Vocht vasthouden warm weer: dit kan je doen!

Geplaatst door

Vocht vasthouden warm weer – Tijdens de warme zomerdagen kan het voorkomen dat je vocht vasthoudt. Warmte heeft invloed op gewicht want je kunt zelfs één tot drie kilo vocht vasthouden. Dit vocht gaat voornamelijk in je handen, buik, benen en voeten zitten. Je zal hier vooral last van hebben als je te weinig drinkt, maar er zijn nog meer factoren die dit vocht in de hand werken. Hoe zorg je ervoor dat je minder vocht vasthoudt? Hoe krijg je snel vocht uit je lichaam? Je leest het in deze blogpost!

vocht vasthouden warm weer

Vocht vasthouden warm weer: 5 tips op een rijtje

1. Drink water, de rest komt later

Hoe zorg je ervoor dat je minder vocht vasthoudt? Op warme zomerdagen is het extra belangrijk om voldoende water te drinken. I know, het klinkt een beetje tegenstrijdig om meer te drinken als je vocht vasthoudt, maar dat is het niet. Als je voldoende drinkt op warme dagen, dan zal je juist minder snel vocht vasthouden. Wanneer je te weinig drinkt en er een vochttekort ontstaat, gaat je lichaam vocht vasthouden. Je kunt het zien als een soort spaarstand. Wist je trouwens dat er nog meer gevolgen van te weinig water drinken zijn? 

2. Beweeg meer

Hoe krijg je snel vocht uit je lichaam? Door te bewegen! En nee, dan bedoel ik niet dat je moet gaan hardlopen op het heetste moment van de dag. Maak bijvoorbeeld ’s avonds na het eten een wandeling of fiets naar je werk in plaats van dat je de auto neemt. Bewegen zorgt voor een betere doorbloeding en vochtafdrijving. Werk je van thuis uit? Strek dan regelmatig je benen en blijf niet de hele dag achter je computer zitten. Alle kleine beetjes helpen! 

hoe zorg je ervoor dat je minder vocht vasthoudt

3. Eet de juiste voeding

Wat voor eten drijft vocht af? Welk fruit drijft vocht af? En welke groente drijft vocht af? Er zijn een aantal voedingsmiddelen die een vochtafdrijvend effect hebben. Denk aan brandnetelthee, asperges, komkommer, bleekselderij en peterselie. Maar ook watermeloen, ananas, citroen en tomaten hebben van nature vochtafdrijvende eigenschappen. 

4. Let op je zoutgebruik

Vocht vasthouden warm weer zwaarder? Let ook zeker op je zoutgebruik als je snel vocht uit je lichaam wilt krijgen. Je gebruikt het beste zo min mogelijk zout of producten waar veel zout in zit zoals bouillon(blokjes), sambal, sojasaus, augurken en dergelijke. Weet dat er in veel voedingsmiddelen reeds zout is verwerkt dus het is echt niet nodig om nog extra zout toe te voegen. 

dikke voeten bij warm weer

5. Leg je benen omhoog

Heb je last van dikke voeten bij warm weer? En heb je naast je opgezwollen voeten ook last van vocht in je enkels en benen? Dan doe je er goed aan om je benen omhoog te leggen, bijvoorbeeld op een kussen. Dit kan je ook prima ’s nachts doen. Door de zwaartekracht zakt het vocht snel naar beneden. Nog een laatste tip is om op de grond te gaan liggen en je benen even in de lucht te houden, eventueel tegen een muur. Ook deze houding zal de zwelling snel verminderen. 

Zo, met deze tips kan je vocht kwijtraken. Hou er rekening mee dat het verschilt van dag tot dag hoeveel vocht er in je lichaam is. Het hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld of je water hebt gedronken, zout hebt gegeten, of je veel hebt gezweet en welk moment van de dag het is. 

hoe krijg je snel vocht uit je lichaam

Hoeveel kilo zwaarder door vocht vasthouden? Het verschil kan oplopen tot 1 à 3 kilo vocht en dat verklaart waarom je de ene dag wat meer kan wegen dan de andere dag. Als je je afvraagt waarom je gewicht zo schommelt of waarom je ineens zo dik bent, dan kan het vocht in je lichaam daar zeker iets mee te maken hebben.

Blijf je last hebben van opgezwollen voeten of vocht in andere lichaamsdelen, ook als het niet meer zo warm is? Dan is het verstandig om dit met je huisarts te bespreken. Wellicht komt de vochtophoping in je lichaam dan ergens anders door. 

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Zomerhoofdpijn: dit zijn de oorzaken en zo kan je het voorkomen