vuil en draai in verband met hygiëne niet zomaar alle spullen mee met je gewone vaat. 

HuishoudenHuishouden

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *